ΛΑΡΙΣΑ

Ζωτικής σημασίας για τη Θεσσαλία η διαχείριση των υδάτινων πόρων

Ημερίδα με θέμα «Υδάτινοι Πόροι : Άνθρωπος-Περιβάλλον-Ανάπτυξη» διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Κεντρ. & Δυτ. Θεσσαλίας, σήμερα Τρίτη 26 Ιουνίου και ώρα 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ στη Λάρισα, σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ/Παράρτημα Κεντρ. Ελλάδος και την εκπροσώπηση της «Ειδικής Γραμματείας Υδάτων» του υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς και των μελετητών.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την εξελισσόμενη «Διαβούλευση επί των Σχεδίων Διαχείρισης Θεσσαλίας» και ενόψει της αυριανής εκδήλωσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Χθες, σε συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι του ΤΕΕ Ντίνος Διαμάντος και του ΓΕΩΤΕΕ Γιάννης Γεωργιάδης, παρουσίασαν το σκοπό και το πρόγραμμα της Ημερίδας.

Οι δύο πρόεδροι χαρακτήρισαν την σημερινή εκδήλωση επιστημονική και κοινωνική διαβούλευση για το μείζον θέμα της διαχείρισης των νερών της Θεσσαλίας, αναφερόμενοι στις τεκμηριωμένες εισηγήσεις ομάδας επιστημόνων που θα παρουσιαστούν σ΄ αυτήν και υπογραμμίζοντας ότι τα Σχέδια Διαχείρισης θα ρυθμίσουν και θα δεσμεύσουν τη χρήση των υδάτων και τον προγραμματισμό των σχετικών έργων για την επόμενη μεγάλη χρονική περίοδο. Αποτελώντας τον Οδικό Χάρτη λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικών για τι νερό ενώ ταυτόχρονα θα δρομολογήσουν και θα επιταχύνουν τις εξελίξεις για σοβαρά αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά θέματα σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας όπως Γεωργία του μέλλοντος, ενέργεια, πόσιμο νερό κλπ

Οι δύο πρόεδροι επικέντρωσαν στην ανάγκη δημιουργίας Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων σε περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και αντιμετώπιση της υφιστάμενης πανσπερμίας φορέων και νομοθετημάτων.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας έχει ως εξής:

– Εναρκτήρια τοποθέτηση από τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΚΔΘ  Κων. Διαμάντο.

– «Εισαγωγή στο σχέδιο διαχείρισης νερών με βάση την Οδηγία Πλαίσιο», Σπύρος Παπαγρηγορίου, πολιτικός μηχανικός, μηχανικός περιβάλλοντος MSc, μηχανικός Υδατικών Πόρων Dipl.- Ενveco A.E., συντονιστής Κοινοπραξίας.

– «Πρόγραμμα Μέτρων – κύρια χαρακτηριστικά»,  Γιώργος Κοτζαγεώργης, βιολόγος, περιβαλλοντολόγος PhD – Enveco A.E.

– «Σχέδια διαχείρισης υδατικών  πόρων  Θεσσαλίας : Ευκαιρίες και απειλές για το περιβάλλον και την ανάπτυξη», Κων. Γκούμας, γεωπόνος, πρώην διευθυντής ΔΕΒ.

– «Σενάρια εξέλιξης της γεωργίας στη Θεσσαλία», Κώστας Οικονόμου, Γεωπόνος- Βακάκης και Συνεργάτες Α.Ε.

– «Η Γεωργία στη Θεσσαλία : Μία επιθετική πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης- Αρχές και προϋποθέσεις για στρατηγικό σχεδιασμό στη Γεωργία»,   Φάνης Γέμτος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

– «Ποσοτική κατάσταση υπόγειων νερών»,  Βασίλης Περλέρος, γεωλόγος- Γραφείο Μελετών Β. Περλέρος.

– « Κατάσταση εκμετάλλευσης των υδατικών συστημάτων Θεσσαλίας – Δυνατότητες – Προοπτικές»,  Αλέκος Μπέλεσης, γεωλόγος μελετητής.

– «Βέλτιστη διαχείριση επιφανειακών υδατικών πόρων Θεσσαλίας και μεγιστοποίηση υδροηλεκτρικής αξιοποίησης των έργων »,  Θανόπουλος Ιωάννης δρ. μηχανικός.

– «Εναλλακτικά σενάρια ισοζυγίων για την επίτευξη των στόχων της Οδηγίας στη Λεκάνη Απορροής Πηνειού», Γιάννης Καραβοκύρης, πολιτικός μηχανικός, υδρολόγος MSc, PhD .

– Παρεμβάσεις θεσμικών φορέων-Λοιπές παρεμβάσεις-Συζήτηση.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις