ΕΛΛΑΔΑ

Εσφαλμένη η διαπραγματευτική τακτική Στουρνάρα, λένε στο ΠΑΣΟΚ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης σχετικά με την στρατηγική, που εφαρμόζει η χώρα στο περίφημο μέτωπο της επαναδιαπραγμάτευσης.

Σε μία έντονη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Ιπποκράτους, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενόψει της συνάντησης των τριών αρχηγών και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου τέθηκε επί τάπητος η συνολική σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η επαναδιαπραγμάτευση πρέπει να γίνει σε ανώτατο δυνατό επίπεδο πάνω και από το επίπεδο του Εurogroup και του Εcofin. Εννοώντας ότι από τη στιγμή, που δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να μεταβεί στο εξωτερικό και να ενεργοποιήσει τη λεγόμενη εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, να αναλάβει άλλες πρωτοβουλίες επαφής με τους ευρωπαίους ηγέτες, όπως για παράδειγμα οι τηλεδιασκέψεις.

Επίσης η επαναδιαπραγμάτευση να είναι συνολική και όχι βήμα – βήμα όπως άφησε να διαφανεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, ο οποίος κινείται μέχρι τώρα με εσφαλμένη τακτική, όπως ειπώθηκε. Για τον κ. Βενιζέλο έπρεπε στο πρόσφατο Εcofin να διασυνδεθεί άμεσα η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής με τα μέτρα του 2012 αλλά και των επόμενων ετών.

Παράλληλα, από τον κ. Βενιζέλο τίθεται και ζήτημα ως προς το πώς θα λαμβάνονται στο εξής αποφάσεις από την κυβέρνηση συνεργασίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά να μην αυτονομείται στο εξής ο κ. Στουρνάρας αλλά οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να αποφασίζουν την τακτική και ο υπουργός Οικονομικών να την εκτελεί.

Η γραμμή του κ. Βενιζέλου υποστηρίχθηκε από το σύνολο της σύσκεψης, αλλά υπήρξαν και ορισμένοι προβληματισμοί για τη συνολικότερη πορεία και στάση του κόμματος. «Το θέμα είναι εάν στηρίζουμε ή όχι την κυβέρνηση» φέρεται να είπε κάποια στιγμή ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ενώ ο Φίλιππος Σαχινίδης, συμφωνώντας με τις θέσεις του κ. Βενιζέλου επισήμανε ότι «πρέπει να εξηγήσουμε στο κόμμα ότι προστατεύουμε και δεν υπονομεύουμε την κυβέρνηση».

Στη σύσκεψη μετείχαν περίπου 20 στελέχη, μεταξύ των οποίων δεν ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία απουσιάζει στη Γαλλία και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

protothema.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις