ΛΑΡΙΣΑ

Ο καύσωνας προστάτεψε το βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι!

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

Η ενημέρωση αφορά το χρονικό διάστημα μέχρι  τέλος Ιουλίου και την οργάνωση αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.

Διαπιστώσεις

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της Χώρας καλλιεργητικής περιόδου 2012» συνεχίζεται η επισταμένη παρακολούθηση των συλλήψεων του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού σε φερομονικές παγίδες.

Το δίκτυο παγίδων της  Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) επεκτείνεται σε συνολικά 75 τοποθεσίες σε 42 Τοπικά Διαμερίσματα καλύπτοντας σχεδόν όλες τις περιοχές βαμβακοκαλλιέργειας της Π.Ε. Λάρισας, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ
ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟ

ΚΡΑΝΝΩΝΟΣ

     
ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΡΑΨΑ      
ΑΝΩΧΩΡΙ ΓΚΕΡΕΝΙΑ ΤΡΑΓΑΝΕΣ    
ΑΝΩΧΩΡΙ ΛΙΒΑΔΙ ΤΡΙΑΝΤΑΡΙΑ    
ΑΡΜΕΝΙΟ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕΡΙΑΣ    
ΒΑΜΒΑΚΟΥ ΒΑΤΣΙΩΤΕΣ      
ΒΑΣΙΛΙ ΑΜΜΟΥΔΕΣ      
ΓΕΦΥΡΙΑ Γ ΠΕΡΙΟΧΗ      
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ 28ΑΡΙΑ ΠΟΤΑΜΙ    
ΓΛΑΥΚΗ ΚΑΡΑΚΟΤΖΙΑ ΜΑΚΤΡΥΝΑ    
ΕΛΕΥΘΕΡAI ΚΟΤΡΩΝΙΑ      
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΟΓΔΟΝΤΑΡΙΑ      
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΨΑΛΕΣ ΚΟΜΨΑΛΙΑ    
ΖΑΠΠΕΙΟ ΙΣΑΔΙΑ ΣΥΚΙΕΣ ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ  
Κ. ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΧΑΤΖΗΜΕΡΙΑ      
Κ. ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ ΚΑΡΑΤΣΑΪΡ      
ΚΑΛΑΜΑΚΙ ΧΑΤΖΗΜΠΑΣΙΤΙ      
ΚΑΣΤΡΙ ΤΡΙΑΝΤΑΡΙΑ      
ΚΑΤΟΧΩΡΙ ΦΟΥΡΝΙΑ      
ΚΙΛΕΛΕΡ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΥΡΓΑΚΙΑ    
ΚΟΙΛΑΔΑ ΕΞΗΝΤΑΡΙΑ      
ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΑΜΜΟΥΔΕΣ      
ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ ΜΑΥΡΟΓΕΙΑ      
ΚΡΗΝΗ ΜΑΝΔΡΙΓΕΡΙ      
ΛΑΡΙΣΑ ΚΤΕΟ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΔΙΑ ΜΕΖΟΥΡΛΟ  
ΛΟΦΟΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑ      
ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ ΜΑΥΡΟΓΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑ    
ΜΑΝΔΡΑ ΜΑΥΡΟΓΕΙΑ 15ΑΡΙΑ ΜΑΓΟΥΛΑ ΜΠΟΖΙΑ
ΜΕΛΙΑ ΚΑΡΠΟΦΩΡΙ      
ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΑΪΤΕΣ      
ΜΟΔΕΣΤΟΣ ΓΚΟΡΤΣΕΣ      
ΝΙΑΜΑΤΑ ΜΑΚΡΥΝΑ      
ΝΙΚΑΙΑ ΓΕΛΑΔΟΣΤΡΑΤΑ ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΕΣ ΒΡΥΣΗ  
ΝΙΚΗ ΓΕΝΙΓΕΡΙΑ      
ΟΜΟΡΦΟΧΩΡΙ ΧΑΡΤΟΜΑΖΑ ΧΑΣΑΜΠΑΛΗ ΑΜΦΙΘΕΑ ΚΑΡΑΤΣΑΪΡΑ
ΟΜΟΡΦΟΧΩΡΙ 35ΑΡΙΑ 27ΑΡΙΑ    
ΠΛΑΣΙΑ ΘΑΛΕΙΑ      
ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ ΧΑΣΑΜΠΑΛΗ ΓΚΕΡΕΝΙΑ ΧΑΪΚΑΛΙΑ ΑΣΜΑΚΙ
ΠΟΛΥΔΑΜΕΙΟ ΑΜΠΕΛΙΑ      
ΣΚΟΤΟΥΣΑ ΜΕΡΙΑΣ ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΟ ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ  
ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΝΙΑΡΙΑ      
ΤΕΡΨΙΘΕΑ ΚΟΜΨΑΛΙ ΒΑΚΟΥΦΙΚΑ ΚΤΕΟ  
ΥΠΕΡΕΙΑ ΤΡΙΚΑ ΓΚΕΡΕΝΙΑ 25ΑΡΙΑ  
ΦΑΛΑΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟ      
ΧΑΛΚΗ ΒΑΡΚΟ ΑΧΛΑΔΙΕΣ ΑΛΗ ΚΑΓΙΑ ΠΟΥΖΛΑΡΓΙΑ

Την εποχή αυτή τα φυτά βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας ενώ στις πιο πρώιμες περιοχές τα φυτά «δένουν» τα πρώτα καρύδια. Οι συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το τελευταίο 10ήμερο βοήθησαν σημαντικά στην ανάπτυξη των φυτών, ενώ ταυτόχρονα περιόρισαν σημαντικά τους πληθυσμούς του πράσινου σκουληκιού το οποίο βρίσκεται στο τέλος της 1ης γενιάς στο βαμβάκι.

Από τους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιούν οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας μας, παρατηρήθηκαν σημαντικοί πληθυσμοί ωφέλιμων εντόμων όπως πασχαλίτσες, χρύσωπες, αράχνες κλπ που συνέβαλαν επίσης στον έλεγχο των εχθρών του βαμβακιού.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι πληθυσμοί του πράσινου σκουληκιού σε όλες τις περιοχές είναι κάτω από τα όρια επέμβασης, οι συλλήψεις ακμαίων (πεταλούδων) στις φερομονικές παγίδες του δικτύου μας κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα με εξαίρεση ορισμένες περιοχές του Δ. Κιλελέρ, ενώ από τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργούνται διαπιστώθηκαν αυξημένοι πληθυσμοί μικρών σκουληκιών σε ορισμένες μόνο περιοχές, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες οι πληθυσμοί βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί η παρουσία ρόδινου σκουληκιού, ενώ ελάχιστοι είναι οι πληθυσμοί του λύγκου, αφίδων και θρίπα στις βαμβακοφυτείες.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Με σκοπό την αποτροπή και μη προσέλκυση για εγκατάσταση των επιβλαβών οργανισμών συστήνεται στους βαμβακοπαραγωγούς να εφαρμόζουν με ορθολογικό τρόπο την αζωτούχο λίπανση και την άρδευση (ποσότητα νερού και αριθμό αρδεύσεων), καθώς έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι υπερβολικές αζωτούχες λιπάνσεις και η μεγάλη εφαρμοζόμενη ποσότητα νερού οδηγούν στην ανάπτυξη φυτών με υπερβολική βλάστηση, οψίμιση των φυτικών οργάνων και κυρίως την δημιουργία ανώριμων και υδαρών φυτικών ιστών, οι οποίοι προσελκύουν για εγκατάσταση τους επιβλαβείς οργανισμούς.Επίσης, συστήνεται η εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης, όπου απαιτείται, καθώς συμβάλει στην επιτάχυνση ωρίμανσης των φυτικών ιστών και πρωίμιση των φυτικών οργάνων καθώς και στην ισόρροπη ανάπτυξη αυτών.

Οι παραγωγοί από το παρόν στάδιο της καλλιέργειας και στη συνέχεια απαιτείται να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, να επιθεωρούν την καλλιέργειά τους τακτικά (κάθε 2 – 3 ημέρες) και εξονυχιστικά. Η επιθεώρηση των βαμβακιών συνιστάται να γίνεται πρωινές ή απογευματινές ώρες διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια και εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία της διαγωνίου.

Η Υπηρεσία μας γνωστοποιεί στους βαμβακοπαραγωγούς ότι ο αριθμός των συλλήψεων ακμαίων (πεταλούδων) στις φερομονικές παγίδες δεν αποτελεί κριτήριο για την εφαρμογή ψεκασμού με φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, αλλά μέσο πρόγνωσης και βοηθούν στον προσδιορισμό των περιόδων αλλαγής της γενιάς του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού. Ουσιαστικό κριτήριο για την απόφαση λήψης ή όχι μέτρων αντιμετώπισης είναι ΜΟΝΟ τα αποτελέσματα των επιτόπιων δειγματοληψιών στα όργανα των φυτών (νεαρά φύλλα, χτένια, άνθη, καρύδια).

Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι η δράση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, ειδικά στο στάδιο που βρισκόμαστε μπορεί να αναχαιτιστεί από την δραστηριότητα των ωφέλιμων εντόμων που έχουν εγκατασταθεί στην βαμβακοκαλλιέργεια και που είναι χρήσιμα στην επόμενη και πιο καταστρεπτική 2η γενιά του πράσινου σκουληκιού.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ: Η Υπηρεσία μας συνιστά στους βαμβακοπαραγωγούς να αρδεύουν κανονικά τις καλλιέργειές τους διότι τα φυτά στρεσαρισμένα από έλλειψη νερού σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής ευνοούν την έξαρση του τετρανύχου (εμφανίζεται κυρίως αρχές Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου) η προσβολή του οποίου ξεκινά από τις άκρες των χωραφιών όπου και διαχειμάζει στα χορτάρια των συνόρων. Αν διαπιστωθεί εκτεταμένη ζημιά (κατά μέσο όρο στο 30-50% των φύλλων του δείγματος) τότε μόνο να χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα δραστικές ουσίες με εκλεκτική δράση στα ακάρεα. Αν η προσβολή είναι περιορισμένη στις άκρες του χωραφιού τότε ψεκάζουμε μόνο περιφερειακά το χωράφι περιορίζοντας έτσι το κόστος και τις επιπτώσεις του ψεκασμού.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Στην παρούσα φάση αν διαπιστωθούν 6-8 ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) σε 100 φυτά, τότε μόνο θα πρέπει να επέμβουν με τις εγκεκριμένες δραστικές για χρήση στο βαμβάκι.

ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Στην παρούσα φάση της καλλιέργειας και στο βλαστικό στάδιο το οποίο βρίσκονται οι όψιμες βαμβακοφυτείες, το ρόδινο σκουλήκι δεν αποτελεί ακόμη ιδιαίτερα επικίνδυνο εχθρό. Για τις πρώιμες βαμβακοφυτείες όπου ήδη έχουνε αρχίζει να σχηματίζονται τα πρώτα καρύδια συνιστάται στους παραγωγούς να ελέγχουνε εξονυχιστικά για την ύπαρξη προσβεβλημένων κλειστών ανθέων (ροζέτες) ή τα καρύδια για τυχόν στίγματα πάνω στην επιφάνειά τους. Είναι γνωστό ότι οι νεαρές προνύμφες του ρόδινου, σε διάστημα 20-30 ωρών μετά την εκκόλαψή τους, ανοίγουν τρύπες εισόδου στα καρύδια και μπαίνουν στο εσωτερικό τους όπου και τρέφονται με αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμισή τους. Οι τρύπες εισόδου επουλώνονται και συνήθως δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.  Γι’ αυτό συνίσταται επέμβαση μόνο στην περίπτωση που σε τυχαίο δείγμα ανθέων απ’ όλη την έκταση του χωραφιού, διαπιστωθούν προσβεβλημένες ροζέτες σε ποσοστό μεγαλύτερο από 20% ή όταν η δειγματοληψία 100 καρυδιών μας δώσει προσβολή στο 5% αυτών.

Η χημική καταπολέμηση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού είναι αποτελεσματική όταν γίνεται στο 1ο ή στο 2ο στάδιο της προνύμφης (μήκος έως1 εκατοστό). Είναι προτιμότερο ο ψεκασμός να διενεργείται τη νύχτα γιατί τότε δραστηριοποιούνται τα ακμαία (πεταλούδες) του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού αλλά και για την προστασία των μελισσών. Επισημαίνεται ότι όπου χρειαστεί επέμβαση με φυτοπροστατευτικά μέσα τότε είναι επιθυμητή η εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικής κατηγορίας δράσης κάθε φορά, για την αποφυγή εμφάνισης συμπτωμάτων ανθεκτικότητας.

Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας στο έργο της Υπηρεσίας μας είναι και η  συνεργασία των συναδέλφων Γεωπόνων (Καταστήματα Γεωργικών Φαρμάκων, Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ.α.), γι’ αυτό όπου πιθανόν εντοπίσουν σημαντική προσβολή ή ανησυχητικό αριθμό συλληφθέντων ατόμων σε φερομονικές παγίδες, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί μας, έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους, να εκδώσουμε προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή.

Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα

Σας ενημερώνουμε ότι οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι, για την τελική απόφαση επιλογής, της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειάς τους, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για λοιπούς χειρισμούς, τα οποία συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας. Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης, των παρασκευαστών οίκων, για την αναλογία χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τη συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής καθώς και για τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης. Τα αγροχημικά να χρησιμοποιούνται πάντοτε σύμφωνα με την ετικέτα. Σύμφωνα με τα άρθρα 9§3 και 10§3 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ8Α) όποιος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα υπόκειται σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, αντίστοιχα.

Να αποφεύγονται ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα και όπου κρίνεται αναγκαίο η εφαρμογή των ψεκασμών να γίνεται την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κατά τις απογευματινές ώρες κυρίως μετά τη δύση του ηλίου. Οι βαμβακοπαραγωγοί να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει απαραιτήτως οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.

Η αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων βλάπτει την υγεία των καταναλωτών, επιβαρύνει το περιβάλλον και αυξάνει το κόστος παραγωγής.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις