ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

Προστατέψτε τα δόντια των παιδιών σας

Η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης, ειδικά καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι κάποια συγκεκριμένη στιγμή, αυξάνει τις πιθανότητες για οδοντική σήψη και τερηδόνα.

Επίσης, τροφές όπως ο χυμός με ζάχαρη, ο φυσικός χυμός και τα φρούτα, είναι πλούσιες σε οξέα, οπότε μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών, εξαφανίζοντας τον τελείως.

Τα φρούτα και ο φυσικός χυμός, είναι απαραίτητα για τη διατροφή των παιδιών, ενώ τα γλυκά είναι μια απόλαυση. Για να τα καταναλώνουν τα παιδιά χωρίς να χαλάσουν τα δόντια τους, προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  1. Παροτρύνετε τα παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια τους με οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο, τρεις φορές την ημέρα, το πρωί, πριν από τον ύπνο και μετά την κατανάλωση ζαχαρούχων προϊόντων.
  2. Το γάλα σε σχέση με το χυμό, είναι πιο «ασφαλές» για τα δόντια. Προτιμήστε χυμό διαλυμένο με νερό (αναλογία ένα προς ένα) αντί για χυμό με ζάχαρη ή με ανθρακικό.
  3. Αποφύγετε να προσφέρετε γλυκά ή αποξηραμένα φρούτα στα παιδιά ανάμεσα στα γεύματα. Μπορεί να είναι υγιεινά, αλλά αφήνουν υπολείμματα στα δόντια και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες σήψης.
  4. Είναι προτιμότερο τα παιδιά να καταναλώνουν γρήγορα το γλυκό τους ή ένα χυμό που περιέχει ζάχαρη.
  5. Προσφέρετε τους όξινους χυμούς, όπως το πορτοκάλι, με καλαμάκι. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται το τμήμα των δοντιών που έρχεται σε επαφή με το χυμό, οπότε αποφεύγεται η διάβρωση του σμάλτου, η οποία δεν έχει σχέση με την περιεκτικότητα του χυμού σε ζάχαρη, αλλά με το πόσο όξινος είναι.

Προσφέρετε στα παιδιά ένα κομμάτι τυρί έπειτα από το γεύμα το γλυκό ή το χυμό τους. Το τυρί είναι αλκαλικό και πλούσιο σε ασβέστιο, έτσι προστατεύει τα δόντια και εξουδετερώνει την οξύτητα των χυμών.

Γράφει η Γεωργία Χ. Κατσογριδάκη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Βιοτεχνολόγος
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις