ΛΑΡΙΣΑ

Να επαναλειτουργήσει το ψυχιατρικό ιατρείο του ΓΝΛ

Το θέμα φέρνει στη Βουλή η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη

Την επαναλειτουργία του Ψυχιατρικού Ιατρείου του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, καθώς και την πρόσληψη επιπλέον ενός ψυχιάτρου καθώς κι ενός ψυχολόγου, ζήτησε με ερώτησή της προς τον Υπουργό Υγείας η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Ηρώ Διώτη.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ερώτηση, «το Ψυχιατρικό Ιατρείο του ΓΝΛ εξυπηρετεί περίπου 20 πολίτες ημερησίως και περίπου 3.000 με 5.000 ετησίως. Δεδομένης της προαναφερθείσας εξέλιξης, όλο το φορτίο των περιστατικών διοχετεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που ήδη έχει φτάσει στα όρια λειτουργίας του. Πρόσφατη, δε, έρευνα επιβεβαιώνει τη σημαντική συσχέτιση μεταξύ των οικονομικών δεικτών και των δεικτών ψυχικής υγείας, επισκέψεων σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τμήματα επειγόντων ψυχιατρικών κλινικών, αυτοκτονιών, ανθρωποκτονιών και αριθμού διαζυγίων.

Η εναλλάξ γενική εφημέρευση των δύο Νοσοκομείων του νομού, δυσχεραίνει έτι περαιτέρω την κατάσταση. Ως εκ τούτου, δημιουργούνται ερωτηματικά ως προς το πού στέλνονται οι ψυχικά ασθενείς και τα έκτακτα ψυχιατρικά περιστατικά τις ημέρες που το ΠΓΝΛ δεν εφημερεύει, μετά το κλείσιμο του Ψ.Ι. του ΓΝΛ».

Η βουλευτίνα ζήτησε να ενημερωθεί «τι μέτρα έχουν ληφθεί για την κάλυψη των ψυχικά ασθενών και των εκτάκτων ψυχιατρικών περιστατικών τις ημέρες μη εφημέρευσης του ΠΓΝΛ», καθώς κι εάν ο Υπουργός σκοπεύει να δώσει εντολή «για την επαναλειτουργία του Ψ.Ι. του ΓΝΛ και πότε αυτό αναμένεται να επαναλειτουργήσει, επειδή την τρέχουσα περίοδο, στα Δημόσια Νοσοκομεία έχουν έρθει εντολές για συγχωνεύσεις και τροποποιήσεις Κλινικών, Τμημάτων, Τομέων και γενικά των Οργανισμών των Νοσοκομείων, ενώ παράλληλα, διατυπώνονται φόβοι ότι, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης μνημονιακής λαίλαπας, θα παραμείνει σε λειτουργία μόνο η Ψ.Κ. του ΠΓΝΛ, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και εκεί των παρεχόμενων υπηρεσιών Δημόσιας (Ψυχικής) Υγείας. Δυστυχώς, στην Ελλάδα της εποχής του Μνημονίου και λόγω της κρίσης, η ζήτηση υπηρεσιών στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας είναι αντιστρόφως ανάλογη των κονδυλίων που διατίθενται για αυτή».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις