ΕΛΛΑΔΑ

Τρομάζει η ύφεση ύψους 6,7 % στη χώρα για το 2012

Σύμφωνα με πρόβλεψη του Κέντρου Προγραμματισμού & Οικονομικών Ερευνών

Ύφεση 6,7% το 2012 προβλέπει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Σύμφωνα με την τριμηνιαία  έκθεση Οικονομικών Εξελίξεων του ΚΕΠΕ η ύφεση στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2012 θα ανέλθει στο 6,87%, στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου στο 9,14% και στο τελευταίο τρίμηνο 2012 η ύφεση εκτιμάται στο 4,25%. Συνυπολογιζόμενης της συρρίκνωσης 6,54% στο πρώτο τρίμηνο 2012 σε ετήσια βάση η ύφεση υπολογίζεται στο 6,7%.

Το ΚΕΠΕ εκτιμά πως το 2014 θα ξεκινήσει μία φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ίσως και με έναν οριακά θετικό ρυθμό του ΑΕΠ από το τέταρτο τρίμηνο του 2013 με τη μόνη πηγή θετικής συμβολής στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να είναι η μείωση των εισαγωγών.

Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών σημειώνει πως η επίτευξη του στόχου για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020 εξαρτάται από μία σειρά κομβικών συνιστωσών με κυριότερες τον ρυθμό μεταβολής  του ΑΕΠ, την δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων και το επιτόκιο δανεισμού.

Για τον πληθωρισμό, αποτιμά θετικά το γεγονός ότι το Φεβρουάριο του 2012 ο εναρμονισμένος δείκτης ήταν 1,7% στην Ελλάδα έναντι 2,8% στην ΕΕ, ενώ ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς καύσιμα και οπωροκηπευτικά) ήταν 0,5% σε σχέση με 1,9% στην ΕΕ.

Για τις μειώσεις στους μισθούς το ΚΕΠΕ αναφέρει πως θα πρέπει να οδηγήσει σε μείωση τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών. άλλως το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας σε βάρος των εργαζόμενων, χωρίς κανένα όφελος για την οικονομία στο σύνολό της.

Τέλος, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το ΚΕΠΕ κάνει αναφορά σε παρατηρούμενη αδράνεια των κρατικών και ειδικότερα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών που αποτελεί οιονεί απειλή που δύναται να υπονομεύσει τη δυναμική της δημοσιονομικής προσαρμογής και κατ’ επέκταση της επίτευξης των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού.

(in.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις