ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Νέο κύμα φυγής των εκπαιδευτικών στη Μαγνησία

Εξωθούνται σε συνταξιοδότηση εξαιτίας των διαρκών αλλαγών στο ασφαλιστικό τους καθεστώς

Κύμα φυγής εκπαιδευτικών με συνταξιοδότηση αναμένεται να αφήσει με κενά τις σχολικές μονάδες της Μαγνησίας και το νέο σχολικό έτος.

Το πρόβλημα που έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια συνεχίζει να κρατά τις εκρηκτικές του διαστάσεις.

Το δρόμο της εξόδου τους από τις σχολικές αίθουσες επιλέγουν εκπαιδευτικοί και ο αριθμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αυξάνεται κάθε χρόνο εξαιτίας των διαρκών αλλαγών στο ασφαλιστικό και την αβεβαιότητα που δημιουργείται στον κλάδο.

Αν και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η πλήρης εικόνα όσων επιθυμούν να περάσουν στη σύνταξη θα ολοκληρωθεί στις 29 Ιουνίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία για τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν την αίτησή τους στη Γραμματεία του ΠΥΣΔΕ, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός τους είναι και φέτος αυξημένος.

Μπροστά στο ενδεχόμενο το κουδούνι της νέας διδακτικής χρονιάς να χτυπήσει με κενά, οι τοπικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έχουν ήδη τρέξει τις προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων από τους εκπαιδευτικούς που πρόκειται να απουσιάζουν από τις αίθουσες διδασκαλίας τον Σεπτέμβριο, όχι μόνο με αίτημα τη συνταξιοδότηση, αλλά και άλλους λόγους.

Και αυτό προκειμένου να είναι έγκαιρα γνωστά οι κενές θέσεις, ώστε να καλυφθούν σύντομα.

Ο αυξημένος «ανταγωνισμός» μεταξύ των υποψηφίων προς συνταξιοδότηση καταδεικνύει ότι και φέτος ο αριθμός των εκπαιδευτικών οι οποίοι θα οδηγηθούν προς την «πόρτα» της εξόδου θα διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα.

Οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν φόβους για το τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα και παρόλο που θα μπορούσαν να παρατείνουν την παραμονή τους στην εκπαίδευση αποφασίζουν να μην εξαντλήσουν τα περιθώρια που τους δίνει ο νόμος.

Έτσι, όσοι έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια υπηρεσίας ή έχουν ανήλικα παιδιά αποφασίζουν να αποχωρήσουν οριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 την παραίτησή τους υπέβαλαν πανελλαδικά περί τους 3.700 εκπαιδευτικούς εκ των οποίων οι 1.430 ήταν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί και οι 2.270 ήταν καθηγητές όλων των ειδικοτήτων.

«Ρεκόρ» είχε καταγραφεί το 2010, με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, όταν 11.466 δάσκαλοι και καθηγητές κατέθεσαν αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Εκτός από τους εκπαιδευτικούς που προτίθεται να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης, η προθεσμία για υποβολή αίτησης στο ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας μέχρι τις 29 Ιουνίου αφορά και όσους εκπαιδευτικούς προτίθενται να κάνουν χρήση της άδειας ανατροφής τέκνου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

(Εφημερίδα «Ταχυδρόμος»)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις