ΚΟΣΜΟΣ

Μεταμόσχευση ήπατος από ρομπότ – «χταπόδι»!

Πραγματοποιήθηκε σε ιατρικό κέντρο της Σικελίας

Πραγματοποιήθηκε σε ιατρικό κέντρο μεταμοσχεύσεων στη Σικελία, η πρώτη μερική μεταμόσχευση του ήπατος κόσμο με τη χρήση ρομποτικών βραχίονων αντι για χειρούργους.

Σύμφωνα με δηλώσεις από το μεταμοσχευτικό κέντρο ISMETT στο Παλέρμο, μόνο οι βραχίονες του ρομπότ εισήλθαν στην κοιλιά του 44χρονου δότη, ο οποίος δώρισε τμήμα από το ήπαρ του στον αδελφό του που έπασχε από κίρρωση του ήπατος.

Χάρη στο ρομπότ, μόνο πέντε τομές εννέα εκατοστών χρειάστηκαν για την επέμβαση.

«Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση στον κόσμο που η επέμβαση εκτελείται εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά με την ρομποτική τεχνική» είπαν ερευνητές του κέντρου ISMETT.

Η διαδικασία διήρκεσε 10 ώρες και οι δύο αδελφοί ανάρρωσαν σύντομα, με το δότη να αποχωρεί από το νοσοκομείο μετά από εννέα ημέρες και τον παραλήπτη λίγες εβδομάδες αργότερα.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας το επονομαζόμενο Da Vinci SHDI, το πρωτοποριακό ρομποτικό χειρουργικό σύστημα, το οποίο σχεδιάστηκε στο Κέντρο Ρομποτικής Χειρουργικής στην Πίζα και μοιάζει με ρομποτικό χταπόδι, λόγω των πολλών του βραχιόνων.

«Η χρήση των νέων τεχνολογιών σε χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης είναι εξαιρετικά σημαντική αφού η οι μικρότερες τομές που γίνονται, μπορούν να ενθαρρύνουν την αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων», δήλωσε το κέντρο.

(iefimerida.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις