ΛΑΡΙΣΑ

«Στο κόκκινο» όλοι οι δείκτες της δημόσιας υγείας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας και πορεία αλλά με μικρή συμμετοχή

Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, αλλά και είναι πλέον κοινός τόπος για κάθε πολίτη, η κατάσταση της δημόσιας υγείας είναι πλέον τραγική και συνεχώς επιδεινώνεται, όμως η συμμετοχή συνταξιούχων και εργαζομένων στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Παρόλα αυτά, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν τελικά πορεία με κατάληξη τις εγκαταστάσεις του τοπικού ΕΟΠΥΥ, όπου και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ στο νομό Θανάσης Κουμαντζέλης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τάσος Τσιαπλές.

Όπως επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, «η πολιτική εξυπηρέτησης των ταξικών συμφερόντων της πλουτοκρατίας, που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και οι συγκυβερνήσεις τους, έχει καταφέρει μεγάλα πλήγματα στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας-πρόνοιας.

Έχει μειώσει δραστικά τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για υγεία-φάρμακο-πρόνοια, καταλήστευσε τα αποθεματικά των νοσοκομείων, των προνοιακών ιδρυμάτων και των ασφαλιστικών ταμείων, επέβαλε την εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας και ενισχύει τη δράση των επιχειρηματιών και στους τομείς αυτούς.

Αυτή η πολιτική έχει στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης και την μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Αυτή την πολιτική συνεχίζει και η συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Σήμερα στο Γ.Ν Λάρισας, δεν λειτουργούν οι κλινικές (Νευροχειρουργική, Παθολογοανατομική και Κυτταρολογικό, Γαστρεντερολογική, Γναθοχειρουργική, Πνευμονολογική, Ψυχιατρική, Νεογνών, Νευρολογική, Δερματολογική, Ιατρός εργασίας). Μαζί μ’ αυτές τις κλινικές λείπουν και αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών. Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας υπάρχει 1 γιατρός, ενώ χρειάζονται 10 (ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι)

Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό που φτάνουν το 35-40% των οργανικών θέσεων, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και σε γιατρούς (40 περίπου).

Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε κρεβάτια, περίπου 80 και δεν υπάρχει χώρος για ανάπτυξή τους. Οι χώροι δεν επαρκούν ούτε για τις υπάρχουσες κλινικές. Από τις 8 αίθουσες χειρουργείων που έπρεπε να λειτουργούν, δεν λειτουργούν οι 5. Η ΜΕΘ λειτουργεί με το μισό περίπου προσωπικό απ’ αυτό που χρειάζεται.

O ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος και ελλιπής. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η καρδιολογική μονάδα. Η μονάδα ΤΕΠ στεγάζεται σε απαράδεκτο χώρο και ο εξοπλισμός της είναι πεπαλαιωμένος. Οι υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης είναι σε εργολάβους.

Αντίστοιχα στο Π.Π. Νοσοκομείο, δεν λειτουργούν (Αιματολογική, Δερματολογική). Η Ρευματολογική και η Ενδοκρινολογική έχουν αρκετές ελλείψεις.  Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και χώρους υπάρχει στις κλινικές (Ογκολογική, Αιμοδοσίας, Θωροκοχειρουργική, Ψυχιατρική). Στη ΜΕΘ λειτουργούν τα 12 από τα 24 κρεβάτια. Στα χειρουργεία υπάρχει το 50% περίπου του προσωπικού που χρειάζεται. Από το νοσηλευτικό προσωπικό λείπουν 130 άτομα με βάση τον οργανισμό, ενώ στην πραγματικότητα ξεπερνούν τους 180. Από το τεχνικό προσωπικό λείπουν πάνω από 60 και από το διοικητικό, μαζί με την σίτιση, καθαριότητα και φύλαξη που τώρα είναι σε εργολάβους λείπουν 180 άτομα.

Στα 6 Κ.Υ του Ν. Λάρισας, η κατάσταση δεν είναι καλή και το μέλλον τους αβέβαιο.

Εξίσου μεγάλα είναι τα προβλήματα και στο ΙΚΑ, όπου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Στο ΙΚΑ Λάρισας ο οργανισμός προβλέπει 80 άτομα υγειονομικό προσωπικό και υπηρετούν 64, ενώ υπάρχουν και συνταξιοδοτήσεις που μειώνουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό του προσωπικού.

Η Λάρισα είναι η μοναδική πόλη που το ΙΚΑ δεν έχει μόνιμους ελεγκτές στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να μην ελέγχονται οι δαπάνες και τα νοσήλια. Δεν υπάρχει έλεγχος ούτε στις Ιδιωτικές Κλινικές, με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να πληρώνει μεγάλα ποσά σε νοσήλια και θεραπείες ανέλεγκτα.

Ενώ οι ασφαλισμένοι έχουμε πληρώσει πολλά για την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, φτάσαμε να καλούμαστε να πληρώσουμε το σύνολο της αξίας των φαρμάκων και να πάμε στο ασφαλιστικό ταμείο για να πάρουμε πίσω χρήματα, λόγω του ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στους φαρμακοποιούς και άλλους επαγγελματίες μεγάλα ποσά».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις