ΛΑΡΙΣΑ

Επιχείρηση «παγώματος» της εκτροπής του Αχελώου καταγγέλλει το ΚΚΕ

Στη διαπίστωση πως η διαβούλευση για τους υδάτινους πόρους είναι για «να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη της περιοχής για μείωση των αρδευόμενων καλλιεργειών της Θεσσαλίας και πάγωμα του έργου της εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου» προχώρησαν σήμερα στελέχη της περιφερειακής επιτροπής του ΚΚΕ Θεσαλίας.

Όπως τόνισαν οι κυβερνήσεις «κορόιδευαν και κοροϊδεύουν επί χρόνια τους αγρότες με την πολυδιαφημισμένη εκτροπή του Άνω ρου του Αχελώου που θα συνέβαλε αποφασιστικά στην κάλυψη του ελλείμματος στο νερό. Τώρα η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ επιχειρεί  να υποβαθμίσει το έργο και από 600 εκατ. m3 νερού/έτος να εκτρέψουν στην καλύτερη περίπτωση 250 εκατ. m3 νερού/έτος».

Πρόσθεσαν επίσης πως «τεράστιες ευθύνες για τον Αχελώο έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος της εκτροπής για δεκαετίες τώρα, με πρόσχημα δήθεν οικολογικές ευαισθησίες όταν η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται σήμερα εξαιτίας της λειψυδρίας είναι τεράστια στην Θεσσαλία, από την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα ως τα σεισμογενή ρήγματα και με ανυπολόγιστη την οικονομική ζημιά».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το ΚΚΕ, εξήγησαν, κατ’ επανάληψη έχει θέσει επιστημονικά τεκμηριωμένα το θέμα των υδάτινων πόρων της χώρας.

Βασικές θέσεις πάλης  είναι:

  • Η δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα διαχείρισης του νερού που θα αντιμετωπίζει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας.
  • Επεξεργασία ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά στην έρευνα, προστασία, στις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της περιοχής.
  • Ολοκλήρωση της εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου, με την μεταφορά 600 εκατ. m3 νερού/έτος και αξιοποίηση αυτών των νερών με την κατασκευή των απαραίτητων συνοδευτικών έργων. Η ολοκλήρωση της εκτροπής απαιτεί μόνο 60 εκατ. ευρώ.
  • Ολοκλήρωση του έργου της Κάρλας, τα φράγματα Αγιονερίου και Ληθαίου, τα υπόλοιπα τοπικά έργα ανά Νομό,  με τα αναγκαία συνοδευτικά έργα αξιοποίησης του νερού.
  • Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής που θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση φαινομένων λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα (φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές κλπ).
  • Μέτρα προστασίας της ποιότητας των νερών με ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
  • Προστασία των δασών που ευνοεί την συγκράτηση των νερών και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
  • Εκσυγχρονισμός των αρδευτικών-υδρευτικών δικτύων και κατασκευή νέων σύγχρονων για να μειωθεί η απώλεια νερού.
  • Ολοκλήρωση των έργων για συγκέντρωση και αποθήκευση των επιφανειακών νερών στην Θεσσαλία σύμφωνα με τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση-συζήτηση για την πρόταση της σε σχέση με την διαχείριση των υδάτινων πόρων στην  Θεσσαλία. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Ιουλίου στις 9 το βράδυ στο χώρο του ΦΡΟΥΡΙΟΥ στην Λάρισα με ομιλητές τους κ.κ. Μάκη Παπαδόπουλο – μέλος της Κ.Ε και επικεφαλής του Τμήματος Οικονομίας της Κ.Ε του ΚΚΕ και Ρίζο Μαρούδα – μέλος του Γραφείου της Ε.Π Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Στην συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας , το μέλος της Ε.Π Θεσσαλίας και Γραμματέας της Ν.Ε Καρδίτσας του ΚΚΕ Γιάννης Τσούτρας και το μέλος της Ε.Π Θεσσαλίας Γιάννης Σκόκας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις