ΕΛΛΑΔΑ

Από την τρόικα θα εξαρτηθεί η χρηματοδότηση

Είναι πολύ νωρίς να πούμε πώς θα καταφέρει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές της ανάγκες και οι συζητήσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αφού επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, δήλωσαν δυο αξιωματούχοι της ΕΕ, ωστόσο ανώτατος policymaker δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όπως μεταδίδει το Reuters. Πριν τις εκλογές, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δηλώσει πως τα ρευστά της διαθέσιμα θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ σημερινό δημοσίευμα άφηνε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα να καθυστερήσει την πληρωμή ομολόγου τον Αύγουστο.

Επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους, το Bloomberg ανέφερε πως η Ελλάδα ενδέχεται να προχωρήσει σε πώληση επιπλέον τρίμηνων εντόκων ή να αναζητήσει ενδιάμεση πίστωση.
Ωστόσο, πηγή της ΕΚΤ δήλωσε στο Reuters πως δεν μπορεί να συζητηθεί τίποτα μέχρις ότου υπάρξει εξέταση των οικονομικών της χώρας από την τρόικα, η οποία αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου.

«Είναι πρώιμο να το συζητάμε αυτό προτού η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα, βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της εύρεσης γεγονότων», σημείωσε η πηγή.

Άλλη πηγή της ΕΕ, απηχώντας την ίδια θέση, δήλωσε πως ενώ θα βρεθεί λύση για να διασφαλιστεί ότι η νέα κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και δεν θα ξεμείνει από ρευστό, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, σ’ αυτό το στάδιο.

Ο Jean-Claude Juncker, ο οποίος προεδρεύει των συνεδριάσεων των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, επιχείρησε να καθησυχάσει τους επενδυτές και την Ελλάδα, λέγοντας –την προηγούμενη εβδομάδα- ότι «τον Αύγουστο θα βρούμε λύση. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».

Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, πρόσθεσε όμως ότι «συμφωνήσαμε να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και πάλι όταν θα είναι διαθέσιμα τα τελευταία ευρήματα της τρόικα».

euro2day

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις