ΕΛΛΑΔΑ

«Μαχαίρι» στο εφάπαξ

Τους κόπους μιας ζωής απειλεί να εξαϋλώσει η νέα περικοπή των εφάπαξ στον δημόσιο τομέα, καθώς ένας ασφαλισμένος που υπέβαλε αίτηση την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα λάβει μειωμένο εφάπαξ κατά 43%!

Σε καλύτερη μοίρα είναι όσοι υπέβαλαν από την 1η Ιανουαρίου, καθώς η μείωση ανέρχεται σε 38%. Η ανακοίνωση της νέας περικοπής των εφάπαξ κατά 22,63% από τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση, η οποία εξήγησε ότι είναι ομόφωνη απόφαση των πολιτικών αρχηγών της κυβέρνησης, ξεπέρασε κάθε αρνητική πρόβλεψη.

Οι μειώσεις πέρα από τους 700.000 ενεργούς δημόσιους υπαλλήλους, αγγίζουν και τους 55.000 συνταξιούχους που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση και δεν έχουν λάβει ακόμη το εφάπαξ τους, καθώς βρίσκονται στη λίστα αναμονής περίπου 18 μήνες. Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς τον Οκτώβριο του 2011, δηλαδή σε λιγότερο από ένα χρόνο, είχε μειωθεί κατά 20% για όσους είχαν υποβάλει αίτηση το 2011 και κατά 15% γι’ αυτούς που υπέβαλαν το 2012. Έτσι οι ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση το 2011 μετά και τις νέες μειώσεις θα εισπράξουν εφάπαξ μειωμένο κατά 43%, ενώ όσοι υπέβαλαν το 2012 θα λάβουν μειωμένο εφάπαξ κατά 38%.

Έτσι, για παράδειγμα, από 61.696 ευρώ που θα υπολόγιζε να εισπράξει ένας υπάλληλος πανεπιστημιακής βαθμίδας με 31 χρόνια υπηρεσίας, ενώ ήλπιζε ότι θα λάβει 49.357 ευρώ μετά την μείωση του 20%, τελικά θα λάβει 38.000 ευρώ.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των εφάπαξ και ενημέρωσε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ότι ποσό 1,2 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης, θα διατεθεί για την άμεση αποπληρωμή του εφάπαξ των υπαλλήλων του δημοσίου.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, ο υπουργός δεν έκανε δεκτή καμία από τις προτάσεις των εργαζομένων, όπως είχε αποκαλύψει το Real.gr, σχετικά τους τρόπους και τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Ταμείων των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ, ΤΠΔΥ, ΜΤΠΥ) και η ικανότητά τους να καταβάλλουν κανονικά τις συντάξεις και τα εφάπαξ των ασφαλισμένων τους. Ο υπουργός δήλωσε, ευθέως, την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιπλέον μείωση κατά 22,63%.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Βρούτσης δήλωσε :

«Δυστυχώς, τα αναλογιστικά ευρήματα για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, δείχνουν σημαντικές αποκλίσεις που το καθιστούν μη βιώσιμο. Οι προσαρμογές των εφάπαξ αποζημιώσεων, θα γίνουν με αναλογιστικές μελέτες και δικαιοσύνη.

Ως υπουργός, δεν δέχομαι να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα του ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε με την επιβολή νέων φόρων στους πολίτες, είτε με την επιβολή επιπλέον εισφορών στη νέα γενιά εργαζομένων προκειμένου οι παλαιοί ασφαλισμένοι να λάβουν ποσά εφάπαξ που δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβάλει».

Επισημαίνεται ότι η αναλογιστική μελέτη που διενεργήθηκε προκειμένου να εκτιμηθεί η αντιστοιχία εισφορών και παροχών στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων καταγράφει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των εισφορών που καταβλήθηκαν και των εφάπαξ.

Από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζεται ότι τα Ταμεία των εργαζομένων στο Δημόσιο, έχουν οδηγηθεί στη σημερινή κατάσταση, εξαιτίας πρώτον, της χρόνιας υφαρπαγής των αποθεματικών τους από το Κράτος, δεύτερον, της κατευθυνόμενης εμπλοκής τους στο Χρηματιστήριο τρίτον, της χρησιμοποίησης των αποθεματικών τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους.

Επίσης, λόγω των κυβερνητικών επιλογών που οδήγησαν στον περιορισμό της απασχόλησης στο Δημόσιο και σε δραματική αλλαγή της σχέσης εργαζομένων – συνταξιούχων, καθώς και της πολιτικής επιλογής, εσχάτως, για υποχρεωτική υπαγωγή τους στο PSI.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, ενώ το σύνολο των αποθεματικών του ΤΕΑΔΥ στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ στις 9/3/2012 (πριν την υπαγωγή στο PSI) ανερχόταν σε 1,789 δις ευρώ, σήμερα με τα βίας ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ!

Σε ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης «Αυτόνομη Παρέμβαση» σημειώνεται ότι οι νέες περικοπές στο εφάπαξ κατά 23% είναι προάγγελος και για νέες μειώσεις και στις συντάξεις.

Οι περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων χαράζουν το δρόμο και την περικοπή των εφάπαξ και στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας έχει στη διάθεση του στοιχεία, που δείχνουν ότι από τους 37 τομείς ασφάλισης που χορηγούν εφάπαξ, οι 24 (δηλαδή το 65%) χορηγούν εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% έως και 83%, σε σχέση με τις καταβαλλόμενες εισφορές, ενώ υπάρχουν και 13 τομείς (δηλαδή το 35%) που χορηγούν εφάπαξ μικρότερο κατά 5% έως 126%.

Μεταξύ των ταμείων που χορηγούν εφάπαξ υψηλότερα σε σχέση με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι ο τομέας ασφάλισης Εργοληπτών δημοσίων έργων, ξενοδοχοϋπάλληλων, υπαλλήλων ΝΠΔΔ, δημοτικών υπαλλήλων, ΕΡΤ, ΙΚΑ, ΟΣΕ και ΟΤΕ.

http://www.real.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις