ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζουν οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Στο μικροσκόπιο τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας

Επιστρέφει η τρόικα και μαζί της φέρνει και το μικροσκόπιο, κάτω από το οποίο θα βάλει τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, μετά από μήνες χωρίς έλεγχο.

Τα πρώτα ραντεβού των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αρχίζουν από νωρίς το πρωί, σήμερα, Τετάρτη, ενώ η συνάντηση γνωριμίας του νέου υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ έχει οριστεί για τις 11:00 την Πέμπτη.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, η τρόικα θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό.

Στα ραντεβού με τα τεχνικά κλιμάκια θα εξετασθούν τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, το βάθος της ύφεσης και η εκτίναξη της ανεργίας, ενώ ξεχωριστές συσκέψεις θα αφιερωθούν στην πορεία των εσόδων και των δαπανών.

Ο Γ. Στουρνάρας θα ορκιστεί στις 10:00 την Πέμπτη και η πρώτη συνάντηση που θα έχει επισήμως ως νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι στις 11.00 με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, που φτάνουν στην Αθήνα το απόγευμα της Τετάρτης.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς και ο γενικός γραμματέας Ηλ. Πλασκοβίτης (τα δύο πρόσωπα που σήκωσαν το κύριο βάρος των διαπραγματεύσεων από τον Απρίλιο του 2010) καθώς επίσης και τα νέα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

Στις 13.00 την ίδια ημέρα έχει προγραμματισθεί συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του κ. Στουρνάρα.

Η τρόικα, σε επίπεδο επικεφαλής, θα έχει τις τελευταίες συναντήσεις της με υπουργούς της κυβέρνησης το Σάββατο και θα αναχωρήσει από την Αθήνα.

Θα επιστρέψει στις 24 Ιουλίου για το «κυρίως πιάτο» της διαπραγμάτευσης, κάτι που επιβεβαίωσε την Τρίτη και ο κ. Στουρνάρας.

Στρατηγική της βήμα προς βήμα προσέγγισης

Σύμφωνα με Το Βήμα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν τις τελευταίες ώρες ότι η πλευρά του ΔΝΤ εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει αλλαγές στο Μνημόνιο 2 αν η ελληνική πλευρά πείσει για τη σοβαρότητα των προθέσεών της να υλοποιήσει βασικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί (μείωση δημοσίου τομέα, αποκρατικοποιήσεις κλπ.).

Πολλοί διαβλέπουν στη στάση που τηρεί το ΔΝΤ τις επιρροές της αμερικανικής κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ανησυχεί για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα είχε τυχόν αποσταθεροποίηση κράτους της ευρωζώνης για την εύθραυστη ανάκαμψη των ΗΠΑ, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Την Τρίτη, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συνέδεσε σε δηλώσεις της την πορεία της αμερικανικής οικονομίας με τη σταθερότητα των κρατών της ευρωζώνης και την αξιολόγηση της τρόικας στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η γραμμή που συμφωνήθηκε είναι να προχωρήσουν βασικές μεταρρυθμίσεις όπως το κλείσιμο και η συγχώνευση Οργανισμών του Δημοσίου, οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας.

Παραλλήλως θα προβληθεί η δέσμευση για την ταχεία κατάρτιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα καταπολεμά τη φοροδιαφυγή.

Στην πορεία των συζητήσεων θα τεθούν στο τραπέζι οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης συνεργασίας (μειώσεις μισθών-συντάξεων, απολύσεις, εργασιακά) και θα αναφερθεί η ανάγκη για επιμήκυνση της προσαρμογής κατά δύο έτη, που σημαίνει χαλάρωση της λιτότητας, εφόσον τα μέτρα 11,6 δισ. ευρώ θα απλωθούν σε βάθος τετραετίας (2013-2016) αντί για τη διετία 2013-2014.

(in.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις