ΛΑΡΙΣΑ

Ιστορικός περίπατος της ΚΝΕ σε μνημεία στελεχών του ΚΚΕ και του ΔΣΕ στη Λάρισα

Στο πλαίσιο της οργάνωσης του 21ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου – 7 και 8 Ιουλίου – στο Νεστόριο Καστοριάς

Το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Ιούλη θα γίνει φέτος το21ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ.Η βάση των νέων της ΚΝΕ που θα συμμετάσχουν στο Διήμερο θα είναι στο Νεστόριο, στο γνώριμο χώρο της δημοτικής κατασκήνωσης του Νεστόριου, στις όχθες του Αλιάκμονα, όπου έχουν φιλοξενηθεί στο παρελθόν άλλα τέσσερα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της Οργάνωσης.

Από εκεί θα ταξιδέψουν για άλλη μια φορά στα χνάρια της ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού – λαϊκού κινήματος της χώρας μας, στις πιο λαμπρές σελίδες αυτής της ιστορίας, σε μέρη όπου έδωσε μεγάλες μάχες ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ), στο Βίτσι και στο Γράμμο.

Στο επίκεντρο του περιεχομένου του Διημέρου, όπως όλα τα τελευταία χρόνια, θα είναι η ανάγκη γνώσης από τη νέα γενιά της πραγματικής ιστορίας του τόπου μας, του λαϊκού – επαναστατικού κινήματος. Η γνώση της ιστορίας είναι δύναμη στην πάλη της εργατικής τάξης και των νέων σήμερα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν ο αγώνας του λαού μας ενάντια σ’ αυτό το σύστημα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, χωρίς πόλεμο και φτώχεια.

Το πρόγραμμα του Διημέρου

Οι πρώτες Οργανώσεις θα φτάσουν στην κατασκήνωση στο Νεστόριο από την Παρασκευή και, αντίστοιχα, οι εκδηλώσεις στην κατασκήνωση θα αρχίσουν από το βράδυ της Παρασκευής με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, συναυλίες, γλέντια. Το πρωί του Σαββάτου προγραμματίζεται ένα τουρνουά μπάσκετ μεταξύ των Οργανώσεων της ΚΝΕ. Επίσης, οι νέοι κατασκηνωτές του Διημέρου θα μπορούν να κάνουν μπάνιο στο ποτάμι και να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης στην περιοχή.

Το απόγευμα του Σαββάτου θα πάνε στο Βατοχώρι Φλώρινας. Εκεί θα γίνει συγκέντρωση και αποκαλυπτήρια της προτομής του υποστράτηγου του ΔΣΕ Νίκου Θεοχαρόπουλου (Σκοτίδα).Ο κομμουνιστής αγωνιστής Νίκος Θεοχαρόπουλος (Σκοτίδας) αναδείχτηκε σε μια από τις μορφές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, πρότυπο λαϊκού ηγέτη. Σκοτώθηκε στις 11 Αυγούστου του 1949, στο ύψωμα του χωριού Βατοχώρι στο Βίτσι. Ηταν επικεφαλής του Γραφείου Επιχειρήσεων του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ. Μετά το Βατοχώρι, οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το βράδυ του Σαββάτου στο χώρο της κατασκήνωσης στο Νεστόριο.

Την Κυριακή οι κατασκηνωτές θα αναχωρήσουν από το Νεστόριο και θα μεταβούν στη Λυκόραχη (Κεφαλοχώρι) της Κόνιτσας, εκεί όπου το 2006 το ΚΚΕ έστησε ένα μνημείο – σύμβολο για το μεγαλείο των μαχητών του ΔΣΕ. Εκεί θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις του 21ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ.

Αυτές τις μέρες όλες οι οργανώσεις της Λάρισας αλλά και πανελλαδικά κορυφώνουν τη δραστηριότητά τους με προβολές, συζητήσεις, εκδηλώσεις στα πλαίσια του διημέρου. Η Τ.Ο. ΑΕΙ – ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ  διοργάνωσε σήμερα Πέμπτη 5 Ιούλη «ιστορικό περίπατο» σε μνημεία στελεχών του ΚΚΕ και του Δ.Σ.Ε. της περιόδου 1946-1949 στη Λάρισα, με αφορμή το 21ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο.

Το ραντεβού δόθηκε στις 7 μ.μ. στο παράρτημα της ΠΕΑΕΑ απ’ όπου και θα ξεκινούσε αυτός ο ξεχωριστός περίπατος. Μέσα από ζωντανές μαρτυρίες και ομιλίες, οι νέοι μαθαίνουν πλευρές της Ιστορίας του ΚΚΕ και γνωρίζουνε καλύτερα την επικαιρότητα της πολιτικής πρότασης του Κόμματος σήμερα.

Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον Παναγιώτη Λεμοδέτη γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου ΑΕΙ-ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ και από τον Αχιλλέα Σίμο μέλος του Γραφείου του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Οι σταθμοί της «ιστορικής» διαδρομής:

1. Τα γραφεία του Παραρτήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας  στη Λάρισα.

2. Στην περιοχή γύρω από την πλατεία «6 δρόμων» δολοφονήθηκε ο Σπύρος Καλοδίκης γραμματέας της Επιτροπής Πόλης του ΚΚΕ στις 23/11/1947

3. Το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και το μνημείο Τάκη Γαργαλιάνου. Το ΕΚΛ ιδρύθηκε το 1910 και ήταν γέννημα – θρέμμα της τότε μικρής αριθμητικά εργατικής τάξης της πόλης, κάτω από την επίδραση των σοσιαλιστικών ιδεών που απλώνονταν. Ο Τάκης Γαραγαλιάνος, στέλεχος του ΚΚΕ, διατέλεσε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας από το 1945 έως το 1946 και εκτελέστηκε το 1949 στο Μεζούρλο.

4. Το μνημείο του κομμουνιστή δημοσιογράφου Κώστα Βιδάλη, που πριν από 66 χρόνια βρήκε μαρτυρικό θάνατο στη Μελία της Λάρισας, από τους δολοφόνους της συμμορίας του Σούρλα.

5. Το μνημείο του Λαρισαίου κομμουνιστή δημοσιογράφου Γιάννη Παπαγαρυφάλλου, που δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της 20ής Μάρτη του 1948 από το μεταβαρκιζιανό κράτος και παρακράτος.

6. Το μνημείο του Κώστα Καραγιώργη, του κομμουνιστή, αντιστράτηγου του ΔΣΕ που από έφηβος αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα πανανθρώπινα ιδανικά του ΚΚΕ. Από το 1943 ήταν καθοδηγητής του Κόμματος στη Θεσσαλία. Πέθανε το 1954 στο Βουκουρέστι.

7. Συζήτηση με θέμα: «Τα συμπεράσματα από την Ιστορία του ΚΚΕ είναι όπλο για τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ» στο πάρκο Αλκαζάρ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις