ΛΑΡΙΣΑ

Σύσκεψη για την υγεία διοργανώνει το ΕΚΛ

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας θα τεθούν επί τάπητος σε σύσκεψη που διοργανώνει η διοίκηση του ΕΚΛ την Τρίτη 3 Ιουλίου στις 8 το απόγευμα στα γραφεία του Κέντρου.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«το δημόσιο σύστημα υγείας – πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο εξ’ αιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται με σκοπό να αντιμετωπισθεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.

Ιδιαίτερα σε συνθήκες πιθανής ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας ή ενός νέου μνημονίου, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαικά στρώματα κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την δραστική μείωση ή και παύση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία και κατά συνέπεια σε αδυναμία εξασφάλισης από μέρους τους τις σημερινές πενιχρές παροχές σε υγεία, πρόνοια, φάρμακα, συντάξεις, επιδόματα ΑΜΕΑ και χρονίως πασχόντων, αλλά και υγειονομικά υλικά και προσωπικό για το δημόσιο σύστημα υγείας-πρόνοιας, ασφάλισης.

Επομένως επείγει η ενημέρωση και η οργάνωση της κοινής πάλης της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων ΕΒΕ και αγροτών, των συνταξιούχων, των νέων και των γυναικών που προέρχονται από τα λαικά στρώματα, με ένα πλαίσιο αιτημάτων και στόχων πάλης, με κριτήριο την αντιμετώπιση επειγόντων προβλημάτων στην υγεία, πρόνοια, φάρμακο, σύνταξη, στενά συνδεδεμένη με την διεκδίκηση βαθύτερων αλλαγών σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας-πρόνοιας για όλους, δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σ’ αυτούς τους τομείς.

Για το σκοπό αυτό η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, σας καλεί στη σύσκεψη σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών Αγώνα, αγροτικών συλλόγων, συλλόγων ΕΒΕ, άλλων μαζικών φορέων, που οργανώνει την Τρίτη 3 Ιούλη 2012 και ώρα 8 μ.μ, στα γραφεία του.

Στόχοι πάλης για επείγοντα προβλήματα που προτείνει το Δ.Σ του ΕΚΝΛ

  1. 1.   ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

α)  Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημοσίων νοσοκομείων και των Κ.Υ, των ιδρυμάτων πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

β)  Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο κούρεμα.

γ)  Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα για νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, των φαρμακοποιών και των γιατρών.

Η κρατική χρηματοδότηση για την υγεία-πρόνοια-φάρμακο να είναι σε απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε υποχρέωσης που απορρέει από την δανειακή σύμβαση.

2.  ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

 α)  Καμία συγχώνευση ή κατάργηση κλινικών, κρεβατιών, εργαστηρίων, δημοσίων νοσοκομείων, Κ.Υ, μονάδων του ΕΟΠΥΥ ή προνοιακών ιδρυμάτων στη Θεσσαλία και γενικότερα. Να επαναλειτουργήσουν  όσα καταργήθηκαν.

β)  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, Κ.Υ. και προνοιακά ιδρύματα. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό  και εξοπλισμός των δημοτικών ιατρείων για την παροχή υπηρεσιών σε όλους, ιδιαίτερα άπορων και μεταναστών.

γ)  Κατάργηση των πληρωμών εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, της παρακράτησης των συντάξεων των χρονίως πασχόντων για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται.

δ) Εξασφάλιση από το κράτος της πλήρους και επαρκούς τροφοδοσίας των δημοσίων μονάδων υγείας-πρόνοιας σε φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου και τρόφιμα.

ε)  Δωρεάν σίτιση σε όλο το προσωπικό. Αξιοποίηση των υποδομών για δωρεάν σίτιση ενός αριθμού απόρων και ανέργων σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο και προνοιακού ιδρύματος.

στ)  Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα και το ίδιο να γίνει και για τα ασφαλιστικά ταμεία προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία και μαιευτήρια.

ζ)  Κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία όλων των ειδικών σχολείων, με πλήρη και ποιοτική παροχή τροφής.

η)  Άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων που επιδεινώνονται την περίοδο της κρίσης. Ανάπτυξη και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (γιατρών εργασίας, τεχνικών ασφαλείας, νοσηλευτών, επισκεπτών υγείας). Προσανατολισμός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.

  1. 3.   ΦΑΡΜΑΚΑ

α)  Εξασφάλιση με ευθύνη του κράτους της έγκαιρης και επαρκούς τροφοδοσίας σε όλα τα φάρμακα.

β) Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κ.Υ. και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στους χρόνια πάσχοντες και στα ΑΜΕΑ.

γ)  Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των φαρμάκων με προτεραιότητα στους ανέργους, ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και στους αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους.

δ) Άμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι, τα ΑΜΕΑ σε φάρμακα και άλλο υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό την περίοδο της άρσης της πίστωσης των φαρμακοποιών προς τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

ε)  Συμψηφισμός των χρεών ανάμεσα στο δημόσιο και στους φαρμακοποιούς και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς.

  1. 4.   ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ
  • Επιδόματα

α) Άμεση καταβολή όλων των επιδομάτων σε ΑΜΕΑ και χρονίως πασχόντων χωρίς περικοπές και καθυστερήσεις. Έκτακτη ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλες αυτές τις κατηγορίες με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ.

β) Καμία περικοπή αλλά αύξηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.

γ) Καταβολή του επιδόματος τοκετού και στις γυναίκες που γεννούν στα δημόσια και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά μαιευτήρια.

  • Για τα παιδιά

α) Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός, να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια, να προληφθεί μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη όλων των αναγκών.

β) Εγγραφή όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς χωρίς περιορισμούς, κατάργηση των τροφείων και παροχή επαρκούς και ποιοτικής τροφής.

γ) Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν προγράμματα δημιουργική απασχόλησης νηπίων και παιδιών, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο και κατασκηνωτικά προγράμματα.

δ) Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.

ε) Να εξασφαλιστούν δωρεάν όλα τα εμβόλια για παιδιά.

  1. 5.   ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΗΛΙΚΩΜΕΝΩΝ

α)  Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών «Βοήθεια στο σπίτι», με δωρεάν παροχής σε όσους ηλικιωμένους χρειάζονται βοήθεια και κατ’ οίκον νοσηλεία χωρίς περιορισμούς.

β) Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της δωρεάν φιλοξενίας στους οίκους ευγηρίας.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις