ΛΑΡΙΣΑ

Αρχιτεκτονικές «απειλές» στην Ταχυδρομείου!

Βρίσκεται σε μια από τις πλέον πολυσύχναστες περιοχές της πόλης.

Εκατοντάδες, χιλιάδες καθημερινά οι περαστικοί ανυποψίαστοι για τους κινδύνους, που εγκυμονεί μια πιθανή πτώση οικοδομικών υλικών, από ένα κομμάτι σοβά στην καλύτερη περίπτωση ή στη χειρότερη ενός… μαρμάρου! Σαν κάποιες περιπτώσεις από αυτές που -σπάνια βέβαια- περιλαμβάνονται στα δελτία ειδήσεων προκαλώντας φόβο και ανησυχία, πολλές φορές προβληματισμούς και συζητήσεις για όσα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν με αφορμή κάποιο τραυματισμό.

Αρχιτεκτονικές προεξοχές στην πρόσοψη πολυκατοικίας στην οδό Ρούσβελτ, στο ύψος της πλατείας Ταχυδρομείου, έχουν καταστήσει την ίδια την όψη της πολυκατοικίας επικίνδυνη για τους περαστικούς –πολύ περισσότερο όταν στο ισόγειο αναπτύσσονται εμπορικές δραστηριότητες. Αρχιτεκτονικές προεξοχές, δείγματα μιας άλλης εποχής, που μετατράπηκαν από τη φθορά με το πέρασμα του χρόνου σε διαρκή απειλή.

Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή μηχανικού της Πολεοδομίας του δήμου στην έκθεσή της για την επικινδυνότητα της πολυκατοικίας: «Στους εξώστες της πρόσοψης όλων των ορόφων, υπάρχουν αρχιτεκτονικές προεξοχές του προστατευτικού στηθαίου μη βατές, μήκους ενός μέτρου που εκτείνονται και στα δύο άκρα των εξωστών. Αυτές οι αρχιτεκτονικές προεξοχές λόγω παλαιότητας της οικοδομής έχουν υποστεί διάβρωση, με αποτέλεσμα το τσιμέντο να έχει αποσαθρωθεί, ο οπλισμός τους να έχει οξειδωθεί και η επικάλυψη τους επίχρισμα εσωτερικά –μάρμαρο εξωτερικά να έχει αποκολληθεί…».

Τι συστήνει η μηχανικός της Πολεοδομίας για την αποσόβηση του κινδύνου; Άμεση τοποθέτηση προστατευτικών παραπετασμάτων από τον εξώστη του δώματος μέχρι και το ισόγειο τα οποία θα συγκρατήσουν από πιθανή πτώση τα υλικά των αποσαθρωμένων αρχιτεκτονικών προεξοχών. Και φυσικά κατεδάφιση των αρχιτεκτονικών προεξοχών στο επόμενο δεκαήμερο καθώς «είναι αδύνατη η επισκευή τους λόγω της μεγάλης διάβρωσης που έχει υποστεί ο φέρων οργανισμός τους». Ενώ ζητείται παράλληλα να ελεγχθεί από αρμόδιο τεχνικό η στερεότητα των υπαρχόντων μαρμάρων επικάλυψης των στηθαίων των εξωστών όλης της πρόσοψης της οικοδομής και της ταράτσας προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι αποκόλλησής τους.

 πηγή: “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις