ΕΛΛΑΔΑ

Τα 9 σημεία διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Άμεσες αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας και εκμετάλλευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις. O Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικές αλλαγές όχι γιατί αυτό ητάει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά γιατί θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. «Κυρίαρχη επιδίωξη μας είναι να συγκρατήσουμε και να αντιστρέψουμε την ύφεση. Δεν επαιτούμε βοήθεια. Δεν εκλιπαρούμε για ελαφρύνσεις. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον είπε ότι η κυβέρνηση προτείνει την αλλαγή ή το «πάγωμα» υφεσιακών μέτρων προκειμένου η οικονομία να σταθεί στα πόδια της. «Πρέπει να σταματήσουμε την ύφεση. Θα κάνουμε αυτά που πρέπει να γίνουν και θα τα κάνουμε με το παραπάνω. Εκείνο που ζητούμε είναι η καταπολέμηση της ύφεσης. Για όσα υφεσιακά μέτρα προτείνουμε να αλλάξουν προτείνουμε άλλα μέτρα ισοδύναμα ή να αναβληθούν. Και εάν το πρόγραμμα πέσει έξω εξαιτίας της ύφεσης να μην γίνει αφορμή για νέα μέτρα όπως γινόταν μέχρι σήμερα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα σε όσους υπονομεύουν τις προσπάθειες ανάκαμψης της χώρας.  «Δεν μπορεί, για παράδειγμα, εμείς να προσπαθούμε να ξεκολλήσουμε τις αποκρατικοποιήσεις, να προσελκύσουμε επενδύσεις και ξένοι αξιωματούχοι να μιλάνε δημόσια για πιθανότητα… επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή» ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς και συνέχισε: «Δεν μπορεί – από αφέλεια, από λάθος ή ενσυνείδητα – να υπονομεύουν αυτό που εμείς προσπαθούμε να επιτύχουμε. Δεν μπορεί να μας «μαλώνουν» κι από πάνω, ότι δεν κάνουμε εκείνα που, όταν προσπαθούμε να τα κάνουμε, τα τινάζουν στον αέρα. Το λέω από εδώ δημόσια: Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για όσους υπονομεύουν τη θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα τετραετίας. «Είναι μία κυβέρνηση με στόχο να διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, θέση που κάποιοι από το εξωτερικό υπονομεύουν και κάποιοι μέσα στην Ελλάδα ανεύθυνα αποδυναμώνουν» ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς.

Τα σημεία τα οποία θα διαπραγματευθεί ο Αντώνης Σαμαράς με την τρόικα είναι τα εξής: 

1. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει ταχύτατα στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις

2. Θα δοθεί έμφαση και προτεραιότητα στις αποκρατικοποιήσεις. Αρχικά θα ξεκινήσουν από το λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ και την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, ορυχεία, συμβάσεις παραχώρησης για λιμάνια, αεροδρόμια κλπ.

3. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Δημιουργία οχήματος επενδυτικού σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο.

4. Παράκαμψη της γραφειοκρατίας και άμεση εκταμίευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ύψους 12,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν στην αγορά από το υπουργείο Ανάπτυξης και θα έχουν προτεραιότητα τα μεγάλα έργα.

http://www.real.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις