ΛΑΡΙΣΑ

Τεράστια τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη προς το υπουργείο Υγείας

Στην ερώτηση τονίζονται συγκεκριμένα τα εξής:

«Τεράστια είναι τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο Γενικό  Νοσοκομείο Λάρισας, όπως συνολικά στο δημόσιο σύστημα υγείας στη Θεσσαλία και όχι μόνο.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του  Νοσοκομείου καταγγέλλουν τα οξυμμένα και διαρκώς επιδεινούμενα προβλήματα λειτουργίας του, τα οποία έχουν οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση και υποβάθμιση με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να αδυνατούν να προσφέρουν τις στοιχειώδεις υπηρεσίες. Προβλήματα που έχουν τραγικές επιπτώσεις στην πορεία αποκατάστασης της υγείας των ασθενών, ταλαιπωρούν τους ασθενείς αλλά και τις οικογένειες τους αφού υπάρχουν καθυστερήσεις στις αναγκαίες εξετάσεις, στην πορεία των θεραπειών και μεγάλες λίστες αναμονής για τα χειρουργεία.

Πιο συγκεκριμένα:

•             Οι ελλείψεις σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό κ.α.) είναι μεγάλες, μάλιστα η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο λόγω της επικείμενης συνταξιοδότησης μεγάλου μέρους του. Ήδη οι συνθήκες που επικρατούν στο  Νοσοκομείο έχουν οδηγήσει στην εντατικοποίηση της εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού, με επιπτώσεις στην ίδια την υγεία τους αλλά και σε πολλές περιπτώσεις αφήνοντας περιθώρια λάθους λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης στις ανάγκες νοσηλείας των ασθενών εκθέτοντας τους ασθενείς σε κίνδυνο. Αυτό το προσωπικό, ας σημειωθεί από το Μάρτιο παραμένει απλήρωτο (εφημερίες, βάρδιες και υπερωρίες).

•             Η καθαριότητα και η φύλαξη έχουν δοθεί στους ιδιώτες εδώ και χρόνια, ενώ λόγω συνταξιοδότησης η απογευματινή σίτιση για 3 μήνες θα γίνεται από ιδιώτη.

•             Οι βάρδιες θερμαστών καταργήθηκαν τις ημέρες μη εφημέρευσης του  Νοσοκομείου, λόγω έλλειψης προσωπικού.

•             Όλα τα τμήματα του  Νοσοκομείου έχουν ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά (γάζες, σύριγγες, αντιδραστήρια κ.α.) και σε φάρμακα γεγονός που αναγκάζει τους συγγενείς των ασθενών όταν έχουν χρήματα να τα αγοράζουν από το ελεύθερο εμπόριο επιβαρύνοντας τον ήδη χτυπημένο προϋπολογισμό τους. Ο καθένας βέβαια καταλαβαίνει ποιες είναι οι επιπτώσεις όταν δεν έχουν να πληρώσουν για την αγορά ακόμα και ειδών υγιεινής.

•             Το Ακτινολογικό Τμήμα εδώ και μήνες αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα που παραμένουν άλυτα. Από τα 4 μηχανήματα (το ένα στα εξωτερικά ιατρεία) λειτουργεί μόνο το ένα και αυτό υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μεταφέρονται για μια σειρά απεικονιστικές εξετάσεις στο Πανεπιστημιακό  Νοσοκομείο.

•             Το Ψηφιακό Εμφανιστήριο δεν λειτουργεί. Ο μαστογράφος εδώ και μήνες δεν λειτουργεί και αξιοποιείται αυτός της κινητής μονάδας που παραμένει ακινητοποιημένη όταν ο καρκίνος του μαστού θερίζει κυριολεκτικά.

•             Ολόκληρο  Νοσοκομείο διαθέτει για τις ανάγκες των κλινικών μόνο ένα φορητό ακτινολογικό μηχάνημα. Ενώ στην αποστείρωση από τους 3 κλιβάνους λειτουργεί μόνο ένας.

Σε όλα τα παραπάνω προσθέτουμε την ασφυκτική κατάσταση λόγω της υποχρηματοδότησης αλλά και του «κουρέματος» που επήλθε στα αποθεματικά του  Νοσοκομείου περίπου 900.000 ευρώ, καθώς και την εγκατάλειψη ανέγερσης της συνδετήριας πτέρυγας του  Νοσοκομείου.

 

Αυτή η πολιτική είναι πέρα για πέρα συνειδητή από τα κόμματα του κεφαλαίου και των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου αφού καταργούν αντί να καλύψουν και τις 300 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού που υπήρχαν ως τώρα.

Όσα αναφέρονται είναι ένα μέρος των προβλημάτων που έχουν χρόνιο χαρακτήρα και τα οποία είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι η πολιτική της Ε.Ε. που πιστά υπηρετούν και προωθούν οι μέχρι σήμερα εναλλασσόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της σημερινής Κυβέρνησης συνεργασίας. Τραγικά θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι ασθενείς, ιδιαίτερα από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που δεν έχουν, όπως δικαιούνται δωρεάν σύγχρονες και έγκαιρα δημόσιες υπηρεσίες υγείας, που αναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα υγείας ή να πληρώνουν πάνω και κάτω από το τραπέζι στο ίδιο το δημόσιο σύστημα.

Απ’ αυτή την πολιτική βγαίνουν ωφελημένοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες λόγω τις μεταφοράς κονδυλίων από τον κοινωνικό τομέα για την στήριξη της κερδοφορίας τους αλλά και επειδή τους δημιουργείται χώρος δράσης τους και σ’ αυτόν τον κρίσιμο τομέα για την ζωή του λαού μας.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι σκοπεύει να κάνει ώστε,

1 .Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του Γενικού  Νοσοκομείου και των κατοίκων της περιοχής.

2. Να γίνει άμεσα η καταβολή όλων των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους και τους γιατρούς του  Νοσοκομείου της Λάρισας.

3. Να αντικατασταθούν άμεσα τα παλιά και εκτός λειτουργίας ακτινολογικά, αποστειρωτικά μηχανήματα, το Ψηφιακό Εμφανιστήριο, ο μαστογράφος, κλπ.

4. Να μην γίνει καμία κατάργηση ή συγχώνευση κρεβατιών, κλινικών, εργαστηρίων του Γενικού  Νοσοκομείου με το Πανεπιστημιακό Λάρισας

5. Να επιστραφούν τα αποθεματικά που «χάθηκαν» με το κούρεμα.

6. Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις φάρμακα και νοσηλεία για όσους προσέρχονται να εξεταστούν, ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι έλληνες ή μετανάστες».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις