ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Επιστολή Αγοραστού για το ελαιόλαδο της Σκοπέλου

Επιστολή προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ απέστειλε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ζητώντας να επανεξεταστεί το αίτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ελαιολάδου με υπαγωγή στο Μέτρο 123Α.

Η αρχική αίτηση του φορέα για χρηματοδότηση και ένταξη στο Μέτρο είχε απορριφθεί όμως τόσο ο συνεταιρισμός όσο και ο περιφερειάρχης θεωρούν ότι το ζήτημα είναι τυπικό και μπορεί να ξεπεραστεί.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κ. Αγοραστού έχει ως εξής:

ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκοπέλου έχει υποβάλει προς τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Επενδυτικών Σχεδίων αίτημα για υπαγωγή στο Μέτρο 123Α το επενδυτικό σχέδιο με τίτλο «Μετεγκατάσταση και Εκσυγχρονισμός ελαιοτριβείου-Συμπλήρωση με μονάδα τυποποίησης ελαιολάδου (αίτηση με Α.Π. 201335-2/2-12-2011 αριθμός φακέλου 208). Η Επιτροπή με την απόφαση 2380/56041/14-5-2012 απόρριψε αδίκως το επενδυτικό σχέδιο αυτό, για λόγους τυπικού και όχι ουσιαστικού χαρακτήρα. Η εμπλοκή που αφορά στην ιδία συμμετοχή του συνεταιρισμού μπορεί να λυθεί καθώς στην Κ.Υ.Α. 132480/386 ο νομοθέτης δίνει τη λύση να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Σε ότι αφορά τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκοπέλου πρέπει να τονιστεί ότι ο φορέας αυτός είναι οικονομικά «υγιής» διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία και τραπεζικές καταθέσεις. Έχει αγοράσει οικόπεδο στο οποίο έχει ήδη ολοκληρώσει τον σκελετό του νέου εργοστασίου τυποποίησης ελαιολάδου, μια επένδυση πολύ σημαντική για την τοπική οικονομία του νησιού της Σκοπέλου.

Είναι πρωτοφανές η Ελλάδα που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο, να μην καταφέρνει να το εκμεταλλευτεί και να καταστήσει αυτό το προϊόν εξαγωγικό «όπλο» της χώρας. Είναι δε αδιανόητο το 60% του παραγόμενου ελληνικού ελαιολάδου να εξάγεται χύδην στην Ιταλία, η οποία το εκμεταλλεύεται εξάγοντας ξανά το ελαιόλαδο συσκευασμένο σε υψηλότερη τιμή. Σ’ ένα συγκριτικό λοιπόν πλεονέκτημα της χώρας μας που είναι το λάδι, δεν είναι δυνατόν να μην δίνεται η δυνατότητα σε μια επιχείρηση να προχωρήσει στην τυποποίηση και την εξαγωγή του σε μια εποχή που αυτό είναι το ζητούμενο. Η Σκόπελος μπορεί να είναι αυτάρκης σε ότι αφορά το ελαιόλαδο και όχι να εισάγει.

Παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε τους τυπικούς όπως πιστεύουμε λόγους της απόρριψης της επένδυσης αυτής καθώς η χώρα μας μέσα σ’ αυτή την τραγική οικονομική συγκυρία που διανύει δεν έχει το περιθώριο να κλείνει τα μάτια σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Η Σκόπελος δικαιούται και πρέπει να έχει ένα εργοστάσιο παραγωγής ελαιολάδου που θα στηρίξει τις θέσεις εργασίας και την παραμονή των ντόπιων παραγωγών στο νησί. Σε αντίθετη περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι η οικονομική κατάρρευση τόσο του συνεταιρισμού και των παραγωγών, όσο και μέρους της τοπικής οικονομίας. Επισυνάπτουμε την ένσταση επί της απόρριψης και το υπόμνημα που αφορά στο χρονικό της απόφασης και ζητούμε την επανεξέτασή του.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις