ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Γενικεύσεις που αγνοούν τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής

Προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων στον διάλογο για τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής Θεσσαλίας.

Συνοπτικά, αυτές οι προτάσεις έχουν ως εξής :

«Εκφράζεται η απογοήτευσή μας για την απουσία σύγχρονων δεδομένων, συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης του υδατικού δυναμικού. Εκφράζεται η δυσαρέσκειά μας για τις γενικεύσεις που γίνονται αγνοώντας τα τοπικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, τις παραδοχές για το αγροτικό μείγμα του μέλλοντος και τις ασάφειες στη διαμόρφωση των σεναρίων.

Προτείνεται να εστιαστεί το σχέδιο διαχείρισης για την επόμενη περίοδο στα εξής:

1. Εγκαθίδρυση και λειτουργία ενός αξιόπιστου και σύγχρονου συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης ώστε να παραχθούν επιτέλους αξιόπιστα και πραγματικά δεδομένα.

2. Να προωθηθούν και να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα για τη διαχείριση των νερών που υπάρχουν ήδη στις λεκάνες απορροής της Θεσσαλίας ώστε να αποφευχθούν πλημμύρες στο μέλλον,

3. Να προταθούν από τους αρμόδιους φορείς σχέδια αναδιάρθρωσης της αγροτικής παραγωγής με έμφαση σε ενδημικά είδη και σε καλλιέργειες που είναι συμβατές με τα τοπικά κλιματικά δεδομένα.

4. Να εφαρμοστούν πολιτικές εξοικονόμησης και εκσυγχρονισμού των συστημάτων άρδευσης ώστε να σταματήσουν φαινόμενα κατασπατάλησης ενός φυσικού πόρου που τον έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη.

5. Να προωθηθούν συστήματα επεξεργασίας αστικών και αγροτικών αποβλήτων, αποκεντρωμένα δίκτυα λυμάτων και συστήματα ενεργειακής αξιοποίησης και επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων αποβλήτων.

6. Να εφαρμοστούν δράσεις προστασίας από τη ρύπανση και τεχνικών καθαρισμού, όπως για παράδειγμα οι βιοκλίνες που έχει δοκιμαστεί πιλοτικά με επιτυχία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η Θεσσαλία υφίσταται σήμερα τις συνέπειες μιας μακροχρόνιας λανθασμένης και εχθρικής προς το περιβάλλον πολιτικής. Η εκτροπή ποταμών για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων διαχείρισης του νερού δεν είναι μόνο λάθος πρακτική, αλλά αντιτίθεται και στη νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων. Η πλήρης ανάκαμψη του υδατικού δυναμικού προϋποθέτει συνδυασμό μέτρων με βάση τις αρχές της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος».

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις