ΚΟΣΜΟΣ

Αντιμέτωπος με φυλάκιση ο Σαρκοζί!

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί απειλείται με δικαστική δίωξη δια μιας για μερικές υποθέσεις. Ο ίδιος απορρίπτει όλες τις κατηγορίες. Εν το μεταξύ την Παρασκευή 15 Ιουνίου λήγει η προεδρική ασυλία του Νικολά Σαρκοζί.

Η βασική υπόθεση, για την οποία θα αναγκαστεί να απολογηθεί ο πρώην Πρόεδρος, είναι η παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας από τη Λιλιάν Μπετανκούρ. Όπως πιστεύεται, το 2007 η κληρονόμος του κοσμητικού γίγαντα «Λορεάλ» και πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας έδωσε εντολή να εμβαστούν στην Ελβετία μεγάλο ποσό με σκοπό τη φοροδιαφυγή.

Ένα μέρος αυτών των χρημάτων σύμφωνα με την εκδοχή της κατηγορίας κατέληξε στους προεκλογικούς λογαριασμούς του Σαρκοζί. Άλλη μια υπόθεση είναι το λεγόμενο «Καράτσιγκεϊτ». Στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 η Γαλλία είχε προμηθεύσει στο Πακιστάν υποβρύχια «Αγκόστα» και γι΄αυτή τη συμφωνία οι αρμόδιοι Πακιστανοί δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με την υφιστάμενη τότε πρακτική, πήραν «προμήθεια». Ένα μέρος αυτής της αμοιβής, όπως υποστηρίζει η κατηγορία, χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του τότε πρωθυπουργού Εντουάρντ Μπαλαντιούρ.

Επικεφαλής εκείνης της εκστρατείας ήταν ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Προϋπολογισμού. Ο Μπαλαντιούρ ηττήθηκε από τον Σιράκ και λίγο αργότερα στο Καράτσι από έκρηξη σκοτώθηκαν 11 οι Γάλλοι μηχανικοί που εργάζονταν στα ναυπηγεία κατασκευής των προαναφερόμενων υποβρυχίων. Έτσι, ο Σαρκοζί μπορεί να κατηγορηθεί όχι μόνο για συμμετοχή σε σχήματα δωροδοκίας, αλλά και για τη συμμετοχή στο φόνο 11 Γάλλων πολιτών. Οι πιθανότητες γι΄αυτό είναι μεγάλες, παρόλο που άμεσες αποδείξεις εναντίον του Σαρκοζί η κατηγορία σχεδόν δεν έχει, επισημαίνει ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Γιούρι Ρουμπίνσκι:

– Σοβαρές αποδείξεις, όπως και στην πρώτη υπόθεση, δεν υπάρχουν. Προς το παρόν ο πρώην Πρόεδρος έχει κληθεί σαν μάρτυρας και όχι σαν κατηγορούμενος. Όμως αν βρουν κάτι, θα ακολουθήσει δίκη. Το παράδειγμα του Σιράκ, ο οποίος καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση, είναι πολύ εμφανές.

Το παράδειγμα του Σιράκ, τον οποίο το δικαστήριο έκρινε ένοχο για τη διαφθορά, δεν είναι εντελώς ορθό, επισημαίνουν άλλοι εμπειρογνώμονες. Εφόσον τελικά η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν με αναστολή υπό όρους. Η πολιτική πρακτική στη Γαλλία αποδεικνύει ότι ο Σαρκοζί μάλλον θα τα καταφέρει να αποφύγει τη δικαστική δίωξη, είναι πεπεισμένη η εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων Κίρα Ζούεβα:

– Είναι μάλλον απίθανο ότι ο Σαρκοζί μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση, παρόλες τις αρκετά σοβαρές κατηγορίες. Γιατί είναι αρκετά πονηρός πολιτικός και θα μπορέσει με κάποιο τρόπο να αθωωθεί σ΄ αυτή την κατάσταση. Νομίζω ότι η υπόθεση δεν θα προχωρήσει πιό πέρα από τις δηλώσεις και τις προφορικές καταδίκες.

Ο Σαρκοζί μπορεί να απειληθεί με κατηγορίες για άλλες δύο πολύκροτες υποθέσεις. Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία σκοπεύει να ελέγξει τις δηλώσεις για τη χρηματοδότηση της εκλογικής του εκστρατείας από τον Μουαμάρ Καντάφι. Δήλωση ότι το 2007 ο Καντάφι είχε εμβάσει χρήματα στο προεκλογικό ταμείο του Σαρκοζί έχει κάνει ο γιος του σκοτωμένου ηγέτη της Τζαμαχιρίας.

Ο πρώην Πρόεδρος είναι ύποπτος επίσης για χρησιμοποίηση χρημάτων του δημοσίου για προσωπικούς σκοπούς. Δήθεν αυτός στην περίοδο από το 2010 ως το 2012 είχε παραγγείλει μερικές δεκάδες κοινωνιολογικές έρευνες το κόστος των οποίων ξεπέρασε τα δύο εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση έγινε στα πλαίσια του άρθρου «προεκλογική εκστρατεία», παρόλο που αυτό απαγορεύεται νομοθετικά.

prionokordela.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις