ΚΟΣΜΟΣ

Για την ενίσχυση της ανάπτυξης συμφώνησαν οι τέσσερις

Για την ενίσχυση της ανάπτυξης συμφώνησαν οι τέσσερις ηγέτες των μεγαλύτερων κρατών της ευρωζώνης, Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Μάριο Μόντι και Μαριάνο Ραχόι μετά τη μίνι σύνοδο κορυφής που είχαν την Παρασκευή στη Ρώμη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία θέλουν πακέτο ανάπτυξης ίσο με το 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε., ήτοι συνολικού μεγέθους 130 δισ. ευρώ.

«H ανάπτυξη μπορεί να έχει βαθιές ρίζες εφόσον υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά η δημοσιονομική πειθαρχία μπορεί να διατηρηθεί μόνο αν υπάρχει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης» πρόσθεσε.

«Πρέπει να παλέψουμε για το ευρώ» ανέφερε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, ενώ τόνισε ότι συμφωνεί πως η δαπάνη του 1% του ΑΕΠ της ΕΕ για αναπτυξιακά μέτρα αποτελεί μια καλή ιδέα.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, σημείωσε ότι και τα τέσσερα κράτη συμφώνησαν να θέσουν σε λειτουργία όλους τους υπάρχοντες μηχανισμούς για την επίτευξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Της απόφασης αυτής πάντως είχε προηγηθεί ένα δραματικό μήνυμα του «οικοδεσπότη» της μίνι Συνόδου, Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

Ο οποίος, επτά ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη, δήλωσε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η βρετανική “Γκάρντιαν” και η ιταλική “Λα Στάμπα”, πως: “αν η ΕΕ αποτύχει να βρει μια συμφωνία στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσει στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, θα γίνει λεία των κερδοσκόπων”…

Η δραματική προειδοποίηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας έγινε την ίδια στιγμή που τα επιτόκια δανεισμού της χώρας του αυξάνονται μέρα με την μέρα και ενώ πολλοί οικονομολόγοι προεξοφλούν ότι σύντομα και η Ιταλία θα αναγκαστεί να ζητήσει την οικονομική στήριξη της Ευρώπης για να μπορέσει να συνεχίσει να αναχρηματοδοτεί παλαιά χρέη της.

Το κρίσιμο ερώτημα πάντως, ακόμα και μετά τη συναίνεση την οποία επέδειξαν οι τέσσερις πολιτικοί ηγέτες, εξακολουθεί να είναι το τι είδους συμφωνία μπορεί να υπάρξει στο τέλος του μήνα. Θα προχωρήσει το σχέδιο για τραπεζική ένωση; Θα εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις καταθέσεις όλων των πολιτών της ευρωζώνης;

Πώς θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη;

Κατά τον κ. Μόντι, αν δεν επιτευχθεί τελική και καθοριστική συμφωνία στις 28 και 29 Ιουνίου, τότε “θα υπήρχαν ολοένα και ισχυρότερες κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον ορισμένων χωρών και μια παρενόχληση των ασθενέστερων χωρών”.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας υποστήριξε ότι “οι επιθέσεις αυτές θα έπλητταν όχι μόνον αυτούς οι οποίοι δεν θα είχαν σεβαστεί τους κανόνες που έχουν καθοριστεί από την ΕΕ, αλλά επίσης χώρες όπως η Ιταλία”.

Αν δεν προκύψει κανένα αξιόπιστο σχέδιο, “η λαϊκή απογοήτευση έναντι της Ευρώπης θα αυξηθεί”, προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο κ. Μόντι, ο οποίος έδειξε ότι φοβάται την κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη!

Συνάντηση Ολάντ – Ντράγκι τη Δευτέρα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί την Δευτέρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η γαλλική προεδρία.

Η συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει στο Παρίσι, όμως το γραφείο του Ολάντ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την ακριβή ώρα ή για το αντικείμενο των συνομιλιών τους.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις