ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινάει από το μεσημέρι η διαδικασία των διερευνητικών εντολών

Παραλαμβάνει την πρώτη ο Αντώνης Σαμαράς από τον Κάρολο Παπούλια

Το πρωί της Δευτέρας θα ανακοινώσει ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου, γεγονός που θα δώσει το έναυσμα για την διαδικασία της πρώτης διερευνητικής εντολής από τον Κάρολο Παπούλια στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Στις 11:30, ο πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει επίσημα για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται στη συνέχεια να λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να αρχίσει διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των τηλεφωνικών επαφών που είχε το βράδυ της Κυριακής με κάποιους εξ αυτών οι οποίοι επικοινώνησαν μαζί του για να τον συγχαρούν για τη νίκη του, έγιναν ήδη κάποιες πρώτες συζητήσεις.

Οι συσχετισμοί επιβάλουν κυβέρνησης συνεργασίας, οι ακριβείς συνιστώσες της οποίας δεν είναι δεδομένες εκ των προτέρων.

Εντούτοις, το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει, ενώ τη Χρυσή Αυγή αποκλείουν τα άλλα κόμματα.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμμένουν στις πάγιες θέσεις τους, οι οποίες αποκλείουν συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε κυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, γεγονός που ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες συμμετοχής σε κυβερνητικό σχήμα, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η θέση αυτή φαίνεται πως γίνεται αποδεκτή από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ εξακολουθεί να εγείρει ενστάσεις από πλευράς ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιμένει στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης.

Ο Φώτης Κουβέλης, από την πλευρά του, δεσμεύθηκε ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα συμβάλει ώστε να αποκτήσει η χώρα σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση με προοδευτικό πρόγραμμα και φερέγγυα -όπως υπογράμμισε- πρόσωπα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε από το Ζάππειο ότι «δεν θα υπάρξουν νέες περιπέτειες, δεν θα τεθεί σε αμφιβολία η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και θα πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού» και απηύθυνε πρόσκληση σε «όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που συμμερίζονται αυτούς του στόχους να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, ούτε περιθώρια για μικροκομματικά παιχνίδια. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί» τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας οφείλει να φέρει την ανάπτυξη στην οικονομία και τη βεβαιότητα στους Έλληνες ότι τα χειρότερα περάσανε« ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει σεβασμός «στην υπογραφή και τις υποχρεώσεις τη χώρας».

Τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας να ζητήσουν οι τρεις αρχηγοί που δικαιούνται διερευνητική εντολή, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να προχωρήσει αμέσως στη δεύτερη φάση των προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να δημιουργηθεί άμεσα κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για κομματικά παιχνίδια. Αν θέλουμε πράγματι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και να βγει από την κρίση προς όφελος κάθε ελληνικής οικογένειας, πρέπει αύριο να έχει κυβέρνηση» είπε ο κ. Βενιζέλος και ξεκαθάρισε τι εννοεί με τον όρο κυβέρνηση συνευθύνης.

«Τέτοια κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης με τη συμμετοχή τουλάχιστον της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Καμία σοβαρή απόφαση, καμία σοβαρή συμφωνία δεν μπορεί να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί γρήγορα και αποτελεσματικά χωρίς εθνική συστράτευση».

(in.gr)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις