ΛΑΡΙΣΑ

“Με διαφάνεια όλες οι προμήθειες του δήμου Κιλελέρ” λέει ο Κομήτσας

Υπερήφανος για τη δημιουργία μίας σοβαρής υπηρεσίας προμηθειών στο Δήμο Κιλελέρ, μέσω της οποίας γίνεται η αγορά πάσης φύσης υλικών για το Δήμο, με διαφάνεια και χωρίς κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της νομιμότητας, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο δήμαρχος, κ. Ρίζος Κομήτσας, μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων της Χάλκης.

Συνεχίζοντας την περιοδεία του σε χωριά του Δήμου Κιλελέρ ο κ. Κομήτσας τόνισε από τη Χάλκη ότι όλες οι προμήθειες δρομολογούνται μέσω ανοιχτών διαγωνισμών, οι οποίοι δημοσιεύονται στο «Διαύγεια» του Δήμου και κάθε πολίτης μπορεί να λαμβάνει πλήρη γνώση των στοιχείων τους.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι η κληρονομιά των πρώην «Καποδιστριακών» Δήμων προς τον «Καλλικρατικό» Δήμο Κιλελέρ υπήρξε δυσβάσταχτη, με τιμολογημένα χρέη ύψους 3,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά, η δημοτική αρχή κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να καλύψει το 1,5 εκατ. ευρώ συμμαζεύοντας τα οικονομικά του Δήμου και περιστέλλοντας δαπάνες, «όπως κάνει κάθε ελληνική οικογένεια για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της κρίσης που βιώνουμε».

Μάλιστα, εντός των επόμενων ημερών ο Δήμος Κιλελέρ θα συνάψει δάνειο 2 εκατ. ευρώ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την αποπληρωμή αντιστοίχου ύψους οφειλών παρελθόντων ετών προς εργολάβους και προμηθευτές του. Ο κ. Κομήτσας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του 2012 – αρχές του 2013 ο Δήμος θα έχει καταφέρει να κλείσει το «άνοιγμα» των 3,8 εκατ. ευρώ, το οποίο παρέλαβε την 1/1/2011, εξοφλώντας τα τιμολογημένα χρέη του.

Αναφερόμενος στη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» ο δήμαρχος Κιλελέρ υπογράμμισε ότι η μέχρι σήμερα πορεία της ανέδειξε προβλήματα, που απορρέουν, κυρίως, από την οικονομική κρίση και την ύφεση αλλά και από τις συνεχείς αλλαγές στο δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο, το οποίο διέπει τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Στηλίτευσε, εξάλλου, την επιλογή της πολιτείας να μεταφέρει αρμοδιότητες στην Τ.Α., δίχως τους αναγκαίους πόρους.

«Η πολιτεία μετέφερε 452 αρμοδιότητές της στην Αυτοδιοίκηση αλλά δε μετέφερε και τους αναλογούντες πόρους, με αποτέλεσμα όλοι οι Δήμοι να ασφυκτιούν» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Τέλος, μίλησε για αποδυνάμωση του υπηρεσιακού μηχανισμού των Δήμων και υποστελέχωση σε κρίσιμους τομείς, όπως λ.χ. η Τεχνική Υπηρεσία, καθώς πολλοί έμπειροι υπάλληλοι προτίμησαν την πρόωρη συνταξιοδότηση, υπό το φόβο και τη σύγχυση που δημιούργησαν οι συζητήσεις περί κατάργησης του εφάπαξ, αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και οριζόντιας εφαρμογής της εφεδρείας.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Κομήτσας ξεκαθάρισε ότι πρέπει η πολιτεία να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του μνημονίου και να μεριμνήσει για τη στελέχωση των Δήμων,         ακόμη και με μετατάξεις υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες του κράτους, προκειμένου να μπορέσουν να «τρέξουν» δράσεις και να υλοποιήσουν έργα ανάπτυξης μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων πηγών χρηματοδότησης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις