ΚΟΣΜΟΣ

Στους … αποκεφαλισμούς ειδικεύεται η μικρότερη μύγα του κόσμου

Πρόκειται για μια φρικιαστική τελετή ενηλικίωσης …

Με μήκος μόλις 0,4 χιλιοστά, μια παράξενη μύγα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Ασία δεν είναι μεγαλύτερη από την τελεία στο τέλος αυτής της πρότασης. Κι όμως, το μικρό τερατάκι αποφοιτά από το στάδιο της προνύμφης με μια φρικιαστική τελετή ενηλικίωσης: αποκεφαλίζει το μυρμήγκι μέσα στο οποίο μεγάλωσε.

Η Euryplatea nanaknihali, όπως ονομάστηκε το νέο είδος, είναι 15 φορές μικρότερη από την κοινή οικιακή μύγα, και μόλις αναγνωρίστηκε ως το μικρότερο δίπτερο έντομο του κόσμου. Δίπτερα είναι η ομάδα που περιλαμβάνει όχι μόνο τις μύγες, αλλά και τα κουνούπια και τις σκνίπες (αριστερά, σύγκριση μεγέθους ανάμεσα στην Ε. nanaknihali και την οικιακή μύγα. Πηγή Β. Βrown, AESA).

Η ανακάλυψή της δημοσιεύεται online στο Annals of the Entomological Society of America (αρχείο PDF). Τη μελέτη υπογράφει ο Μπράιαν Μπράουν του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λος Άντζελες, ο οποίος κατάφερε να συλλέξει μόλις ένα δείγμα του εντόμου στην Ταϊλάνδη.

Η εξέταση της μορφολογίας του στο μικροσκόπιο έδειξε ότι πρόκειται για μύγα της οικογένειας Phoridae, η οποία είναι ο φόβος και ο τρόμος των μυρμηγκιών σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Οι μύγες Phorida κάθονται πάνω σε μυρμήγκια, τρυπούν τον θώρακά τους με έναν αιχμηρό ωαποθέτη και αφήνουν μέσα στον ξενιστή τα αβγά τους. Όταν οι προνύμφες εκκολαφθούν, μεταναστεύουν στο κεφάλι του μυρμηγκιού και το σιγοτρώνε από μέσα.

Το θύμα συνεχίζει να ζει και να περιπλανιέται σαν ζόμπι για αρκετές μέρες, μέχρι που το κεφάλι του πέφτει και απελευθερώνει την ενήλικη πια μύγα.

Δεδομένου ότι το νέο είδος είναι γνωστό μόνο από ένα διατηρημένο δείγμα, κανείς δεν έχει συλλάβει την Euryplatea nanaknihali επ’ αυτοφώρω στην καρατόμηση.

Τα χαρακτηριστικά της, όμως, δείχνουν ότι το μικροσκοπικό δίπτερο δεν μπορεί παρά να ζει ως δήμιος μικρόσωμων μυρμηγκιών.

(in.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις