ΛΑΡΙΣΑ

Ακαδημαϊκοί ζητούν τη δημιουργία υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης

Μεταξύ τους και οι Λαρισαίοι γενικοί γραμματείς της ΠΟΣΔΕΠ και της ΟΣΕΠ ΤΕΙ

Τη δημιουργία υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας,  κάτι που υπάρχει ακόμα και στα περισσότερα από τα νεοσύστατα Βαλκανικά κράτη, ζητούν τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα των πανεπιστημιακών και καθηγητών των ΤΕΙ , ενώ διατυπώνουν τη διαφωνία τους με τη μεταφορά της ΓΓΕΤ από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση των Ομοσπονδιών (ΠΟΣΔΕΠ,ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και ΕΕΕ), έχει ως εξής :

«Η δημοσίευση στο ΦΕΚ του Προεδρικού Διατάγματος αρ. 85 που αφορά στη μεταφορά της ΓΓΕΤ από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων αποτελεί την πρώτη δυσάρεστη έκπληξη για το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας.

Η μεταφορά αυτή έγινε χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση και συναίνεση. Πρόκειται για ενέργεια που :

Κινείται αντίθετα με τις διεθνείς τάσεις, που επιτάσσουν την συνύπαρξη και στο ανώτατο επίπεδο των χώρων της γνώσης της έρευνας και της καινοτομίας.

Και στην πλέον υπανάπτυκτη χώρα τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα υπάγονται στο ίδιο υπουργείο,

Αγνοεί τις διεργασίες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συγκρότηση του ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας,  και

Θέτει σε κίνδυνο ό,τι θετικό συντελέσθηκε τα προηγούμενα χρόνια στο χώρο αυτό μετά τη μετακίνηση της ΓΓΕΤ στο Υπουργείο Παιδείας, στο βωμό απροσδιόριστων μικροκομματικών και εσωκομματικών ισορροπιών,

και ως εκ τούτου ζητάμε την άμεση απόσυρση του σχετικού εδαφίου του εν λόγω ΠΔ και την παραμονή της ΓΓΕΤ στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας.

Τέλος, επαναφέρουμε το πάγιο αίτημα των Ομοσπονδιών  μας για τη δημιουργία Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας,  κάτι που υπάρχει ακόμα και στα περισσότερα από τα νεοσύστατα Βαλκανικά κράτη».

Την ανακοίνωση υπογράφουν μεταξύ άλλων η Λαρισαία γενική γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ Ευγενία Μπουρνόβα, καθώς και ο επίσης Λαρισαίος γενικός γραμματέας της ΟΣΕΠ ΤΕΙ Κυριάκος Τσινίδης.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις