ΘΕΣΣΑΛΙΑ

«Κοινωνικό έγκλημα το παράνομο εμπόριο»

Περίσσεψε η οργή κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης φορέων στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου

 

«Θα επιβάλλουμε εμείς πλέον τους νόμους που το ελληνικό κράτος, αν και τους ψήφισε, δεν μπορεί να εφαρμόσει», τόνιζαν οι εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλίας που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Την ευρεία σύσκεψη για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας από κοινού με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας, ενώ την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κωστής Χατζαρίδης.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι «το παράνομο εμπόριο είναι κοινωνικό έγκλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει όμως η κεντρική διοίκηση να γίνει περισσότερο αποτελεσματική και σε περιφερειακό επίπεδο να κάνουμε όλοι την υπέρβασή μας και να επιδιώξουμε μια περισσότερο ουσιαστική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα».

Ο κ. Χατζαρίδης επεσήμανε από την πλευρά του ότι «το παράνομο εμπόριο μέχρι σήμερα αντιμετωπίστηκε αποσπασματικά, αλλά πλέον έχει αποκτήσει διαστάσεις μάστιγας για το στεγασμένο εμπόριο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και το οργανωμένο έγκλημα».

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΟΕΣΘ Νίκος Τζίκας ανέφερε ότι ενώ η πολιτεία έχει δώσει μόλις 10.000 νέες άδειες πανελλαδικά, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστο 300.000 παράνομοι μικροπωλητές. Παράλληλα, έρευνα της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ καταδεικνύει ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα βάλουν «λουκέτο» άλλες 65 έως 70.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν επιπλέον 240.000 θέσεις εργασίας.

Ο τζίρος από το παράνομο εμπόριο υπολογίζεται στα 21 δισ.  ευρώ, 8 εκ των οποίων αφορούν μόνο σε απώλεια φόρων και ΦΠΑ, ενώ σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, μόνο το 2009 κατασχέθηκαν 22 εκατομμύρια τεμάχια προϊόντα – «μαϊμού».

Πρόταση των εμπόρων είναι ο αποτελεσματικότερος έλεγχος στα τελωνεία και κυρίως στα λιμάνια, ο αυστηρός έλεγχος στις αποθήκες όπου συγκεντρώνονται τα παράνομα προϊόντα, η απλοποίηση της νομοθεσίας για την καταστροφή τους και σύσταση – αποτελεσματική λειτουργία των μικτών συνεργείων ελέγχων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, εκπρόσωποι των 4 επιμελητηρίων της Θεσσαλίας, των ξενοδόχων της περιοχής, της ΟΕΒΕ νομού Λάρισας, αντιδήμαρχοι πόλεων της Θεσσαλίας, των δημοτικών αστυνομιών και του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας.

(newsroom onlarissa.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις