ΕΛΛΑΔΑ

Ο σχηματισμός της κυβέρνησης προκαλεί ρήξη … στο ΠΑΣΟΚ!

Έξαλλοι με τον Βενιζέλο πολλοί πρωτοκλασάτοι του Κινήματος

Ως γνωστόν ο ανασχηματισμός συνήθως προκαλεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει. Τώρα φαίνεται πως η «φρέσκια» συμμαχική κυβέρνηση προκαλεί στον ένα εταίρο τουλάχιστον – στο ΠΑΣΟΚ – πολύ μεγαλύτερα προβλήματα απ’ όσο η νέα εκλογική ήττα με ποσοστό λίγο πάνω από 12%.

Οι επιλογές του Ευάγγελου Βενιζέλου έχουν προκαλέσει την μήνιν κορυφαίων και μη στελεχών με άγνωστες τις εξελίξεις από εδώ και πέρα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Άννας Διαμαντοπούλου η οποία είδε να στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ η πρόταση Κουβέλη να τοποθετηθεί υφυπουργός Παιδείας ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Είναι «κόκκινο πανί» γι’ αυτήν καθώς θεωρεί πως υπήρξε ένας από τους πιο σκληρούς αντιπάλους της στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή η Άννα Διαμαντοπούλου με πλειοψηφία 180 ψήφων. Η πρώην υπουργός τηλεφώνησε στην Ιπποκράτους αλλά και στην Αγίου Κωνσταντίνου καθώς διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον κ. Κουβέλη και ζητούσε να πληροφορηθεί αν τα όσα μετέδιδαν τα ΜΜΕ για υπουργοποίηση του κ. Παπαθεοδώρου είναι αλήθεια.

Η πληροφορία ότι ο κ. Βενιζέλος συναίνεσε με θέρμη στην επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου από τον κ. Κουβέλη, την έκανε να… απασφαλίσει. Όταν διασταύρωσε την είδηση τηλεφώνησε στο ΠΑΣΟΚ και ζήτησε να μιλήσει με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος όμως απουσίαζε. Την… οργή της κυρίας Διαμαντοπούλου εισέπραξε πολύ στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο οποίος επί 45′ της ώρας επιχειρούσε να την ηρεμήσει.

Μέσα στο θυμό της η κυρία Διαμαντοπούλου φέρεται να απείλησε πως θα αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ ενώ τόνισε: «Ο Παπαθεοδώρου μαζί με τον Μυλόπουλο είχαν πιάσει στασίδι στα κανάλια για να αποδομούν την μεταρρύθμιση που πέρασε με πρωτοφανή συναίνεση».

Η πικρία της ήταν έντονη και φέρεται να διαμήνυσε πως θα εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα της μεταρρύθμισης. Τα όσα είπε μεταφέρθηκαν στον κ. Βενιζέλο ο οποίος επικοινώνησε αργότερα μαζί της και την διαβεβαίωσε πως η επιλογή Παπαθεοδώρου οφείλονταν στην επιμονή του Φώτη Κουβέλη. Οι τόνοι ήταν πιο χαμηλοί, ωστόσο οι σχέσεις παραμένουν ηλεκτρισμένες.

Έξαλλη με τις κυβερνητικές επιλογές του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν είναι μόνο η Άννα Διαμαντοπούλου αλλά και πολλοί άλλοι κορυφαίοι αλλά και νυν και πρώην βουλευτές, παρότι δεν έχουν εκδηλωθεί – μέχρι τώρα τουλάχιστον – δημοσίως. Η σιωπή των Ανδρέα Λοβέρδου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Θόδωρου Πάγκαλου κ.α. είναι μάλλον εύγλωττη.

Μερικά σχόλια, που διατύπωναν πολλά στελέχη για το τελικό σχήμα της συμμαχικής κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά είναι ενδεικτικά: «Ήρθε η ώρα του Καραμανλή». «Αυτή η κυβέρνηση είναι το απόλυτο πλυντήριο της κυβέρνησης Καραμανλή». «Οι κηπουροί του Παπανδρέου μπροστά σ’ αυτά, ήταν πταίσμα». «Είναι μια σκληρή Δεξιά κομματική κυβέρνηση με τρεις φίλους του Βενιζέλου μέσα».

Βασικό συμπέρασμα όπως είναι προφανές ήταν πως οι επιλογές για υπουργούς συνιστούν την πλήρη δικαίωση της κυβέρνησης Καραμανλή καθώς τοποθετήθηκαν αρκετοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού (Στυλιανίδης, Δένδιας, Βρούτσης κ.α).

«Κατέστρεψαν την Ελλάδα μέχρι το 2009 και τώρα θα κληθούμε εμείς, το ΠΑΣΟΚ να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σ’ αυτή την κυβέρνηση» έλεγαν χαρακτηριστικά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας: «Είναι η απόλυτη ρεβάνς της κυβέρνησης Καραμανλή». Υπενθύμιζαν δε συγκεκριμένες περιπτώσεις φαυλότητας ή σκανδάλων στις οποίες έχουν ή φέρεται να έχουν εμπλακεί κάποιοι από τους νέους υπουργούς.

«Ο Βενιζέλος αποφάσισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σάπιο. Και δέχθηκε όλους αυτούς… « έλεγαν με πικρία για να προσθέσουν: «Αντί να βάλει βέτο, βόλεψε απλώς κάποιους φίλους του…». Αναφέρονταν μάλιστα στον νέο υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα ο οποίος είναι αδελφός της γνωστής ηθοποιού και εκ των ένθερμων υποστηρικτών του Ευάγγελου Βενιζέλου μέχρι σήμερα.

Είχε προηγηθεί και άλλη θύελλα, μόλις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι σκέπτεται να κάνει κάποιες «οριακές εξαιρέσεις» βάζοντας στην κυβέρνηση υποψήφιους βουλευτές που δεν εξελέγησαν από περιφέρειες όπου δεν υπήρχε εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ, έγινε «κόλαση». Εκλεγμένοι βουλευτές πέρασαν το μήνυμα στον πρόεδρο του Κινήματος ότι αν περνούσε κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με… πόλεμο.

«Είναι δυνατόν να αφήσει εκτός εκλεγμένους βουλευτές και να βάλει υπουργούς κάποιους φίλους του που δεν εξελέγησαν;» έλεγαν με ένταση. Ακόμη και στενοί υποστηρικτές του κ. Βενιζέλου ήταν στα… κάγκελα με αποτέλεσμα λίγες ώρες αργότερα να υπάρξει η αναδίπλωση. Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ διεμήνυαν ότι δεν πρόκειται να επιμείνει σε τέτοια πρόσωπα, όπερ και εγένετο. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το βράδυ, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος μιλώντας σε δημοσιογράφους έδειξε ότι άλλαξε την αρχική του στάση. «Δεν έχω υπόψιν μου κανέναν μη εκλεγμένο…» είπε.

Είναι προφανές πλέον, ότι η «επόμενη ημέρα» της κυβέρνησης θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, απ’ ότι η εκλογική ήττα.

(iefimerida.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις