ΛΑΡΙΣΑ

1000 νέα δένδρα φυτεύτηκαν σε πεζοδρόμια της Λάρισας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ετήσιο πρόγραμμα φύτευσης νέων δένδρων στα πεζοδρόμια της πόλης από το Τμήμα Δενδροστοιχιών της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, στο οποίο προΐσταται η κυρία Ελπίδα Αναστασίου.

Το πρόγραμμα έδωσε έμφαση στην αντικατάσταση παλαιών και άρρωστων δένδρων που για διάφορους λόγους «ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους» αλλά και στην δημιουργία νέων δενδροστοιχιών σε όλες τις συνοικίες της Λάρισας. Ο συνολικός αριθμός των νέων δένδρων που φυτεύτηκαν ξεπέρασε τα 1000 που ήρθαν να προστεθούν στα 18.000 περίπου δένδρα που φύονται στις εντυπωσιακές και εκτεταμένες δενδροστοιχίες της πόλης.

Ειδικότερα, οι προσπάθειες του τμήματος επικεντρώθηκαν στην αντικατάσταση του είδους της «Ακακίας Κωνσταντινουπόλεως» από τις οδούς Καραθάνου, Καραϊσκάκη, Τρικάλων, Κραννώνος, Τμήμα Ηρώων Πολυτεχνείου, Ιουστινιανού, Αγιάς Αστεριάδη, Σωκράτους, Τριών Νησίδων στη Γιάννουλη.

Οι γερασμένες Ακακίες αντικαταστάθηκαν με νέα και καταλληλότερα είδη δένδρων όπως η Λυκιδάμβαρη, η Μελικοκιά, η Μανώλια Γκραντιφλόρα, το Δαφνοκέρασο τα οποία παρήχθησαν και αναπτύχθηκαν  στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Φυτωρίου της Υπηρεσίας Πρασίνου.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν φυτεύσεις σ’ όλες τις συνοικίες της πόλης σε στενά πεζοδρόμια με διάφορα είδη ημίδενδρων που παράγει και αναπτύσσει η Υπηρεσία Πρασίνου για το σκοπό αυτό όπως, Ράμνο, Ελαίαγνο, Βαγιά, Αγγελική. Λιγούστρο,  Πασχαλιά, Στρατηγό, Βιβούρνο, Κόρνο κ.α.

Η κοπή και η απομάκρυνση των παλιών δένδρων όπως και η  εξαγωγή των ριζών τους έγινε με ειδικό μηχάνημα που διαθέτει η Υπηρεσία Πρασίνου ενώ πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της φύτευσης και της  στήριξης των  νέων δένδρων με πλούσιο μίγμα χώματος και τύρφης καθώς και η προφύλαξη τους με τα ειδικά  περίφρακτα.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν με την άρδευση και τις υπόλοιπες φροντίδες, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε τα νεοφυτευμένα δένδρα να επιζήσουν και να αναπτυχθούν προσφέροντας τα πολύτιμα στοιχεία τους στους κατοίκους της πόλης.

«Η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων είναι οργανωμένη κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και η εμπειρία τόσο του επιστημονικού όσο και του εργατοτεχνικού της προσωπικού εγγυάται τον σωστό σχεδιασμό και την υλοποίηση των παρεμβάσεων στο πράσινο της πόλης. Πρέπει όμως να γίνει από όλους κατανοητό ότι η  επιλογή των χρησιμοποιούμενων δένδρων στην πόλη  γίνεται με διαφορετικά κριτήρια από ότι στον υπαίθριο χώρο όπου κυριαρχούν οι αρχές της οικολογίας.

Τα χαρακτηριστικά των ειδών αυτών είναι το μεγάλο οικολογικό εύρος που σημαίνει αντοχή σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και προσαρμογή στην ρύπανση και στις ιδιαίτερες συνθήκες της πόλης» θα τονίσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Άρης Γαλάτος, ο οποίος κάνει λόγο για μια πολύπλοκη και δύσκολη εργασία όταν πρόκειται να φυτευτούν, να κοπούν και να αντικατασταθούν δένδρα στα πεζοδρόμια της πόλης που εξαρτάται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες όπως η ύπαρξη των δικτύων κοινής ωφέλειας και ο περιορισμένος χώρος.

Ο κ. Γαλάτος υπογράμμισε ακόμη ότι οι δημότες στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν αυξημένο αίσθημα εμπιστοσύνης απέναντι στις ενέργειες της Υπηρεσίας Πρασίνου που οφείλει να διαχειρίζεται το πράσινο της πόλης έχοντας υπόψη την προστασία του αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε αυτή.

Είναι γεγονός συμπλήρωσε ότι οι πόλεις οφείλουν να είναι χώροι καινοτομίας, δημιουργικότητας και υψηλής παραγωγικότητας ενώ τελείωσε λέγοντας ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών δημιουργεί αυξημένες υποχρεώσεις τόσο για τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας όσο και για την Δημοτική Αρχή απέναντι στο πράσινο της Λάρισας.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις