ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Προβλήματα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση διαπιστώνει η ΠΕΔ

Αρκετές είναι οι περιοχές της Θεσσαλίας όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων σύμφωνα με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

«στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, μας απασχόλησε το ζήτημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τα προβλήματα που η εφαρμογή της δημιουργεί στους δημότες μας.

Κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκομένων μελών του Δ.Σ. ήταν ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν λειτουργεί ικανοποιητικά σε πολλές περιοχές, εξαιτίας των ελλείψεων που υπάρχουν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κυρίως στην παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών διαδικτύου για την κάλυψη των αναγκών των αγροτικών γιατρών.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει ως αποτέλεσμα οι αγροτικοί γιατροί να αδυνατούν σε πολλά χωριά να καταγράψουν τις συνταγές, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΕΟΠΥΥ και να μην εξυπηρετούνται, σωστά και άμεσα, δεκάδες ασφαλισμένοι, κυρίως ηλικιωμένοι, οι οποίοι στρέφονται κατά των Δήμων επιρρίπτοντας στην Αυτοδιοίκηση ευθύνες για τα προβλήματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ως ΠΕΔ Θεσσαλίας σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι αλλά αντιθέτως στηρίζουμε το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προκειμένου να υπάρξει καλύτερος έλεγχος των πιστώσεων που το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία δαπανούν για την παροχή φαρμάκων στους ασφαλισμένους.

Επιθυμούμε, μάλιστα, να συμβάλλουμε με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται, για να μην ταλαιπωρούνται, χωρίς λόγο, οι δημότες μας.

Προσπαθούμε σε κάθε Τοπική και Δημοτική Κοινότητα των Δήμων μας να θέτουμε στη διάθεση των ιατρών εκτός από το χώρο, στο δημοτικό κατάστημα όπου προσέρχονται για να εξετάσουν τους ασφαλισμένους, και όλα τα αναγκαία μέσα τα οποία απαιτούνται σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής, ώστε να διεκπεραιώνουν με τον καλύτερο τρόπο την εργασία τους.

Για τα προβλήματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν είναι δυνατόν να αναλάβουμε, εντούτοις, την ευθύνη κάλυψης των ελλείψεων σε υπολογιστές και υπηρεσίες διαδικτύου, καθώς ο εν λόγω εξοπλισμός είναι προφανές ότι πρέπει να παρέχεται και να ελέγχεται από τον διαχειριστή του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ.

Η ΠΕΔ Θεσσαλίας είναι στην διάθεση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για κάθε συνεργασία, ώστε από κοινού να βρούμε την πλέον πρόσφορη λύση για την υπέρβαση των προβλημάτων στην εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε να πάψουν να ταλαιπωρούνται οι δημότες μας και να απολαμβάνουν των υπηρεσιών υγείας, που δικαιούνται.

Τα πενιχρά οικονομικά των Δήμων δεν θα σταθούν εμπόδιο στην προσπάθεια λύσης ενός τόσο σημαντικού προβλήματος, ζητώντας από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και από τις υπηρεσίες του Υπουργείου να κινηθούν άμεσα στην κατεύθυνση της εξεύρεσης της ενδεδειγμένης λύσης για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και για την εξασφάλιση της τακτικής συνταγογράφησης των φαρμάκων, που έχουν ανάγκη οι δημότες μας».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις