ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Προτεραιότητα η ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση

Πραγματοποιείται στο Βόλο η 6η πανελλήνια σύνοδος ΦΟΔΣΑ

Την επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να αξιοποιήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, δοκιμασμένες μεθόδους στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που εφαρμόζονται με επιτυχία στην Ευρώπη, σύμφωνα και με τις νομικές δεσμεύσεις μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης στην έναρξη της 6ης Πανελλήνιας Συνόδου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που φιλοξενείται στον Βόλο.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα πιεστικό και η διοίκηση της ΚΕΔΕ θα πρέπει να διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση, με στόχο την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που η Αυτοδιοίκηση έχει στη διάθεσή μας, κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ζούμε σε μια εποχή όπου η ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, εξέχουσα θέση κατέχει το μεγάλο και ευαίσθητο θέμα της περιβαλλοντικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ένα θέμα στο οποίο η χώρα μας υστερεί σημαντικά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και πρέπει το επόμενο διάστημα να κάνουμε, όχι απλά βήματα αλλά άλματα, για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο. Αυτό που πρωτίστως έχει σημασία είναι να εντάξουμε στις προτεραιότητές μας το θέμα της πολιτικής των μηδενικών αποβλήτων. Ο Δήμος Βόλου και ο ΦοΔΣΑ Ν. Μαγνησίας προσπαθούν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Βόλου επισήμανε ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός εδώ και αρκετά χρόνια στη χώρα μας, σχετικά με την επιλογή της μεθόδου που τελικά θα εφαρμοστεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ωστόσο, τόνισε, θα πρέπει να ξεπεραστεί το ταχύτερο δυνατό αυτή η στασιμότητα και επιτέλους να αναληφθούν πρωτοβουλίες που αποτελούν κοινό τόπο και νομικές δεσμεύσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τρίπτυχο που θα πρέπει να υιοθετηθεί, όπως είπε, είναι: πρόληψη, ανακύκλωση – δημιουργία νέων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, κομποστοποίηση ως βασική τεχνολογία διαχείρισης. Αυτή είναι η πιο οικονομική, περιβαλλοντικά φιλική και κοινωνικά αποδεκτή λύση.

Την ίδια ώρα όμως, η χώρα αντί να κάνει… άλματα στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, επιχειρεί… μεταρρυθμίσεις. Ο νέος νόμος του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά στην ποινική προστασία του περιβάλλοντος, μπορεί να κινείται στη σωστή κατεύθυνση –αν και με τριετή καθυστέρηση στην ενσωμάτωση δύο βασικών οδηγιών της ευρωπαϊκής επιτροπής από το 2008- το δεύτερο όμως νομοθέτημα με το οποίο η Πολιτεία έρχεται να παρέμβει στην οργάνωση των ΦΟΔΣΑ, μάλλον αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα.

Όπως ανέφερε ο Συντονιστής του Δικτύου ΦΟΔΣΑ, Χαρ. Τσοκανής, η χώρα έχει καταδικαστεί από το 2005 για τη λειτουργία των ΧΑΔΑ. Στην υπόθεση σφραγίσματος των ΧΑΔΑ, η Ελλάδα είναι πίσω και δεν έχουν προχωρήσει τα έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα μειώσουν τον όγκο σκουπιδιών. «Αντί να βιαστούμε για το κλείσιμο των χωματερών έχουμε παρέμβαση του νομοθέτη στο θεσμικό πλαίσιο των φορέων. Από το 2010 ταλανιζόμαστε με συνένωση φορέων.

Χάνεται πολύτιμος χρόνος για να θεωρηθεί ότι ένας υπουργός έκανε μια μεταρρύθμιση», κατήγγειλε ο κ. Τσοκανής υποστηρίζοντας ότι η χωρίς κριτική και μελέτη συνένωση των φορέων, όχι μόνο δεν θα επιτύχει οικονομία αλλά θα δημιουργήσει ένα «βαρύ» σχήμα που δεν θα είναι ευέλικτο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να καυτηριάσει και την απουσία στελεχών του Υπουργείου, τόσο πολιτικών όσο και υπηρεσιακών από τη χθεσινή πανελλήνια συνάντηση του δικτύου ΦΟΔΣΑ.

(Εφημερίδα «Ελευθερία») 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις