ΕΛΛΑΔΑ

Κυβέρνηση μέχρι αύριο το μεσημέρι

Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, με όλες τις πληροφορίες και εκτιμήσεις να συγκλίνουν για εξεύρεση οριστικής λύσης μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, οπότε και εκπνέει η προθεσμία, που έχει ο Αντώνης Σαμαράς με τη διερευνητική εντολή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφθεί αύριο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και εφόσον έχει, όπως όλα δείχνουν, εξασφαλίσει τη συμφωνία ικανών δυνάμεων, για να συγκροτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε θα λάβει και εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ήδη υπάρχουν οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας του Αντώνη Σαμαρά ΝΔ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ και οι δύο αναμένουν τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη να συμμετάσχει στο σχήμα συνεργασίας. Ο κ. Κουβέλης έχει ζητήσει χρόνο για να λάβει και την τελική έγκριση των συλλογικών οργάνων του κόμματός του και προς τούτο απόψε συνεδριάζει η κεντρική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιφυλάξεις στελεχών, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ αρχίζουν να κάμπτονται, όμως βουλευτές όπως οι Γιάννης Πανούσης, Νίκος Τσούκαλης, Οδυσσέας Βουδούρης και άλλοι εξακολουθούν να έχουν ενστάσεις.

Οι τρεις αρχηγοί βρίσκονται σε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες, προκειμένου να διευθετηθούν δύο ειδών θέματα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Το πρώτο θέμα αφορά στις προγραμματικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης με σημεία αιχμής τα αιτήματα του κ. Κουβέλη για τη θέσπιση της απλής αναλογικής και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής για τη λαθρομετανάστευση.

Το δεύτερο θέμα αφορά στα πρόσωπα, όπου εκτυλίσσεται ένα άγριο παρασκήνιο. Αυτή η διαδικασία ίσως πάρει κάποιο χρόνο, καθώς τόσο ο Φώτης Κουβέλης, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσεγγίζουν τη στελέχωση με πολλές επιμέρους επισημάνσεις. Ο μεν κ. Κουβέλης δεν θέλει σε πόστα κλειδιά πρόσωπα, που προκαλούν το κεντροαριστερό κοινό, ούτε και υπουργούς της τελευταίας περιόδους, φωτογραφίζοντας παράγοντες των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου.

Ο κ. Βενιζέλος δεν επιθυμεί κατ’ αρχήν να τροφοδοτήσει το κόμμα του με στελέχη πρώτης γραμμής, ενώ προωθεί πρόσωπα όπως τη Φώφη Γεννηματά και τον Γιώργο Ζανιά, καθώς και νυν υπηρεσιακούς υπουργούς της επιλογής του ΠΑΣΟΚ όπως τον Γιάννη Στουρνάρα και Ναπολέοντα Μαραβέγια. Ενδεικτικό της διάθεσης του κ. Βενιζέλου είναι ότι ο ίδιος απέρριψε τις σκέψεις να αναλάβει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών και στη νέα κυβέρνηση!

Τους υπηρεσιακούς υπουργούς Αντώνη Μανιτάκη (για το Δικαιοσύνης) και Αντώνη Ρουπακιώτη (για το Εργασίας) φαίνεται να προκρίνει η ΔΗΜΑΡ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις