ΘΕΣΣΑΛΙΑ

«Υπουργείο κοινής λογικής» ζήτησε από τον Μανιτάκη ο Αγοραστός

Συνάντηση με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Α. Μανιτάκη είχε ο αντιπρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός καθώς και οι περιφερειάρχες Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Δακής, Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, και ο γενικός γραμματέας της ΕΝ.Π.Ε., κ. Απόστολος Παπατόλιας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην επίσπευση των διαδικασιών της διοικητικής μεταρρύθμισης του Κράτους, ενώ τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝ.Π.Ε. εξέθεσαν στον Υπουργό ένα προς ένα τα θέματα που αφορούν το προσωπικό και τις αρμοδιότητες των Περιφερειών σε σχέση με άλλους κρατικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, διατυπώθηκε το αίτημα των Περιφερειών για μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προς τις Περιφέρειες στο πλαίσιο της αναγκαίας ανασυγκρότησης των κρατικών δομών,  που θα  έχει στόχο να αλλάξει η σημερινή εικόνα της Δημόσιας Διοίκησης, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η διασπορά της ίδιας αρμοδιότητας σε περισσότερους από ένα φορείς.

Επιπλέον, ζητήθηκε η επίσπευση της απλούστευσης των διαδικασιών, τόσο στο επίπεδο της καθημερινής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης σε σχέση με τον πολίτη όσο και στο επίπεδο της ανάπτυξης, ώστε οι Περιφέρειες να μπορέσουν με ταχύτερα βήματα να προχωρήσουν στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Στο αίτημα των Περιφερειαρχών να μην υπάρξουν απολύσεις προσωπικού των Περιφερειών με οποιαδήποτε σχέση εργασίας υπηρετούν, ο Υπουργός επανέλαβε την δημόσια δέσμευσή του ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις  στον Δημόσιο Τομέα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Κ. Αγοραστός  δήλωσε:

«Επιθυμούμε ένα Υπουργείο κοινής λογικής. Σήμερα δεν συμμετείχαμε σ’ αυτή τη σύσκεψη για να φανεί ότι τα προβλήματα εξαντλούνται σε μια σύσκεψη. Θέλουμε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα για καλή διοίκηση, δικαιοσύνη και την ταχύτερη επίλυση των καθημερινών προβλημάτων. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο θα πρέπει τα δύο πολύτιμα εργαλεία που έχουμε, που είναι ο άνθρωπος (εργαζόμενος) και ο χρόνος, να τα αξιοποιήσουμε. Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα των εργαζομένων εντάθηκαν λόγω της κρίσης».

Αναλυτικά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζήτησε:

-Δημόσια και πραγματική οικονομία να έχουν την ίδια ταχύτητα.

-Ποιοτικό έργο, όχι απολύσεις, όχι οριζόντιες ενέργειες.

-Να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας ώστε να έχουμε καλύτερα και ποιοτικότερα έργα.

-Να χτυπηθεί η γραφειοκρατία με άμεσες ενέργειες και στόχο, να μειωθεί με τρόπο αποτελεσματικό και έξυπνο.

-Να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση όχι για να δημιουργηθεί εικόνα αλλά αποτελέσματα.

-Επαναφορά του άρθρου του Καλλικράτη για την επανένταξη των διοικήσεων των νοσοκομείων στις Αιρετές Περιφέρειες.

-Κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

-Συνεκτικότερη οργάνωση των επιπέδων διοίκησης με σχέδιο και  συνέργεια, για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα διαχυθεί στην κοινωνία.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις