ΛΑΡΙΣΑ

Συντονισμένες ενέργειες για τη διάσωση του κρίνου της θάλασσας

Ανθίζει και προσπαθεί να επιβιώσει στην παραλία της Σωτηρίτσας του Δήμου Αγιάς

Στην παραλία της Σωτηρίτσας του Δήμου Αγιάς και πολύ κοντά στην ακτή όπου πλήθος επισκεπτών χαίρεται την καταγάλανη θάλασσα την καλοκαιρινή περίοδο ανθίζει και προσπαθεί να επιβιώσει ο κρίνος της θάλασσας.

Ένα από τα προϊστορικά φυτά που διασώζονται μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο. Δυστυχώς η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών κάνει αυτή την επιβίωση ακόμα πιο δύσκολη. Κανένας δεν γνωρίζει το πόσο ιδιαίτερη και σημαντική είναι η παρουσία αυτού του σπάνιου κρίνου για την περιοχή.

Έτσι κάθε χρόνο παρατηρείται να λιγοστεύει επικίνδυνα ο αριθμός των φυτών είτε από τα αυτοκίνητα που εισέρχονται μέχρι το ύψος της παραλίας, είτε από εκείνους που τα κόβουν ή ακόμα κι από την επέμβαση των μηχανημάτων καθαρισμού των παραλιών από τα σκουπίδια που πετιούνται κατά τη διάρκεια επίσκεψης των λουομένων.

Δυστυχώς τα φυτά που κατάφεραν να επιβιώσουν στην παραλία Αγιοκάμπου Βελίκας μήκους περίπου 12 χιλιόμετρα δεν ξεπερνούν τα 50!

Το μυθικό κρινάκι της άμμου που εντυπωσιάζει για τον τόπο που επιλέγει να φυτρώνει και την εποχή της ανθοφορίας του, ονομάζεται Pancratium maritimum (Παγκράτιο το παράλιο) από το ελληνικό Pancratium – παν + κραταιός, για την υποτιθέμενη φαρμακευτική δύναμη του φυτού, (Pandocrator) – παντοδύναμο, και το λατινικό Maritimum που σημαίνει «από τη θάλασσα-ακτή» ονομάζεται ακόμα Ασφόδελος της Θάλασσας, κρινάκι του Αγίου Νικολάου και Νάρκισσος της θάλασσας.

Το παγκράτιο το παράλιο είναι μια αμαρυλλίδα. Είναι ένα από τα ωραιότερα και αρχαιότερα αγριολούλουδα της χώρας μας. Το συναντάμε, από τη Χαλκιδική και τη Λήμνο μέχρι το Πήλιο, τη δυτική Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Το Παγκράτιο, εντυπωσιάζει για τον τόπο που επιλέγει να φυτρώνει (αμμούδες και αμμοθίνες, τις οποίες και συγκρατεί με το ριζικό του σύστημα) και την εποχή της ανθοφορίας του (κατακαλόκαιρο-εμφανίζεται μέσα από την καυτή άμμο όταν τα άλλα φυτά ξεραίνονται).

Η εμφάνισή του στην περιοχή της Μεσογείου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Χρησιμοποιώντας τους ανέμους του καλοκαιριού (μελτέμια), την επίδραση των σταγονιδίων του θαλασσινού νερού, αλλά και τη νυχτερινή υγρασία της παραλίας, το παγκράτιο επιβιώνει και ευδοκιμεί στις δυσμενείς συνθήκες της παραλίας.

Ανθίζει συνήθως από τα μέσα Ιουλίου, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, στην περιοχή της Σωτηρίτσας πολύ νωρίτερα, ενώ τον Σεπτέμβρη τελειώνει η ανθοφορία του. Σε αντίθεση με τα άλλα αγριολούλουδα επικονιάζεται προσελκύοντας ένα μεταναστευτικό είδος πεταλούδας της νύχτας, το Hawk moth (σκώρος –γεράκι).

Η επικονίαση επιτυγχάνεται μόνο σε περιόδους νηνεμίας ή ασθενών ανέμων για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ο κάλυκας με τα ώριμα σπέρματα θα ανοίξει ξαφνικά κι εκείνα θα παρασυρθούν από τους ανέμους διανύοντας συχνά μεγάλες αποστάσεις μέσα στη θάλασσα ώσπου να βρουν κατάλληλο έδαφος. Εκεί μπορεί να παραμείνουν έως 4-5 χρόνια θαμμένα μέχρι να βρουν ευνοϊκές συνθήκες για να βλαστήσουν.

Η πρωτοβουλία των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, να υιοθετήσει και να προστατεύσει τον κρίνο κάνοντας πρόταση συνεργασίας στον Δήμο Αγιάς αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή και παίρνει σάρκα και οστά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Εντός του Ιουλίου θα γίνει περίφραξη και οριοθέτηση των φυτών από εθελοντικές ομάδες και πληροφόρηση του κοινού και τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτώβρη μεταφύτευση μεμονωμένων στελεχών του φυτού από εθελοντικές ομάδες με τη συμμετοχή των μαθητών των σχολείων του Δήμου Αγιάς σε περιφραγμένο χώρο. Ας κάνουμε μια κοινή προσπάθεια κι ας προστατέψουμε τον κρίνο της θάλασσας.

Μην κόβετε τους ανθισμένους βλαστούς!

(Εφημερίδα «Ελευθερία»/ Σπύρος Τσαντόπουλος)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις