ΚΟΣΜΟΣ

Ρομπάι – Σόιμπλε: Εφαρμόστε το πρόγραμμα αντί να ζητάτε περισσότερα

Να εφαρμόσει γρήγορα τα συμφωνηθέντα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, παροτρύνει την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνιστώντας στη χώρα μας να κοιτάξει τι μπορεί να κάνει η ίδια για την ανάκαμψή της, παρά το τι μπορούν να κάνουν οι άλλοι. Σε αναλόγου περιεχομένου προειδοποίηση προέβη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung», ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι «η πιο σημαντική αποστολή της νέας κυβέρνησης οφείλει να είναι η γρήγορη και χωρίς καθυστερήσεις εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος, αντί και πάλι να ρωτάει τι ακόμη περισσότερο μπορούν να κάνουν οι άλλοι».

Ο γερμανός υπουργός οικονομικών προσθέτει: «Η μπάλα είναι τώρα στους Έλληνες και είναι στο χέρι τους να μπορέσουν να τους εμπιστευθούν και πάλι οι πολίτες της Ευρώπης».

Αυστηρό σήμα και από Ρομπάι
«Ζητούμε οι Έλληνες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» τονίζει από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι, επισημαίνοντας ότι μεγαλύτερη ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση για τα άλλα κράτη – μέλη.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag» και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αλλαγής του χρονοδιαγράμματος για το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ρόμπαϊ εξηγεί ότι «θα πρέπει κάνεις να λάβει υπ’ όψιν ότι μεγαλύτερη ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα σημαίνει μεγαλύτερη χρηματοδοτική προσπάθεια για τα υπόλοιπα κράτη – μέλη» και δηλώνει ότι ο ίδιος «δεν θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών υποχρεώσεων».

«Εάν οι στόχοι της Ελλάδας ή άλλων κρατών που έχουν τεθεί υπό την «ομπρέλα σωτηρίας» μετατεθούν, τότε χρειάζονται περισσότερα δάνεια και αυτό, προφανώς, δημιουργεί προβλήματα για κάποια κράτη – μέλη» προσθέτει.

Ζεεχόφερ: Δεν έχει νόημα το παιγνίδι με το χρόνο
Αρνητικός στο ενδεχόμενο αλλαγής στο χρονοδιάγραμμα εμφανίζεται και ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην «Bild am Sonntag» τονίζει: «Δεν βλέπω κανένα νόημα στο παιχνίδι για χρόνο. Για τη Γερμανία αυτό σημαίνει επιπλέον επιβαρύνσεις ύψους δισεκατομμυρίων. Απαιτούμε οι Έλληνες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» και σημειώνει ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαταλείψει την πορεία της σταθερότητας, αναπόφευκτη συνέπεια θα ήταν να την εγκαταλείψουν και οι χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενώ ακόμη και στη Γερμανία – σε ομοσπονδιακό και σε περιφερειακό επίπεδο – ουδείς, εκτιμά, θα τηρούσε πλέον το «φρένο χρέους».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ελλάδα μπορεί να τεθεί εκτός Ευρωζώνης, ο κ. Ζεεχόφερ αναφέρει ότι «εάν οι Έλληνες δεν πληρούν τους όρους λιτότητας, τότε οι Χριστιοανοκοινωνιστές βλέπουν σε μια έξοδο έναν πιθανό και αποδεκτό δρόμο».

ethnos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις