ΛΑΡΙΣΑ

Στη γιορτή σκόρδου στον Πλατύκαμπο οι Νέοι Αγρότες

Με δυναμικές, πρωτοπόρες και καινοτόμες ιδέες

Ο Πλατύκαμπος του Δήμου Κιλελέρ στην Λάρισα ήταν πάντα γνωστός για την καλή παραγωγή σκόρδων. Μετά ήρθε η «καλλιέργεια επιδοτήσεων» και οι νέες διατροφικές μόδες και το σκόρδο ξεχάστηκε. Η δυναμική επαναφορά παλαιών πετυχημένων καλλιεργειών στο μέλλον φαίνεται ότι ίσως να είναι μια νέα σωστότερη επιλογή για τον επανασχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης.

Το Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012, στην κεντρική πλατεία του Πλατυκάμπου όλοι ξαναθυμήθηκαν το στήριγμα του Θεσσαλού αγρότη και της τοπικής οικονομίας, στην 3η Γιορτή Σκόρδου, με έκθεση, ομιλίες , παρουσίαση από τις παραδοσιακές τεχνικές, προβολή της νέας δυναμικής αγροτικής παραγωγής, της σύγχρονης βιομηχανικής πραγματικότητας, και προώθηση δυναμικών δραστηριοτήτων, όπως η Ένωση Νέων Αγροτών Λάρισας και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Νοσταλγαία», ενώ παρών έδωσε και η τοπικά εκδιδόμενη πανελλήνιας διανομής αγροτική εβδομαδιαία εφημερίδα ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκφραση.

Γιαουρτοσκόρδιον – τζατζίκι με πραγματικό σκόρδο, σκορδαλιά με άφθονο σκόρδο και τα συσκευασμένα σκόρδα του παραγωγού Φάνη Μπανέ γέμισαν τον χώρο.

Η βιομηχανία Campus-Ελληνικά Τοπικά Προϊόντα παρουσίασε την σύγχρονη παρουσία του Θεσσαλιώτικου σκόρδου, με την Αρμάθα (τοπική παραδοσιακή συσκευασία 25 βολβών), Χύμα σκόρδα συσκευασμένα σε χαρτοκιβώτιο, Δίχτυ (3 βολβών), Σκελίδα σκόρδου σε άλμη, ή σε λάδι με βότανα ή κατεψυγμένη), Ψιλοκομμένο σκόρδο και Πολτός σκόρδου (σε βάζο ή σε πλαστικό δοχείο, απλός ή με ρίγανη), που από το 2003 σε σύγχρονες εγκαταστάσεις είναι ένα στολίδι για τα τοπικά παραδοσιακά φημισμένα αγροτικά προϊόντα (www.campus-garlic.gr ).

Η νεότευκτη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Νοσταλ-Γαία» με έδρα τους Άγιους Ανάργυρους (Δήμος Κιλελέρ) ενεργοποιούν το ποιο δημιουργικό κομμάτι της αγροτικής κοινωνίας, τις γυναίκες, οραματιζόμενες να καλυτερέψουν την τύχη τους, χωρίς ισχυρούς ανταγωνισμούς, ώστε καθένας χωριστά , και όλοι μαζί «να φτιάξουμε έναν παράδεισο και να ζήσουμε μέσα σε αυτόν», δίνοντας προτεραιότητα στον άνθρωπο. Ξεκίνησαν παράγοντας και συσκευάζοντας αρωματικά βότανα της περιοχής και προσφέροντας συσκευασίες λαδιών με αρωματικά βότανα. (6945851011, nostal_gaia@yahoo.gr).

Η Ένωση Νέων Αγροτών Λάρισας είναι μια ζωντανή οργάνωση των Νέων, και ο κ Γρηγόρης Τζιότζιος (Γραμματέας) κρατά υψηλά τις προσδοκίες όλων για επαναπροσδιορισμό του ρόλου του αγροτικού τομέα στην τοπική ανάπτυξη.

Φέτος, Διεθνές Έτος ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ, η ΕΝΑ Λάρισας θα μετέχει δυναμικά στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που θα γίνει 6-9 Σεπ 2012, στο Ελατοχώρι Πιερίας, με στόχο να προβάλουν την ανάγκη για πραγματική ενημέρωση για τις πραγματικές συνθήκες στον αγροτικό τομέα και για τα πραγματικά περιθώρια ανάπτυξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας, προκειμένου να αναδειχθεί ο δημιουργικός ρόλος που διαδραματίζουν οι Νέοι Αγρότες, καθώς και η καινοτόμος προσέγγισή τους στον αγροτικό τομέα.

Φέτος η καινοτομία του Συνεδρίου είναι η Παρουσίαση Πετυχημένων Περιπτώσεων και η ανάδειξη των ποιο πέντε (5) ποιο χαρακτηριστικών που θα μπορούσαν να εκπροσωπήσουν τον δυναμισμό των Ελλήνων Νέων Αγροτών.

Με το καλοκαίρι στην αγροτική Ελλάδα «ξεφυτρώνουν», ή συνεχίζουν την παράδοση, ποικίλες Γιορτές, Πανηγύρια, Φεστιβάλ και άλλα ποικιλώνυμα, που λένε ότι γίνονται για να προβάλουν την τοπική αγροτική παραγωγή.

Μάλλον γίνονται για γλέντια, γιορτές και πανηγύρια και όχι για κάποιον σοβαρότερο οικονομικό-εμπορικό-αναπτυξιακό λόγο. Δεν βλέπω πουθενά οργανωμένους προσκεκλημένους αγοραστές για να γίνουν εμπορικές πράξεις & συζητήσεις, ούτε γίνονται εκεί που είναι οι πιθανοί καταναλωτές.

Δεν είναι επαρκώς γνωστοί οι κανονισμοί συμμετοχής, που θα έπρεπε να επιτρέπουν συμμετοχή για την προβολή μόνο των χαρακτηριστικών της ταυτότητας του τόπου (όχι αυτοκίνητα, κινέζικα κλπ).

Και συνήθως καταναλώνονται τρόφιμα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη, αφού πληρώνουμε εμείς (Συλλογικοί Τοπικοί φορείς-Δήμοι κλπ), να είναι μόνο τοπικά και περιβαλλοντικά σωστά (χωρίς coles, ξένες μπύρες, πλαστικούρες κλπ).

Μάλλον προβάλλεται περισσότερο η κακογουστιά ή η έλλειψη προβληματισμού και στόχου. Η Ελλάδα γλεντούσε όταν μάζευε τους καρπούς, όχι στο επίκεντρο της έντασης των θερινών αγροτικών εργασιών, όταν παίρνουν άδειες οι αστοί και έρχονται οι τουρίστες. Αλλά γλεντάμε …

(Κείμενο του Δημήτρη Μιχαηλίδη από την Ένωση Νέων Αγροτών)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις