ΛΑΡΙΣΑ

Μουσική κατασκήνωση στο Συκούριο

Την έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας  και της Αντιπεριφέρειας Λάρισας σε εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου που προάγουν τον πολιτισμό και φέρνουν την περιοχή μας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επεσήμαναν ο Περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός και  η αντιπεριφερειάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτου κατά τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε  για την 1η  Μουσική Κατασκήνωση που θα πραγματοποιηθεί στο Συκούριο από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου.

Παρουσία του δημάρχου Τεμπών κ. Κ. Κολλάτου, του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Δημ. Φωτόπουλου, του προέδρου του ΔΟΠΑΠΕΤ κ. Βασ. Κρητικού, της υπεύθυνης της Μουσικής Σχολής Δήμου Τεμπών κ. Μένιας Χατζηπαναγιώτου και του ερασιτέχνης μουσικού – υποστηρικτή της Σχολής κ. Βασ. Πράππα, δόθηκε το «στίγμα» μίας εξαιρετικής όσο και ασυνήθιστης, για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της περιοχής και όχι μόνο, μουσικής πρωτοβουλίας.

Ιδιαίτερη, πρωτοποριακή και ξεχωριστή χαρακτήρισε ο κ. Αγοραστός τη Μουσική Κατασκήνωση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Με σωστούς χειρισμούς, αυτή η τόσο σημαντική διοργάνωση μπορεί να δώσει «ταυτότητα» στο Συκούριο και την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και να εξελιχθεί σε έναν επιτυχημένο θεσμό. Το σαφές μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε είναι ότι οι φρέσκες ιδέες μπορούν να υλοποιούνται, ότι η κοινωνία συνεργάζεται, ότι ο εθελοντισμός βρίσκει τον δρόμο του. Όταν υπάρχει σχέδιο, σωστή οργάνωση, συνεργασία και αφοσίωση, πάντα σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά, μπορούν να επιτευχθούν πολύ ουσιαστικά πράγματα. Η Περιφέρεια πάντα θα στέκεται αρωγός σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου».

Δίνοντας το «στίγμα» της διοργάνωσης η κ. Καραλαριώτου επεσήμανε: «Έχοντας γνώση της δύσκολης πραγματικότητας που βιώνουμε ως λαός, εμμένουμε στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με απώτερο κύριο σκοπό να παραμερίσουμε προσωρινά τις καθημερινές δυσκολίες και να ταξιδέψουμε στο «διαφορετικό», το «απρόσμενο» και το «ιδιαίτερο».
Η Αντιπεριφέρεια Λάρισας  στηρίζει έμπρακτα πρωτοβουλίες που προάγουν τον πολιτισμό και αναδεικνύουν τη σύγχρονη ελληνική  πολιτιστική δημιουργία. Στεκόμαστε σταθερά δίπλα σε φορείς που πραγματοποιούν εκδηλώσεις που θεωρούμε αξιόλογες, ποιοτικές και σημαντικές και συμβάλλουν στην αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωή της περιοχής μας. Στόχος μας είναι  να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε με τον ίδιο τρόπο προς την κατεύθυνση αυτή.

Από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσαμε την ιδέα της Μουσικής Κατασκήνωσης, θέλοντας να στείλουμε το δικό μας μήνυμα αισιοδοξίας, δημιουργικότητα κι ελπίδας.  Πάνω απ΄ όλα όμως σκοπός των εκδηλώσεων είναι να δώσουν την ευκαιρία στους μουσικούς που θα συμμετάσχουν να «ανταμώσουν», να ανταλλάξουν απόψεις, να δημιουργήσουν μουσικά σχήματα και γενικότερα να καλλιεργηθεί μία «μουσική φιλία», ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον φίλο – μουσικό κ. Βασίλη Πράπα και  την κ. Χατζηπαναγιώτου για τη «σύλληψη» της ιδέας αλλά και το ότι  αποτελούν την «ψυχή» του όλου εγχειρήματος.

Κλείνοντας, καλούμε  τον κόσμο να συμμετάσχει σε ένα  πολιτισμικό ταξίδι που καλύπτει όλο το φάσμα της μουσικής, από την κλασική μέχρι και την παραδοσιακή».

Από την πλευρά του  ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κολλάτος συνεχάρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Αντιπεριφέρεια Λάρισας που, αν και σε δύσκολες εποχές, στηρίζουν εκδηλώσεις ουσίας και τόνισε: «Ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Για να συνεχίσουμε να ελπίζουμε και να αισιοδοξούμε πρέπει να αγαπήσουμε περισσότερο τον τόπο μας και τον πολιτισμό μας.  Η Μουσική Σχολή που κληρονομήσαμε από τον πρώην Δήμο Νέσσωνα, καθώς και το ιδιαίτερα αξιόλογο έμψυχο δυναμικό της, μας δίνουν τη δυνατότητα να προχωρούμε στη διοργάνωση τόσο πρωτοποριακών εκδηλώσεων. Ευελπιστώ ότι η Μουσική Κατασκήνωση θα καταστεί θεσμός για την περιοχή.».

Ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Σχολής κ. Δ. Φωτόπουλος,  επεσήμανε ότι «Η  όλη εκδήλωση  «στήθηκε» με μεγάλη ταχύτητα και άρτια διοργάνωση και φιλοδοξούμε να καθιερωθεί ως μία «ωραία συνήθεια». Ιδιαίτερα, όσον αφορά στους πολύ μικρούς μουσικούς που θα φιλοξενηθούν και είναι παιδιά από 10 ετών και πάνω, επιθυμούμε να έρθουν στην κατασκήνωση για να περάσουν όμορφα  και δημιουργικά, να δουλέψουν σε ένα ευχάριστο και φιλόξενο περιβάλλον και να έχουν τη σπάνια ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μουσικά σύνολα».

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 50 μουσικοί από όλα τα μέρη της Ελλάδας, από ηλικίες 10 έως 50 ετών.

Συμμετοχές θα γίνονται δεκτές μέχρι την Τετάρτη 4 Ιουλίου. 

Μουσική Κατασκήνωση

Η 1η Μουσική Κατασκήνωση από τις 9 μέχρι τις 15 Ιουλίου θα φιλοξενηθεί  στο χώρο του Δημοτικού  Σχολείου Συκουρίου.

Ο Πολιτι­στικός Οργανισμός του Δήμου Τεμπών (ΔΟΠΑΠΕΠΤ) φιλοδο­ξεί μ’ αυτή τη δράση που οργανώνει η Μουσική του Σχολή, να συνδυαστούν καλοκαιρινές διακοπές και επιμόρφωση σε ένα φυσικό τοπίο ανάμεσα στον Όλυμπο και τον Κίσσαβο. Απευ­θύνεται σε νέους μουσικούς, σπουδαστές μουσικής, δασκά­λους, καλλιτέχνες αλλά και σε ακροατές που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες και ποιοτικές μουσικές εκδηλώσεις και να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζο­ντες. Η Μουσική Κατασκήνωση είναι ανοιχτή σε όλους τους μουσικούς οποιουδήποτε οργάνου και ηλικίας. Έχει πρωταρ­χικό σκοπό τη δημιουργία Μουσικών σχημάτων τα οποία θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ειδικά οργανωμένες συναυ­λίες και με προγραμματισμένες «παρεμβάσεις», αυθόρμητα happenings και αυτοσχεδιασμούς θα απλωθούν σε όλη την πόλη.

Παράλληλα οι ειδικοί καθηγητές που πλαισιώνουν τη Μουσική Κατασκήνωση, όλοι τους καταξιωμένοι μουσικοί, θα πραγμα­τοποιούν καθημερινά ατομικά ανοιχτά μαθήματα – σεμινάρια πάνω στα διάφορα θέματα της τεχνικής ή σε έργα του ρεπερ­τορίου του οργάνου τους.

Στα πλαίσια των δράσεων της Μουσικής Κατασκήνωσης, θα πραγματοποιηθούν Μουσικοί Αγώνες κατά επίπεδο ή ηλικία. Όσοι λάβουν μέρος μπορούν να διαγωνιστούν είτε ατομικά είτε με κάποιο σύνολο. Θα έχουν έτσι την ευκαιρία να δοκιμά­σουν τις δυνάμεις τους, να ζήσουν τη χαρά του συναγωνισμού και εκτός από την πρόοδο που πάντοτε φέρνει η προσπάθεια αυτή, να αποκτήσουν ή να εμπλουτίσουν την εμπειρία τους στον τομέα των διαγωνισμών.

Πάνω απ΄ όλα όμως σκοπός των εκδηλώσεων είναι να δώσουν την ευκαιρία στους μουσικούς που θα συμμετάσχουν να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να δημιουργήσουν ενδεχομένως μουσικές συνεργασίες ώστε να καλλιεργηθεί μία «μουσική φιλία», ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας.

Στη σχετική ιστοσελίδα www.musika.sykouri.gr οι ενδιαφερόμενοι μουσικοί  μπορούν να αναζητήσουν όλο το σχετικό ενημερωτικό υλικό για τη Μουσική Κατασκήνωση.

Η Μουσική Κατασκήνωση είναι ανοιχτή σε όλους τους μουσικούς οποιουδήποτε οργάνου και ηλικίας. Επίσης, όλες οι δραστηριότητες της κατασκήνωσης (μαθήματα, διαλέξεις, συναυλίες, δρώμενα κ.α) θα έχουν είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Το πρόγραμμα της Κατασκήνωσης

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται κάθε μέρα στις 9.30 μ.μ. Πιο αναλυτικά:

Δευτέρα 9 Ιουλίου

Φωτόπουλος – Αλεξίου – Μπουϊούκ – Βαγενάς

Σε έργα για φλάουτο, βιολί, τσέλο και πιάνο,

Τρίτη 10 Ιουλίου

19:15 – 20:00 Συναυλία κατασκηνωτών

21:30 Συναυλία με έργα για φαγκότο της τάξης του κ. Μιλτιάδη Οικονόμου

Τετάρτη 11 Ιουλίου 

19:15 – 20:00 Συναυλία κατασκηνωτών

21:30 Συναυλία Παραδοσιακής Μουσικής των καθηγητών Χ. Καλαμπούκα, Κ. Κωστούλη και Γ. Μακρυγιάννη

Πέμπτη 12 Ιουλίου

Απογευματινή δραστηριότητα

Κουκλοθέατρο μπροστά στη μουσική Σχολή.: Φίφης 6΄Τα μουσικά μονοπάτια της Νερούνας (+ φλάουτο). Μικρό παραμύθι με τη συνοδεία της φλαουτίστα Στέλλας Σπύρου

21:30 Α΄ Μέρος

Συναυλία με έργα για φλάουτο και κιθάρα των Δημήτρη Φωτόπουλου και Ι. Κολανιάν

Β΄ Μέρος

Συναυλία με έργα για τρομπέτα και πιάνο του καθηγητή Ι. Καραμπέτσου

Παρασκευή 13 Ιουλίου –

19:15 – 20:00 Συναυλία κατασκηνωτών

21:30 Συναυλία στο Μακρυχώρι

Σύνολα φλάουτων – φαγκότων – εγχόρδων κλπ – παραδοσιακοί

Φλάουτο & Τζάζ πιάνο τρίο (πιάνο – κόντρα μπάσο – ντράμς)

Τρομπέτα & Τζάζ πιάνο τρίο (πιάνο – κόντρα μπάσο – ντράμς)

Σάββατο 14 Ιουλίου

08:00 – 14:00 Μουσικοί Αγώνες: Junior σε μία φάση 16 και άνω μία φάση

!7:00 – 20:00 Μουσικοί αγώνες: Συνέχεια

20:00 Κουκλοθέατρο : Ο Πέτρος και ο λύκος του Σ. Προκόφιεφ με τη συνοδεία 4 φαγκότων.

21:30 Τελική συναυλία

Οι εκδηλώσεις της Μουσικής Κατασκήνωσης θα ολοκληρωθούν με γλέντι στο προαύλιο με τη συνοδεία των παραδοσιακών.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις