ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν εμβολιασμούς παιδιών!

Θεωρούν ότι πρόκειται για συγκεκαλυμμένο πρόγραμμα κατασκοπείας

Πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Πακιστάν, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εξάλειψη της ασθένειας από τον πλανήτη. Όμως οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τους εμβολιασμούς στις περιοχές που ελέγχουν, κάνοντας λόγο για συγκεκαλυμμένο πρόγραμμα κατασκοπείας.

H προσπάθεια για την παγκόσμια εξάλειψη της πολιομυελίτιδας ξεκίνησε το 1988 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ροταριανό Ίδρυμα, έχοντας αρχικά ως στόχο να ολοκληρωθεί έως το 2010.

Η έκτοτε πρόοδος ήταν σημαντική, δεδομένου ότι τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν από τις εκατοντάδες χιλιάδες σε μερικές εκατοντάδες. Η Ινδία έγινε φέτος η τελευταία χώρα που απαλλάσσεται από την ασθένεια, η οποία παραμένει ενδημική μόνο στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Νιγηρία -της οποίας οι θρησκευτικοί ηγέτες αντιδρούσαν στον εμβολιασμό.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πολέμαρχος των Ταλιμπάν του Πακιστάν, Χαφίζ Γκουλ Μπαχαντούρ, απαγόρευσε τους εμβολιασμούς παιδιών στην περιοχή Ουαζιριστάν του βορειοδυτικού Πακιστάν.

Ο Μπαχαντούρ, ο οποίος αντιδρά στις επιδρομές μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροπλάνων στο Πακιστάν, καταδίκασε τους εμβολιασμούς ως κάλυμμα στις κατασκοπευτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ.

Η αλήθεια είναι ότι η CIA είχε χρησιμοποιήσει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας στο Πακιστάν ως κάλυμμα στην επιχείρησή της για τον εντοπισμό του αρχιτρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν. Φέτος το Μάιο, ο Πακιστανός γιατρός Σακίλ Αφριντί καταδικάστηκε σε 33 χρόνια φυλάκιση επειδή βοήθησε τη CIA.

Ο πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και του Ταλιμπάν θα μπορούσε τώρα να προκαλέσει παράπλευρες απώλειες στα παιδιά του Ουαζιριστάν και του Κιμπέρ, μιας περιοχής στην οποία ο πακιστανικός στρατός συγκρούεται με τις δυνάμεις του πολέμαρχου Μανγκάλ Μπαγκ.

«Η εκστρατεία [εμβολιασμού] αναβλήθηκε στο Βόρειο και το Νότιο Ουαζιριστάν καθώς και στην περιοχή Μπαρά του Κιμπέρ» δήλωσε τη Δευτέρα ο Μαζάρ Νισάρ, υπεύθυνος της κυβέρνησης για το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Αυτό σημαίνει ότι, από τα 34 εκατομμύρια νήπια που επρόκειτο να εμβολιστούν στο Πακιστάν, τα 350.000 ενδέχεται να αποκλειστούν τελικά από το πρόγραμμα.

Η κατάσταση είναι ήδη ανησυχητική, δεδομένου ότι, σύμφωνα με μελέτη στην έγκριτη επιθεώρηση Lancet, τα προβλήματα που συνάντησε το περυσινό πρόγραμμα εμβολιασμών στο Πακιστάν οδήγησαν σε αύξηση των κρουσμάτων από τα 144 το 2010 στα 198 το 2011 -ο υψηλότερος αριθμός στο Πακιστάν εδώ και μια δεκαετία.

Και ο φόβος είναι ότι η ασθένεια θα μπορούσε να επιστρέψει από το Πακιστάν πίσω στην Ινδία.

Η πολιομυελίτιδα είναι μια άκρως μεταδοτική ιογενής ασθένεια που προσβάλλει κυρίως νήπια και μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή και θάνατο σε μικρό ποσοστό των θυμάτων.

Μέχρι σήμερα, η μόνη ανθρώπινη ασθένεια που έχει εξαλειφθεί οριστικά από τον πλανήτη είναι η ευλογιά.

(in.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις