ΕΛΛΑΔΑ

Δραματικές οι επιπτώσεις στη χώρα από την επικείμενη παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση

Απόθεμα μόνο για 3 μήνες έχει η Ελλάδα

Μια παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση βρίσκεται προ των πυλών καθώς όπως αποφάσισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε από 1ης Ιουλίου επιβάλλεται εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.

Αυτο θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην Ελλάδα καθώς προμηθευόμαστε μεγάλες ποσότητες μαύρου χρυσού από το Ιράν και μάλιστα επί πιστώσει.

Όπως δήλωσε στο Νewsit ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορίας Εταιρειών Πετρελαιοειδών Γιώργος Μασσαλής “τα ελληνικά διυλιστήρια αγοράζουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του αργού πετρελαίου από το Ιράν επειδή είναι η μόνη χώρα που μας δίνει πετρέλαιο με πίστωση όταν όλοι οι άλλοι προμηθευτές αυτό το αρνούνται.

Σκεφτείτε ότι αγοράζουμε περίπου το 35% των ποσοτήτων από το Ιράν και αυτή η ποσότητα πρέπει να υποκατασταθεί από άλλο προμηθευτή. Πετρέλαιο υπάρχει πολύ σε άλλες χώρες όμως δε μας κάνουν πίστωση όπως μας έκανε το Ιράν”.

Αν δεν βρεθεί εναλλακτική άλλη πηγή η οποία έως τώρα δεν έχει βρεθεί τότε σίγουρα κάποια στιγμή όταν εξαντληθούν τα στρατηγικά αποθέματα τα οποία επαρκούν για 90 ημέρες, τότε θα αρχίσουν να διαφαίνονται προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς.

Αυτό το εμπάργκο εκτός όλων των άλλων θα σημάνει και αύξηση των τιμών του πετρελαίου στη διεθνή αγορά ενώ τώρα οι τιμές είναι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Εάν δε βρεθεί εναλλακτική πηγή προμήθειας πετρελαίου τότε θα έχουμε πρόβλημα και στον εφοδιασμό και στις τιμές”.

(newsit.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις