ΛΑΡΙΣΑ

Ψύλλοι έπληξαν περιοχές του Δήμου Φαρσάλων

Πρόβλημα με την εξάπλωση ψύλλων σε περιοχές του Δήμου Φαρσάλων ιδιαίτερα στους οικισμούς Αργιθέας και Ασπρόγειας της Τ.Κ. Ερέτριας, καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες με το παρασιτολογικό ζήτημα να απασχολεί έντονα το Δήμο.

Γεωπόνοι του Δήμου Φαρσάλων που κλήθηκαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, εκτίμησαν πως εστία των ψύλλων είναι μαντριά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τους οικισμούς και λόγω των καιρικών συνθηκών, προκλήθηκε μεγάλη εξάπλωση.

Απαραίτητοι παράγοντες για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των ψύλλων είναι οι κατάλληλες συνθήκες περιβάλλοντος όπως η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία. Η μέση θερμοκρασία είναι 18-30 βαθμών κελσίου και η υγρασία 70-80%, συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή όπου παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού των ψύλλων.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει :

«Σας ανακοινώνουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνεται εξάπλωση ψύλλων σε περιοχές με κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στο Δήμο Φαρσάλων (ιδιαίτερα στους οικισμούς Αργιθέας και Ασπρόγειας της Τ.Κ. Ερέτριας).

Για την αντιμετώπιση των ψύλλων οι κτηνοτρόφοι πρέπει να απομακρύνουν την κοπριά από τους στάβλους και να την διασκορπίσουν στα χωράφια. Επίσης  να γίνουν ψεκασμοί με κατάλληλα σκευάσματα μέσα και γύρω από τους στάβλους εφόσον απομακρυνθούν τα ζώα από τους κλειστούς χώρους των στάβλων. Σημασία έχει να γίνει ευρεία εφαρμογή των ψεκασμών και της καθαριότητας σε όλες τις εκτροφές που γειτνιάζουν ώστε να αποφευχθεί η αναμόλυνση.

Σε περίπτωση μετάδοσης των ψύλλων μέσα στις κατοικίες να εφαρμόζεται καθαριότητα με χρήση ηλεκτρικής σκούπας και ακολούθως  με τα συνήθη απορρυπαντικά και απολύμανση των επιφανειών των δωματίων με τα ειδικά σκευάσματα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι δημότες μπορούν να απευθύνονται στους γεωπόνους του Δήμου Φαρσάλων (αριθμός επικοινωνίας : 2491350113).

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις