ΛΑΡΙΣΑ

“Βόμβα νετρονίου” ο Τιταρήσιος

Υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την περιοχή του Τυρνάβου χαρακτήρισαν τον Τιταρήσιο ποταμό οι μελετητές που συντάσσουν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του πρώην δήμου Τυρνάβου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της 1ης φάσης της μελέτης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Μάλιστα δεν έκρυψαν και τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο αυτή η κατάσταση μπορεί να διορθωθεί

και για τον αν θα μπορέσει να παίξει το ποτάμι ρόλο στην από εδώ και πέρα προσπάθεια ανάπτυξης του δήμου, όπως άλλωστε γίνεται με το ρόλο των ποταμών σε όλες τις παραποτάμιες πόλεις του κόσμου.

Οι μελετητές χαρακτήρισαν τόπο εναπόθεσης αποβλήτων το ποτάμι κάνοντας λόγο για βόμβα νετρονίου που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλη την περιοχή αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του ποταμού.

Παρουσιάζοντας την 1η φάση της μελέτης που ουσιαστικά αποτελεί αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης τόσο στον αστικό χώρο του δήμου όσο και στις αγροτικές περιοχές οι μελετητές τόνισαν ότι για τον Τύρναβο μεγάλο πρόβλημα αποτελεί επίσης η διέλευση της π.ε.ο. Λάρισας – Κοζάνης μέσα από την πόλη, η ύπαρξη κοιμητηρίων εντός των οικισμών στον Τϋρναβο αλλά και στις τοπικές κοινότητες, το κυκλοφοριακό, η υποβάθμιση της συνοικίας Αγία Λαύρα, η έλλειψη υποδομών που θα διευκόλυναν το κυκλοφοριακό, όπως δακτύλιος, νότα παράκαμψη κ.α.

Αναφορικά με την κατάσταση στις αγροτικές περιοχές οι μελετητές δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για την ύπαρξη βιοτεχνικών και κτηνοτροφικών μονάδων σε αγροτικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, για την ύπαρξη επιχειρήσεων που σχετίζονται με την αποθήκευση ή μεταποίηση αγροτικών προϊόντων επίσης σε εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας αλλά και για την ύπαρξη καλλιεργήσιμων εκτάσεων και κτηνοτροφικών μονάδων εντός των οικισμών κυρίως στις τοπικές κοινότητες. Μάλιστα υπογράμμισαν ότι η αξιοποίησης εκτάσεων υψηλής παραγωγικότητας για άλλους σκοπούς μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στην αναπτυξιακή προοπτική του Τυρνάβου.

Οι προοπτικές

Αναφερόμενοι στις προοπτικές που έχει ο δήμος για να αναπτυχθεί υποστήριξαν ότι ο ρόλος του Τυρνάβου θα είναι κυρίαρχος, αφού υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης τόσο στον παραγωγικό όσο και στον οικιστικό τομέα από σήμερα μέχρι και το 2027 που εκτείνονται τα χρονικά όρια αναφοράς της μελέτης.

Όπως ανέφεραν ο Τύρναβος μπορεί να γίνει κέντρο αναπτυξιακών πρωτοβουλιών προώθησης αγροτικών προϊόντων, ανάπτυξης του εμπορίου και των νέων τεχνολογιών. Παράλληλα θα μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο ανάπτυξης αγροτουρισμού, πολιτισμού και περιβάλλοντος. Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της πρώτης φάσης οι μελετητές τόνισαν ότι θα ακολουθήσει κύκλος διαβούλευσης και στη συνέχεια θα συνταχθεί η β’ φάση της μελέτης που θα περιλαμβάνει κοστολογημένες προτάσεις για δράσεις και έργα που θα πρέπει να διεκδικήσει η δημοτική αρχή, ενώ αναθεώρηση της μελέτης προβλέπεται το 2017.

Διαπιστώσεις

Σύμφωνα με τη μελέτη ο Τύρναβος αναπτύσσει μια ιδιαίτερη δυναμική σε σχέση με ολόκληρη τη χώρα που πέραν των άλλων εδράζεται στο γεγονός ότι ο νεανικός πληθυσμός της περιοχής είναι αυξημένος σε σχέση με το μέσο όρο.

Ένα άλλο στοιχείο που χρήζει προσοχής είναι οι πολλές αδόμητες εκτάσεις εντός του σχεδίου πόλης του Τυρνάβου που αγγίζουν τα 350 στρέμματα και προφανώς κάνουν απαγορευτικές τις σκέψεις για περαιτέρω επέκταση του σχεδίου πόλης.

Η μελέτη

α. Αντικείμενο της μελέτης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΓΠΣ) είναι ο σχεδιασμός της χωρικής και οικιστικής οργάνωσης της Δημοτικής Ενότητας Τυρνάβου και ο καθορισμός αφενός των μεγεθών της οικιστικής ανάπτυξης καθώς και των κατευθύνσεων πολεοδομικής οργάνωσης, βάσει των τοπικών αναγκών,  των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της φυσικής και γεωλογικής καταλληλότητας των επί μέρους περιοχών και αφετέρου ο προσδιορισμός των εργαλείων εκείνων που θα επιτρέψουν τη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη της Δημοτικής Ενότητας με γνώμονα τον υπερκείμενο χωροταξικό εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό.

Η μελέτη ΓΠΣ εκπονείται σε δύο φάσεις.

Η Α΄ φάση αφορά στην ανάλυση και αναγνώριση της υφιστάμενης κατάστασης,  στην αξιολόγηση των αναλυτικών δεδομένων και  στην προκαταρκτική πρόταση με εναλλακτικά σενάρια, τα οποία θα εξετασθούν και θα συζητηθούν σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου για την τελική επιλογή.

Με βάση αυτή την επιλογή του σεναρίου θα εκπονηθεί η  Β΄ φάση της μελέτης όπου και γίνεται λεπτομερής επεξεργασία του ΓΠΣ.

β. Η μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας εκπονείται επίσης σε δύο στάδια.

Το A Στάδιο αποτελεί την Προκαταρκτική μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας. Αφορά τη γεωλογική διερεύνηση της συνολικής επιφάνειας της Δημοτικής Ενότητας εξαιρουμένης της πόλης του Τυρνάβου και των οικισμών, σε κλίμακα χαρτογράφησης 1:25.000

Το Β Στάδιο αφορά την γεωλογική διερεύνηση των προς πολεοδόμηση περιοχών όπως αυτές θα καθοριστούν κατά τη Β φάσης της μελέτης ΓΠΣ, σε κλίμακα χαρτογράφησης 1:5.000.

γ. Στα πλαίσια της ανατεθείσας μελέτης εκπονείται επίσης στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην οποία εντοπίζονται, περιγράφονται και αξιολογούνται οι ενδεχόμενες σημαντικές επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον η εφαρμογή του ΓΠΣ καθώς και λογικές εναλλακτικές δυνατότητες, σε περιεκτική μορφή, λαμβανομένων υπόψη των στόχων και του γεωγραφικού πεδίου εφαρμογής του.

Μια αρχική διερεύνηση των περιβαλλοντικών συνθηκών της περιοχής μελέτης περιλαμβάνεται στην υποβληθείσα Α φάσης της μελέτης ΓΠΣ.

alitheia.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις