ΕΛΛΑΔΑ

Κόβουν τα πάντα για να βρουν τα υπόλοιπα 3,5 δισ. ευρώ της τρόικας!

Έξι νέα μέτρα μελετά η κυβέρνηση

Έξι νέα μέτρα μελετά η κυβέρνηση για να κόψει τα υπόλοιπα 3,5 δισ. που απομένουν ώστε να συγκεντρωθούν τα 11,5 δισ. που πρέπει να περικοπούν έως το 2014 προκειμένου η Ελλάδα να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις που προβλέπει το δεύτερο Μνημόνιο.

Ενόψει της νέας επίσκεψης της Τρόικα την Τρίτη και της συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα την Πέμπτη η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λήψη πέντε νέων μέτρων που αναμένεται να προκαλέσουν νέες αντιδράσεις.

Όμως, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι πλέον οριακή, τόσο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 34 δισ. ευρώ, όσο και το ενδεχόμενο της επαναδιαπραγμάτευσης που θα χαλαρώσει την περίοδο προσαρμογής έως το 2015 ή και το 2016.

Άλλωστε όλα τα μηνύματα από τους εταίρους και δανειστές μας υπογραμμίζουν εμφατικά ότι ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει το Φθινόπωρο. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του εκπροσώπου του επιτρόπου Ολι Ρεν ότι « η Τρόικα θα παραμείνει, αυτή τη φορά στην Αθήνα όσο χρειαστεί».

Άλλωστε, αυτός είναι ο τελευταίος κύκλος ελέγχου πριν από την έκθεση της Τρόικα που θα αποδεσμεύσει τη δόση και θα φέρει χρήματα στα ταμεία του Δημοσίου που ήδη βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

Ειδικότερα, τα υπόλοιπα 3,5 δισ., έως τα 11,5 δισ. σχεδιάζεται να εξοικονομηθούν, όπως αναφέρει σήμερα και η εφημερίδα «Τα Νέα» με:

Την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών

Αυτό θα συμβεί για να περιοριστεί ο αριθμός των προσλήψεων δασκάλων και καθηγητών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το κλείσιμο όλων των δημόσιων ΚΤΕΟ

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η έως σήμερα λειτουργία των ιδιωτικών ΚΤΕΟ είναι απολύτως επιτυχημένη και η επέκταση του μέτρου θα εξοικονομήσει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για το δημόσιο.

Κλείσιμο των εταιρειών των Δήμων

Εκατοντάδες εκατομμύρια θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση των κατά τεκμήριο ζημιογόνων φορέων των δήμων, ενώ προβλέπεται και η κατάργηση θέσεων συμβούλων δημάρχων με στόχο την εξοικονόμηση επιπλέον 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατάργηση των επιστημονικών συνεργατών βουλευτών

Στόχο του μέτρου είναι να εξοικονομηθούν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων  περιορισμός φαρμακευτικής δαπάνης

Με τις συγχωνεύσεις και τα λουκέτα νοσοκομείων που έχουν χαμηλή πληρότητα, αλλά και τον περαιτέρω περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια.

Περιστολή του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ

Συζητούν την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, ενώ εκτιμάται ότι πολλές από τις παρεμβάσεις των τελευταίων νόμων που αφορούσαν μεταξύ των άλλων και τη μείωση των αποδοχών κατά 30% σε σχέση με το 2009, έχουν μείνει στα χαρτιά και πρέπει τώρα να τρέξουν.

(iefimerida.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις