ΛΑΡΙΣΑ

«Θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος» είπε ο Χαρακόπουλος στην τελετή παράδοσης – παραλαβής

Με αναφορές στην αγροτική οικογένεια από την οποία προέρχεται, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος εξήγησε σήμερα τους στόχους που ο ίδιος θέτει για τον πρωτογενή τομέα.

Συγκεκριμένα ο Λαρισαίος πολιτικός δήλωσε:

«Κύριοι Υπουργοί, κύριε Συνάδελφε, αγαπητοί φίλες και φίλοι, στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των εποπτευόμενων Φορέων και Υπηρεσιών του, εκπρόσωποι του Συνεταιριστικού Κινήματος, φίλες και φίλοι, νιώθω σα νεοσύλλεκτος παίρνοντας το λόγο μετά από αυτά που είπε ο κ. Μαραβέγιας, που είπε ότι νιώθει ως ο στρατιώτης που απολύεται.

Θέλω να του ζητήσω να έχουμε τη δυνατότητα να προσφεύγουμε στις γνώσεις και στην εμπειρία που απέκτησε στο διάστημα που βρέθηκε σ’ αυτό το κρίσιμο Υπουργείο. Εκ προοιμίου θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, τον κ. Αντώνη Σαμαρά για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου με την επιλογή να τοποθετηθώ ως Αναπληρωτής Υπουργός μαζί με τον κ. Τσαυτάρη, σ’ ένα από τα πιο κρίσιμα Υπουργεία αιχμής, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για την πατρίδα μας.

Η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, θαρρώ πως είναι η τελευταία ευκαιρία για να ορθοποδήσει η χώρα. Και γι’ αυτό χρειάζεται τη συστράτευση όλων των ενεργών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου, δεν υπάρχουν περιθώρια λαθών.

Και στην πολιτική όπως και στη ζωή, κρινόμαστε όλοι εκ του αποτελέσματος και όχι από τις προθέσεις μας. Πιστεύω ότι όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ και όλοι όσοι κατά καιρούς πέρασαν από δω είχαν καλές προθέσεις. Αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που θα μας κρίνει όλους. Και για να είναι επιτυχές το αποτέλεσμα, χρειάζεται πραγματικά η ενεργή συστράτευση όλων και κυρίως των στελεχών της Διοίκησης.

Αγαπητές φίλες και φίλοι, πραγματικά νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση. Έρχομαι σε γνώριμα λημέρια, έχω ανέβει πολλές φορές τα σκαλοπάτια αυτού του Υπουργείου για να συζητήσω με την Πολιτική Ηγεσία αγροτικά ζητήματα και να προτείνω λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Ξέρετε ότι προέρχομαι από έναν αγροτικό νομό, προέρχομαι από αγροτική οικογένεια, γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.

Λέγεται ότι η βιωματική σχέση των προσώπων με πράγματα και καταστάσεις είναι αυτή που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και τη μετέπειτα πορεία τους. Βλέποντας ανάμεσά σας τον πατέρα μου, θα έλεγα ότι στο πρόσωπό του βλέπω τις αγωνίες των αγροτών, των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου ν’ αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής και να σταθούν όρθιοι.

Θυμάμαι παιδί 13-14 ετών, να τον βοηθώ ρίχνοντας με το δισάκι λίπασμα στο άλλοτε «τσιφλίκι του Κλιάφα», γιατί το τρακτέρ δεν έμπαινε μέσα, γιατί ήταν βροχερή χρονιά. Αυτή είναι μια απάντηση σε κάποιους στο αθηναϊκό κράτος, που θεωρούν ότι όλοι οι αγρότες είναι βολεμένοι με τις αγροτικές επιδοτήσεις και ζουν πλουσιοπάροχα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Δεν είναι έτσι. Μπορεί ενδεχομένως να υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά δεν είναι ο κανόνας αυτός.

Ερχόμαστε, λοιπόν, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, σε μια εποχή που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η χώρα μας παρά τα όσα αφοριστικά λέγονται το τελευταίο διάστημα για τη μεταπολίτευση και την πολιτική, στα 30 τόσα χρόνια από την ένταξή της στην τότε ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έκανε μεγάλα βήματα προόδου που οφείλονται εν πολλοίς και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Άλλαξε η Ελλάδα της υπαίθρου, βελτιώθηκε πολύ το βιοτικό επίπεδο των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων. Έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη λοιπόν διαπραγμάτευση, νομίζω ότι είναι σε καλό δρόμο με αυτά που γνωρίζω και που άκουσα και σήμερα και από τον απερχόμενο Υπουργό, τον κ. Μαραβέγια. Η Διοίκηση νομίζω ότι έχει κάνει αρκετή δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση, οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε, διασφαλίζονται σε μεγάλο βαθμό οι πόροι για την επόμενη προγραμματική περίοδο του 2014-2020.

Αλλά είμαστε και σε μια ιδιαίτερη στιγμή σε αυτό το Υπουργείο, καθώς η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης. Και εδώ είναι λοιπόν που χρειάζεται ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Αναφέρθηκε και από τον Υπουργό νωρίτερα ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για την πατρίδα μας, έναν τόπο ευλογημένο.

Βεβαίως στα συγκριτικά αυτά πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται ο τουρισμός και η ναυτιλία και η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αναδεικνύει αυτά τα δυο πλεονεκτήματα με την ανασύσταση των δυο Υπουργείων που έγινε χθες για τους τομείς αυτούς. Αλλά στον πρωτογενή τομέα πραγματικά υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό, σε μια χώρα που ενώ έχει όλες τις προϋποθέσεις, δε διαθέτει καν τροφική αυτάρκεια.

Ο αγροτικός τομέας μπορεί ν’ αναδειχθεί πυλώνας ανάπτυξης, μπορεί ν’ αναδειχθεί πυλώνας εξόδου από την κρίση μια ώρα αρχύτερα. Προς αυτή την κατεύθυνση θέλω όλες και όλοι να εργαστούμε. Θέλω να ξέρετε ότι η πόρτα του γραφείου μου θα είναι ανοιχτή για όλες και για όλους και ιδιαίτερα για τα στελέχη της Διοίκησης και τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου.

Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να πω ότι πιστεύω πως έχουμε τις προϋποθέσεις για να πετύχουμε. Μαζί με τον Υπουργό συγκροτούμε ένα δίδυμο και θέλω να πιστεύω και με όλα τα στελέχη της Διοίκησης, καθώς διαθέτουμε και τη θεωρητική κατάρτιση αλλά και την εμπειρική γνώση.

Να είστε καλά. Καλή δύναμη στο έργο του καθενός και της καθεμιάς σας».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις