ΛΑΡΙΣΑ

«Καρκινοβατούν τα δημόσια νοσοκομεία του νομού»

Για την δραματική και επικίνδυνη κατάσταση στις υπηρεσίες υγείας και φαρμακευτικής περίθαλψης μίλησε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης

«Η δραματική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε υπηρεσίες υγείας και φαρμακευτικής περίθαλψης είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων που πάρθηκαν με πρόσχημα την περιστολή της «σπατάλης» και στόχο τη μείωση της κρατικής και ασφαλιστικής δαπάνης».

Τα παραπάνω τόνισε το μεσημέρι της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της νομαρχιακής επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ, ο βουλευτής του κόμματος στο νομό Γιώργος Λαμπρούλης.

Ο κ. Λαμπρούλης επεσήμανε ότι «τα δημόσια νοσοκομεία στο νομό μας καρκινοβατούν, ο ΕΟΠΥΥ επιβεβαιώνει την ίδρυσή του ως εργαλείο διαρκών περικοπών των παροχών, καθημερινά πληθαίνουν οι περιπτώσεις ασθενών, χρονίως πασχόντων, ΑμεΑ, καρκινοπαθών που διακόπτουν ή δεν ξεκινούν  καν τη θεραπεία που χρειάζονται, επειδή δεν αντέχουν οικονομικά.

Η δαπάνη του κράτους για φάρμακα μειώθηκε τόσο που έφτασαν τα νοσοκομεία στη Λάρισα να μην έχουν αναλώσιμα υγειονομικά υλικά και φάρμακα, πολλές φορές ούτε για τους νοσηλευόμενους.

Παράλληλα, άκρως επικίνδυνη είναι η κατάσταση με τις ελλείψεις σε προσωπικό, γεγονός που οδηγεί για παράδειγμα την αγγειοχειρουργική κλινική σε αδυναμία εφημέρευσης, τις τεράστιες λίστες αναμονής για ιατρικές εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις κ.α.

Στην πραγματικότητα, χιλιάδες εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι, οικογένειες, συνταξιούχοι, άνεργοι, άποροι στην περιοχή μας είναι δέσμιοι της κρατικής υποχρηματοδότησης από τη μία και της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία – Πρόνοια – Φάρμακο από την άλλη, παρότι δεν ευθύνονται σε τίποτα.

Κινδυνεύουν και χάνονται ζωές πλέον και δεν χωράει καμία αναμονή. Οι εξελίξει ς αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, από ένα ενιαίο, καθολικό, σύγχρονο και αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα παρέχει όλες τις υπηρεσίες σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και κοινωνικοποίηση όλων των ιδιωτικών μονάδων υγείας, της βιομηχανίας φαρμάκων, ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμου υλικού.

Η κατάσταση απαιτεί το εργατικό λαϊκό κίνημα και οι οργανώσεις του, οι συνταξιούχοι, κάθε λαϊκή συσπείρωση, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς αναμονή, να διεκδικήσουν κρατική χρηματοδότηση για να έχουν όλοι, χωρίς εξαίρεση, ιδιαίτερα τώρα σε περίοδο που βαθαίνει η οικονομική κρίση, δωρεάν τα απαραίτητα φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες».

Ανακοινώθηκε δε ότι «το επόμενο διάστημα το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση και προώθηση του αγώνα των εργαζομένων, θα στηρίξει κάθε λαϊκή πρωτοβουλία για διεκδίκηση λύσεων αναλαμβάνοντας μια σειρά πρωτοβουλίες- παραστάσεις- επισκέψεις στις μονάδες υγείας.

Το ΚΚΕ καλεί σε λαϊκή συστράτευση, με στόχους πάλης που έχουν επείγοντα χαρακτήρα :

-άμεση και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας από το κράτος καθώς και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

-Κρατική χρηματοδότηση και παροχή δωρεάν όλων των φαρμάκων σε όλο το λαό με προτεραιότητα στους άνεργους, ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους.

-Δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους. Τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑμεΑ.

-Να δοθούν πίσω τα χρήματα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων νοσοκομείων που «κουρεύτηκαν» με τη δανειακή σύμβαση.

-άμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι τα ΑμεΑ για φάρμακα και άλλο υγειονομικό υλικό την περίοδο της άρσης της πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

-Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει, αναλαμβάνοντας η ίδια τη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων, την έγκαιρη και επαρκή τροφοδοσία τους με όλα τα φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό., αντιδραστήρα, υλικό για τα χειρουργεία και τρόφιμα.

-Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος ή συμψηφισμό των χρεών του για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα στα νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, στους φαρμακοποιούς και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.

-Η πληρωμή των φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς στους προμηθευτές να γίνεται μετά από την εξόφλησή τους από τον ΕΟΠΥΥ.

(newsroom onlarissa.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις