ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στο φράγμα Μαυρομάτι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Τις εργασίες στο φράγμα του Μαυροματίου του Δήμου Αλμυρού επιθεώρησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο περιφερειάρχης είχε υπογράψει τη συμβασιοποίηση του υποέργου «Συμπληρωματικές Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου Κατασκευής του Έργου «Φράγμα Συγκέντρωσης Νερού στο Ρέμα Μαυρομάτι π. Δήμου Σούρπης»» προϋπολογισμού 275.995,27 ευρώ.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Τα έργα ύδρευσης είναι έργα του μέλλοντος.  Ως Αιρετή Περιφέρεια δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξασφάλιση επαρκούς και κατάλληλης ποιότητας πόσιμου νερού στους κατοίκους της Θεσσαλίας. Το φράγμα στο Μαυρομάτι είναι ένα ζωογόνο έργο για την περιοχή καθώς με την ολοκλήρωσή του πρόκειται να καλυφθούν οι ανάγκες υδροδότησης των κατοίκων της  Σούρπης και του Πτελεού, καθώς και των παραθεριστών που διαμένουν κατά τους θερινούς μήνες στους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου Αλμυρού».

Ο περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους κατασκευαστές για την πορεία του έργου και ζήτησε την ολοκλήρωσή του εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών. Παράλληλα ευχαρίστησε το Δήμο Αλμυρού καθώς και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για τη συνεργασία.

Το φράγμα συγκέντρωσης νερού στο ρέμα Μαυρομάτι του Δ. Αλμυρού πρόκειται να εκμεταλλευτεί την επιφανειακή απορροή της λεκάνης του ρέματος Μαυρομάτι, το οποίο εντοπίζεται στις Β/Α παρυφές του όρους Όθρυς και σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση των πηγών Μαυρομάτι κατάντι του φράγματος θα καλύψει ριζικά τις ανάγκες ύδρευσης, με νερό αρίστης ποιότητας για τα επόμενα τουλάχιστον 40 χρόνια, των κατοίκων των οικισμών Σούρπης, Πτελεού, Αχιλλείου, Αμαλιάπολης κλπ  του νυν Δήμου Αλμυρού, που αντιμετωπίζουν ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες οξύτατο πρόβλημα.

Το νερό με το οποίο υδρεύονται σήμερα δεν επαρκεί για την κάλυψη των τωρινών αναγκών ιδίως κατά την διάρκεια του θέρους και σε ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από γεωτρήσεις. Με την ενίσχυση των υδραγωγείων με το νερό του ταμιευτήρα θα καταργηθεί η λειτουργία των γεωτρήσεων που χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ποιότητας και τη βελτίωση της ελλειμματικότητας του υδάτινου ισοζυγίου της περιοχής.

Ωφελούμενοι από το έργο αυτό θα είναι 8.000 μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής καθώς και οι 10.000 περίπου παραθεριστές που κατακλύζουν τους θερινούς μήνες τους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου Αλμυρού.

Το έργο αφορά στην κατασκευή χωμάτινου φράγματος με αργιλικό πυρήνα μέγιστου ύψους 48μ,  μήκος στέψης 191μ, πλάτους στέψης 10μ και ταμιευτήρα συνολικού όγκου 1.300.000 μ3 με τα συνοδά του έργα (έργα εκτροπής, αγωγός σύνδεσης φράγματος με το δίκτυο ύδρευσης, υπερχειλιστής, δανειοθάλαμος και λατομείο αδρανών, οδικά έργα κλπ). Για την στεγάνωση του υποβάθρου θεμελίωσης προβλέπεται κουρτίνα και τάπητας τσιμεντενέσεων.

Να σημειωθεί ότι το έργο «Φράγμα Συγκέντρωσης Νερού στο Ρέμα Μαυρομάτι π. Δήμου Σούρπης Μαγνησίας» εντάχθηκε τον 12ο/2010 για χρηματοδότηση στο ΕΠΠΕΡΑΑ με διαχειριστή την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Με το 1ο υποέργο, που αποτελεί και το κυρίως έργο, έχουν κατασκευασθεί τα 10 από τα προβλεπόμενα 48 μ. του αργιλικού πυρήνα. Οι εργασίες κατασκευής του πυρήνα προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2012, εφόσον οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή το επιτρέψουν.

Το 7ο υποέργο αφορά συμπληρωματικές εργασίες τεχνικού συμβούλου και η σύμβαση υπεγράφη την 20η Ιουνίου 2012 και ανέρχεται στο ποσό των 179.510,00 € (χωρίς ΦΠΑ).

Το 5ο υποέργο αφορά συμπληρωματικές  μελέτες εργασιών απαραίτητων για την ασφαλή κατασκευή του φράγματος. Το ποσό της σύμβασης, η οποία προβλέπεται να υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών ανέρχεται στο ποσό των 116.456,00 € (χωρίς ΦΠΑ). Από το 5ο υποέργο αναμένεται να προκύψουν οι απαιτούμενες συμπληρωματικές εργασίες απαραίτητες για την ασφαλή ολοκλήρωση του φράγματος που εκτιμάται ότι θα ανέρθουν στο ποσό των 4.226.212 €  (6ο υποέργο) .

Οικονομικά στοιχεία του έργου

1ο Υποέργο (εργασίες 1ης μελέτης)

9.671.115

2ο Υποέργο (υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου)

242.608

3ο Υποέργο (ηλεκτροδότηση)

40.000

4ο Υποέργο (αρχαιολογία)

20.000

5ο Υποέργο (Συμπληρωματικές μελέτες)

143.241

6ο Υποέργο (Συμπληρωματικές εργασίες)-εκτίμηση

4.226.212

7ο Υποέργο (Συμπληρωματικές υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου)

220.797

Σύνολο

14.563.973

Κατά την αυτοψία στις εργασίες του φράγματος τον περιφερειάρχη συνόδευαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αργύρης Κοπάνας, ο αντιδήμαρχος Αλμυρού κ. Ηλία Τσαμπίρα, ο γεν. δ/ντης της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας, ο δ/ντης των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Μαγνησίας κ. Αλεξάνδρου και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις