ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναζητώντας την αρχαία Μελιβοία

Η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Δήμος Αγιάς συνδιοργανώνουν αρχαιολογική εκδήλωση την Πέμπτη 19 Ιουλίου στο Θέατρο Θάλασσας στα Πλατάνια Βελίκας, με σκοπό την παρουσίαση των νέων ευρημάτων στο Κάστρο Βελίκας της περιόδου 2011-2012.

Στο πρώτο μέρος θα μιλήσει ο Ιωάννης Βαραλής, επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Πανεπιστημιακή ανασκαφή Βελίκας 2012. Τα νέα ευρήματα στην εκκλησία του Κάστρου». Ο ομιλητής θα παρουσιάσει τα πρώτα συμπεράσματα της φετινής έρευνας, με την οποία ολοκληρώνεται η ανασκαφή του κυρίως ναού. Στην έρευνα αυτή, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την 7η Ε.Β.Α., συμμετείχε 30μελής ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία φιλοξενήθηκε από το Δήμο Αγιάς.

Στο δεύτερο μέρος, η Σταυρούλα Σδρόλια, αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Προισταμένη της 7ης Ε.Β.Α., θα αναφερθεί στις έρευνες της Εφορείας με τίτλο «Ερευνητικές εργασίες στο Κάστρο Βελίκας στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013». Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου «Συντήρηση και Ανάδειξη του Κάστρου Βελίκας», ενταγμένου στο περιφερειακό πρόγραμμα Θεσσαλίας, θα παρουσιαστούν τα πορίσματα των ερευνών από τις εργασίες καθαρισμού του νότιου και ανατολικού τείχους, που έγιναν με σκοπό τη στερέωση και ανάδειξή τους. Οι έρευνες αυτές συνέβαλαν στην διευκρίνιση πολλών αρχιτεκτονικών ζητημάτων της παλαιοχριστιανικής οχύρωσης και αποκάλυψαν πλήθος κτιρίων σε επαφή με τα τείχη, μεταξύ των οποίων μεγάλο τμήμα της αρχαίας οχύρωσης. Το πλήθος των κινητών ευρημάτων που συγκεντρώθηκαν φωτίζουν σε σημαντικό βαθμό την ιστορία της ύστερης αρχαιότητας στην περιοχή.

Οι αποκαλύψεις αυτές δίνουν νέο έναυσμα στην αναζήτηση της Αρχαίας Μελίβοιας, θέμα που προβλήθηκε με επιτυχία σε προηγούμενες εκδηλώσεις, καθώς και στη σχετική έκδοση του Δήμου Μελιβοίας, χάρη στο μόχθο και το μεράκι του πρόσφατα χαμένου Αλέκου Ζούκα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις