ΛΑΡΙΣΑ

Χιλιάδες Λαρισαίοι «στην ουρά» για 200 θέσεις εργασίας πεντάμηνης διάρκειας

Συνωστισμός στα γραφεία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ

Το εργασιακό αδιέξοδο της πλειοψηφίας των νέων Λαρισαίων αποτυπώθηκε με ενάργεια στον αριθμό πρωτοκόλλου στην τοπική υπηρεσία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Χθες, τελευταία ημέρα υποβολής δικαιολογητικών για θέσεις πεντάμηνης απασχόλησης σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει το πρωί τις 3.500 και μέχρι το απόγευμα που θα ολοκληρωνόταν η διαδικασία, ο αριθμός θα πλησίαζε τις 4.000.

Χιλιάδες κόσμος, πήγε και ξαναπήγε στα γραφεία του Ινστιτούτου, στην οδό Καλλιθέας, περίμενε επί ώρες στην ουρά έξω στον δρόμο-μέσα στη ζέστη, προσδοκώντας μια θέση στον ήλιο. Δουλειά στον Δήμο ή στην Περιφέρεια αυστηρά για πέντε μήνες, δίχως καμία δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης, με αμοιβή 25 ευρώ ημερησίως και μέχρι 625 ευρώ τον μήνα.

Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Ινστιτούτο, όπως και η πληρωμή των μισθών, ανάλογα με τις ανάγκες και τα αιτήματα των φορέων της αυτοδιοίκησης. Κύρια επιδίωξη των ενδιαφερομένων να επιλεγούν για κάποια από τις 200 θέσεις- ποικιλίας ειδικοτήτων- στον Δήμο Λαρισαίων ή στις ισάριθμες της Περιφέρεια Θεσσαλίας και δευτερευόντως στους υπόλοιπους Δήμους της περιοχής. Συνολικά το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ στη Λάρισα θα διαχειριστεί 1.094 θέσεις πενταμηνιτών.

Όπως εξηγεί η προϊσταμένη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ κ. Φανή Χρήστου, μέσα σε ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση των δικαιολογητικών που υποβλήθηκαν μαζί με τις αιτήσεις ώστε να προκύψει (με εφαρμογή κριτηρίων ΑΣΕΠ) η μοριοδότηση του καθενός υποψηφίου και οι λίστες προτεραιότητας-κατά επαγγελματική ειδικότητα- μέσω των οποίων θα γίνουν οι προσλήψεις. Επομένως, μέχρι τον Αύγουστο θα αρχίσουν να ζητούν άτομα οι Δήμοι και η Περιφέρεια και να τα απασχολούν στις υπηρεσίες τους, οι οποίες αντιμετωπίζουν πιεστικά κενά.

Ανάλογη διαδικασία για άλλες 200 θέσεις πενταμηνιτών στον Δήμο Λαρισαίων επίκειται εφαρμοστεί και από το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ, που εδρεύει στο Τέρμα της Οδού Σωκράτους. Η σχετική προκήρυξη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός των ημερών καθώς εκκρεμεί η έγκριση των κριτηρίων από το ΑΣΕΠ. Προκηρύξεις αναμένονται επίσης-για λιγότερες θέσεις- και από ιδιωτικές ΜΚΟ που έχουν επίσης συμπράξει με Δήμους της περιοχής.

Σημειώνεται ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει αιτήσεις με αφορμή κάθε δημοσιευόμενη προκήρυξη. Προς διευκόλυνσή τους από τον Δήμο είχε δοθεί οδηγία να φωτοτυπούν τα δικαιολογητικά που είχαν υποβάλει στο ΙΝΕ ΓΣΕΕ ώστε να μην τρέχουν να τα συγκεντρώνουν ξανά για αίτηση σε άλλη ΜΚΟ.

Το πρόβλημα της ανεργίας, η δυσκολία της έναρξης της επαγγελματικής αποκατάστασης για τους νεότερους, οδηγεί πολλούς ενδιαφερόμενους και τους γονείς τους να προσφεύγουν κατά τα ειωθότα σε πολιτικό μέσον για μια θέση «πενταμηνίτη».

Οι πιέσεις που ασκούνται σε βουλευτικά γραφεία, σε παράγοντες του Δήμου και της Περιφέρειας είναι αμέτρητες, οι περισσότεροι δεν πιστεύουν στον αξιοκρατικό χαρακτήρα της επιλογής. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Σπύρος Μπαρμπούτης ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά: «Στη διαδικασία εφαρμόζονται τα κριτήρια του ΑΣΕΠ. Δεν χωράει καμία παρέμβαση από κανέναν».

(Εφημερίδα «Ελευθερία» / Σωτήρης Ζαχαριάς)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις