ΛΑΡΙΣΑ

Σενάρια για υπουργοποίηση Χαρακόπουλου

Ο Λαρισαίος Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι μεταξύ των βουλευτών που «ακούγεται» πώς θα αναλάβουν χαρτοφυλάκιο υφυπουργού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το δυσκολότερο πόστο της κυβέρνησης φέρεται να αναλαμβάνει ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ράπανος έχει βολιδοσκοπηθεί τόσο από τον κ. Σαμαρά όσο και από τον κ. Κουβέλη, ενώ και ο κ. Βενιζέλος δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση για την τοποθέτησή του στο κορυφαίο υπουργείο.

Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζεται να παραμείνει ο νυν υπηρεσιακός υπουργός Γιάννης Ζανιάς, ο νυν υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Στουρνάρας (οι οποίοι θα αποτελούν και επιλογές του ΠΑΣΟΚ), ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, πρώην υφυπουργός Γιάννης Μουρμούρας. Ψηλά στη λίστα του προέδρου της ΝΔ βρίσκεται και ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Δημήτρης Τσομώκος, ο οποίος είχε συμπεριληφθεί στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ως επικρατέστερος για το υπουργείο Ανάπτυξης εμφανίζεται ο Κωστής Χατζηδάκης, αλλά υψηλόβαθμες κομματικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι οι «συμμαχικές» καραμπόλες μπορεί να τον στείλουν, από το υπουργείο Οικονομικών, έως το Μεταφορών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να κινείται μεταξύ των υπουργείων Περιβάλλοντος και Υποδομών. Η υπουργοποίηση του κ. Μητσοτάκη, πάντως, θεωρείται άρρηκτα συνδεδεμένη και με τη συμμετοχή ή όχι της Ντόρας Μπακογιάννη στην νέα κυβέρνηση.

Στο υπουργείο Παιδείας φέρεται ότι επιστρέφει ως υπουργός ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενώ γαλάζια στελέχη προεξοφλείται ότι θα εποπτεύουν τα υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας, τα οποία ο κ. Σαμαράς θέλει να επανασυσταθούν. Για το πρώτο ως επικρατέστερη προβάλλει η τομεάρχης Τουρισμού του κόμματος Ολγα Κεφαλογιάννη.

Για το δεύτερο ο οικονομολόγος Αλέξανδρος Τουρκολιάς, κορυφαίο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας και διαχρονικός φίλος του προέδρου της ΝΔ. Στο νέο σχήμα, οι ίδιες πηγές προωθούν σε ρόλο υπουργού ή υφυπουργού και τους Ευρυπίδη Στυλιανίδη, Κώστα Τασούλα, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Ακη Γεροντόπουλο, Κώστα Γκιουλέκα και τον εξωκοινοβουλευτικό Δημήτρη Βαρτζόπουλο, ενώ ερωτηματικό υπάρχει για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος εάν επιστρέψει στην κυβέρνηση το πιθανότερο είναι ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πιθανότερη είναι η παραμονή του Λευτέρη Οικονόμου ως επιλογή και των τριών εταίρων, ενώ εξίσου πιθανή θεωρείται και η παραμονή του καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια ως επιλογή του ΠΑΣΟΚ, αν επιμείνει σε εκπροσώπηση με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα και τεχνοκράτες. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, αν ακολουθηθεί η ίδια τακτική, πιθανότερη είναι η παραμονή και στο νέο σχήμα των υπηρεσιακών υπουργών Αντώνη Μανιτάκη και Αντώνη Ρουπακιώτη, οι οποίοι φέρεται να κινούνται μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης.

Μια από τις εκπλήξεις του κ. Σαμαρά ενδέχεται να είναι η συμμετοχή στην κυβέρνηση του Γιάννη Μιχελάκη ως υπουργού Επικρατείας, αλλά όχι σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς θεωρεί – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – ότι πρέπει να οριστεί νέος εκπρόσωπος που θα καλύπτει και τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους.

Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να οριστεί ο νομικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος, ενώ ως πρωθυπουργικοί σύμβουλοι θα εγκατασταθούν στο Μαξίμου ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Δημήτρης Σταμάτης και ο Γιώργος Μουρούτης.

tanea.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις