ΛΑΡΙΣΑ

Πρόβλημα για το νομό η μη λειτουργία της ΕΑΣ Λάρισας»

Παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ ΕΚΜ Δημήτρη Γελαλή στη σημερινή συνέλευση εργαζομένων της Ένωσης

«Αν δε λειτουργήσει η ΕΑΣ Λάρισας, αν δεν πληρωθούν οι εργαζόμενοι, αν δεν πληρωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, αν δε μειωθούν οι τιμές των γεωργικών εφοδίων, είναι δεδομένο ότι το οικονομικό αλλά και το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται στο νομό της Λάρισας είναι πολύ μεγάλο».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Δημήτρης Γελαλής, στην ανοικτή γενική συνέλευση των εργαζομένων της Ένωσης.

Όπως επεσήμανε, «στην προγραμματική σύγκλιση των 3 κυβερνητικών κομμάτων διαβάσαμε για επανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ, ζητήματα αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Δε διαβάσαμε, όμως, τίποτα για συνεταιρισμούς, που σημαίνει ότι συνεχίζουμε να λειτουργούμε με το νόμο 4015/2011 –που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε- και στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και την “εταιριοποίησης”.

Εμείς επιθυμούμε ένα νέο νόμο σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, με νέο συνεταιριστικό πνεύμα συνεργατισμού που έχει εκλείψει και ενάντια στους συνεταιρισμούς σφραγίδες, της αδιαφάνειας, των πελατειακών και κομματικών εξαρτήσεων. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι ένας νέος “καταστατικός χάρτης” που θα διασφαλίζει την αναγέννηση του συνεργατισμού και του συνεταιριστικού κινήματος όχι μόνο στον αγροτικό χώρο αλλά σε όλη την οικονομία.

Με ενθάρρυνση μορφών συλλογικής οικονομικής δράσης και διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, με σεβασμό στο περιβάλλον και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων».

Ο βουλευτής αναπτύσσοντας την φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για τους συνεταιρισμούς και το ρόλο που μπορούν αυτοί να διαδραματίσουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, στην αναβάθμιση της ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων, στη μείωση του κόστους κ.α., τόνισε ότι «η υπηρέτηση των στόχων αυτών επιβάλλει ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς και ένα σύστημα κινήτρων, καθώς και ένα καθεστώς που να διευκολύνει την πρόσβασή τους στην τραπεζική χρηματοδότηση, με ευνοϊκούς όρους».

Τέλος, αναφερόμενος στα προβλήματα όλων εν γένει των Ε.Α.Σ. και των εργαζομένων σ’ αυτές, δήλωσε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στη μνημονιακή απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις για άμεση ανακοπή της μείωσης των μισθών, κατάργηση της πράξης του Υ.Σ. για τον κατώτατο μισθό, σταδιακή αποκατάσταση μισθών στα προ του μνημονίου επίπεδα, άμεση αποκατάσταση των Σ.Σ.Ε., την Ε.Σ.Σ.Ε. μέχρι τις Κ.Σ.Σ.Ε., επαναφορά της μετενέργειας και της υποχρεωτικής επεκτασιμότητας των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων κ.α.

«Η οικονομική κατάσταση της ΕΑΣ Λάρισας δεν είναι μόνο θέμα εργασιακού ή παραγωγικού κόστους, αλλά συνολικό πρόβλημα της κατεύθυνσης της αγροτικής οικονομίας. Η χώρα μας έχει μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, αλλά δυστυχώς για να μπορέσει να τις εκμεταλλευτεί θα πρέπει να εφαρμοστεί μια διαφορετική αγροτική αναπτυξιακή πολιτική» κατέληξε.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις