ΛΑΡΙΣΑ

Απρόσκοπτα συνεχίζονται οι εργασίες στον άξονα Λάρισα – Καρδίτσα

Αυτοψία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας στα έργα της Ε.Ο.

Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες στην εθνική οδό Λάρισας – Καρδίτσας. Την πρόοδο των εργασιών επιθεώρησε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ο οποίος σε συζητήσεις που είχε με τους κατασκευαστές και τους εργαζομένους στο έργο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών.

Η εργολαβία αφορά το έργο «Κατασκευή Επ. Ο. Λάρισας- Καρδίτσας: Τμήμα από τέλος παράκαμψης Μαυροβουνίου Χ.Θ. 15+400 έως αρχή παράκαμψης Ελευθερών Χ.Θ. 22+700» προϋπολογισμού 22.170.000,00 ευρώ και ποσού σύμβασης 12.644.085,29  (με Φ.Π.Α.) μετά την προσφερθείσα έκπτωση 45,23 %.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Είναι ένα σημαντικό συγκοινωνιακό έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας προϋπολογισμού 22,1 εκατ. ευρώ, οι εργασίες του οποίου προχωράν κανονικά καθώς και η απορρόφηση. Η τοπική κοινωνία έχει καταβάλλει βαρύ φόρο αίματος σ’ αυτόν τον δρόμο. Είναι χρέος όλων μας να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό τα έργα αυτά για να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν σύγχρονες και ασφαλείς οδικές υποδομές».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έστειλε το μήνυμα στις εργοληπτικές εταιρείες να προχωρήσουν τα έργα με ταχύτητα διασφαλίζοντας την υψηλή ποιότητα στην κατασκευή τους, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες της αιρετής Περιφέρειας πρόκειται να παρακολουθούν διαρκώς την πορεία των έργων. Παράλληλα, ανέδειξε τη συμβολή των έργων στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και την τόνωση της τοπικής οικονομίας σ’ αυτήν την δύσκολη περίοδο.

Απ’ την πλευρά της η κα Καραλαριώτου δήλωσε: «Είναι ένα έργο ουσίας το οποίο θα μειώσει τη χιλιομετρική απόσταση και το συνολικό χρόνο της διαδρομής σε ένα ασφαλές και λειτουργικό οδικό δίκτυο. Συνεχίζουμε με αμείωτους ρυθμούς στην προσπάθεια της ολοκλήρωσης των αναγκαίων έργων που χρειάζεται ο τόπος μας».

Ενώ οι κατασκευαστές τόνισαν την άμεση ροή χρηματοδότησης που υπάρχει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας κάτι που όπως ανέφεραν είναι πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά.

Η εργολαβία περιλαμβάνει την κατασκευή των εξής εργασιών:

α) Κατασκευή της Επ. Ο. Λάρισας – Καρδίτσας στο τμήμα από Μαυροβούνι έως Ελευθερές (από Χ.Θ. 15+400 έως Χ.Θ. 22+700), συμπεριλαμβανομένων των κόμβων Κοιλάδας (Χ.Θ. 17+560) και Ελευθερών (Χ.Θ. 22+520), δηλαδή 7,3 χιλιόμετρα αρτηρίας.

β) Κατασκευή του παράπλευρου οδικού δικτύου εκατέρωθεν της αρτηρίας

γ) Κατασκευή των παρακάτω κόμβων με τον ηλεκτροφωτισμό και την φωτεινή σηματοδότηση τους:

–              Κοιλάδας (Χ.Θ. 17+560)

–              Ελευθερών (Χ.Θ. 22+520)

δ) Τοποθέτηση αμφίπλευρου στηθαίου ασφαλείας στον άξονα της αρτηρίας και μονόπλευρων στηθαίων ασφαλείας όπου απαιτείται.

ε) Κατασκευή τεχνικών έργων για την αποστράγγιση της οδού.

στ) Κατασκευή Γέφυρας στη Χ.Θ. 16+262,50.

ζ) Κατασκευή Κάτω διάβασης αγροτικού δρόμου Ελευθερών στη Χ.Θ. 21+600.

 

ΦΑΣΗ ΕΡΓΟΥ:

–              Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μετατοπίσεις δικτύων ΔΕΗ – ΟΤΕ.

–              Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή όλων των τεχνικών, της γέφυρας και της Άνω διάβασης, έκτος των τεχνικών του κόμβου των Ελευθερών.

–              Έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη των αγροτικών δρόμων και έχουν ασφαλτοστρωθεί σε μήκος 4,50 χιλιομέτρων (όπου γίνεται και η κυκλοφορία της Επ. Ο. Λάρισας – Καρδίτσας).

–              Η αρτηρία έχει ασφαλτοστρωθεί σε μήκος περίπου 3,0 χιλιομέτρων σε πλήρη διατομή και σε μήκος 3,50 χιλιομέτρων σε ημιδιατομή. Σε όλο το μήκος του έργου συνεχίζονται παράλληλα εργασίες ασφαλτόστρωσης και χωματουργικών για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Οι εργασίες συνεχίζονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο πέρας της προθεσμίας περαίωσης του έργου, στις 30-9-2012. Οι πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα φτάνουν τα 9.664.688,13 ευρώ και η απορροφητικότητα ανέρχεται στο 76,44%.

Η δαπάνη των απαλλοτριώσεων είναι περίπου 5.500.000 ευρώ από τα οποία έχουν πληρωθεί το 2011, 933.000 ευρώ και τα υπόλοιπα είναι σε εκκρεμότητα. Απαιτούνται 2.600.000€ για τις απαλλοτριώσεις της κύριας αρτηρίας και 2.000.000€ για τις απαλλοτριώσεις του παράλληλου οδικού δικτύου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις